Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

A moglibyście to przetłumaczyć z polskiego na nasze :)

Należy rozróżniać terminy:

mój dochód =3013,37

mój podatek od niego=572,54

jeśli dochód mój z AdSense liczony od początku roku narastająco w złotówkach (kwota zapisana w banku na koncie) przekroczy w którymś momencie kwotę 3013,37 zł (czyli kwotę zmniejszenia podatku wynosi 572,54 = 19% kwoty 3013,37) to muszę zacząć płacić podatek od najmu.

Do 20 następnego miesiąca obliczam kwotę co najmniej 19 % od dochodu.

Rozliczam się z całości ( a więc i z tego co opuściłem czyli 3013,37 które dodaje wtedy do całości dochodu) w rozliczeniu rocznym PIT 36.

Reszta wyjdzie.

Pozostaje problem jak ma się przychód z najmu a przychód z zagranicy PIT 53:

1.czy w ogóle wypełniać PIT 53

2.jak najem ująć w nim?

Uważam, że jak sami nie przedyskutujemy, nie ustalimy my wspólnego frontu, to nam nikt nie pomoże, bo niestety mało ludzi wie o czym mówimy.

A co stanowiska US - to my musimy podać interpretację, co do której US się ustosunkuje.

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

eh, no masz rację- bardzo się nie opłaca, a po prostu chciałem, żeby mój hosting czymś się wyróżniał...

ale każda piękna idea ginie w naszym kraju, nie ma jak (U)SS :) no to trudno, to zostaje mi darmowy hosting + podatek dochodowy 19%

ale dziękuję za odpowiedź :) jak będziesz potrzebował forum daj cynk <lol>

pozdro, elo

• 3 tygodnie później...

Ja postanowiłem założyć DG i teraz mam pytanie :)

Pani z BOK w ifirma.pl przesłała mi na maila plik pdf z wyjaśnieniem jak zaksięgować wpłatę pieniędzy z zagranicy. Z wpłaty od adsense nie będę musiał płacić podatku VAT mam tylko pytanie jak mam zaksięgowac to na fakturze.

Mam taki szablon faktury:

https://www.ifirma.pl/ifirma/poradnik_szabl...ony/faktura.doc

Wypełniam wszystkie dane ale w polu Stawka VAT co mam wpisać ? 0% czy z.w ?

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

https://sip.mf.gov.pl/sip/index.php?p=1&amp...smpp_s_strona=1

a więc:

1.nie potrzeba prowadzić działalności gospodarczej

2.umowa PP ale jaka?

dla uczniów i studentów jest to obojętne, dla pozostałych istotne z uwagi na ZUS

najlepsze rozwiązanie już było - umowa najmu powierzchni strony internetowej pod reklamę

gorsze umowa o dzieło - trzeba kombinować co tu jest dziełem czyli rezultatem

najgorsze umowa zlecenia (usługi) bo trzeba płacić ZUS i zdrowotne.

A teraz jakie dokumenty:

1. niewątpliwie jest to dochód z zagranicy - a więc PIT 53 z tym, że wpisujemy w inne przychody, podatek dopiero po przekroczeniu kwoty wolnej od podatku w rozliczeniu rocznym

koszty udokumentowane (uwaga ! wyłącznie w tym celu poniesione - np. nie może jednak to być jednak koszt neostrady bo korzystasz z internetu także w innych celach) można rozliczyć dochód opodatkować na zasadach ogólnych, PIT36 + PITZ/G

2. można najem zryczałtować - nie uwzględniam kosztów ale ryczałt do pewnej kwoty 8,5 % z tym, że trzeba to zgłosić w terminie - chyba że się jest nowym

3.uczniowie i studenci mogą wypełniać PIT 53 i stosować 20% kosztów w rozliczeniu uznając umowę jako umowę zlecenia (usługi), roczny PIT36 + PIT Z/G

Takie są moje przemyślenia.

Czekam na krytyczną ocenę.

Lis tylko w tym wzorze faktury nie ma czegoś takiego jak "nie podlega"...

Może ktos by mi mógł zapodać jakiś porządny wzór faktury lub napisac nazwe jakiegoś dobrego darmowego programu do wystawiania faktur.

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

xavi1984: zależy o jakich kosztach mówisz, jeśli to mają być serwery, itp itd to oczywiście tylko DG, ale koszty 20% dotyczą raczej każdego bez DG - mam to na piśmie..

mkr: a po co pit zg ? wszystkie kwoty które wpisywane były w pit 53 w pola Inne przychody, podliczasz również na Inne na PIT37

Nie wiem czy tak na pewno można... Nawet w notatce jak dowiadywałem się w wakacje w US mam zapisane "do końca kwietnia PIT36". Właśnie wypełniłem 36 i trochę zwrotu dostanę :D No ale jeszcze dopytam księgowego przed wysyłką odnośnie 37.

I też nie pozycja inne bo w PIT53 mam "Przychody z tyt. określonych w art 13 ... " i w PIT36 podobnie 37 takie pole istnieje więc chyba tam należy to wpisać... plus umowy zlecenia i o dzielo

Zachciało się mi samodzielnie pita wypełniać ;p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności