Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
xavi1984: zależy o jakich kosztach mówisz, jeśli to mają być serwery, itp itd to oczywiście tylko DG, ale koszty 20% dotyczą raczej każdego bez DG - mam to na piśmie..

mkr: a po co pit zg ? wszystkie kwoty które wpisywane były w pit 53 w pola Inne przychody, podliczasz również na Inne na PIT37

na piśmie od kogo? ja od US to uwierze, pokaz nam wszystkim skan

Jestem w 99% pewny, że musze wypełnić pit36.

FORMULARZ PIT-36 JEST PRZEZNACZONY dla podatników, do których ma

zastosowanie art. 45 ust. 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób

fizycznych (Dz.U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176, z późn. zm.), zwanej dalej „ustawą”, i którzy

niezależnie od liczby źródeł przychodów:

1) prowadzili:

....

2) uzyskali przychody:

...

− od których byli obowiązani samodzielnie opłacać zaliczki na podatek,

− ze źródeł przychodów położonych za granicą,

Nieprawda, żadnej działalności nie trzeba zgłaszać.

Natomiast:

1.uczniowie i studenci ze spokojem mogą uważać ProgPartn za działalność wykonywaną osobiście z umowy zlecenia, czyli płacić podatek zaliczkowo 19% do 20 każdego następnego miesiąca, rocznie PIT36 + PIT Z/G wpisujemy w rubrykę 3 dochody z działalności

2.Pozostałym grozi ZUS a więc lepszym wyjściem jest wykazanie dochodu nie z umowy zlecenia a najmu powierzchni pod reklamę

I tu są wątpliwości a ja proponuję takie wyjście:

-ponieważ są to dochody z zagranicy trzeba postępować co wpłatę tak ja wyżej pod 1.

Na rozliczeniu roku w PIT Z/G wpiszemy w rubrykę 4 najem lub dzierżawa.

Wtedy unikniemy zaliczek ZUS i zdrowotnych.

Jest na stronie Min Finansów interpretacja w tej sprawie dotycząca punktu 1.

W tym roku nie składa się PIT 53 (co prawda dla prowadzących działalność - na wszelki wypadek trzeba dopytać, gdyż w AdSense się występuje w roli pracownika i płatnika jednocześnie)

Proszę o komentarze.

Nieprawda, żadnej działalności nie trzeba zgłaszać.

Natomiast:

1.uczniowie i studenci ze spokojem mogą uważać ProgPartn za działalność wykonywaną osobiście z umowy zlecenia, czyli płacić podatek zaliczkowo 19% do 20 każdego następnego miesiąca, rocznie PIT36 + PIT Z/G wpisujemy w rubrykę 3 dochody z działalności

2.Pozostałym grozi ZUS a więc lepszym wyjściem jest wykazanie dochodu nie z umowy zlecenia a najmu powierzchni pod reklamę

I tu są wątpliwości a ja proponuję takie wyjście:

-ponieważ są to dochody z zagranicy trzeba postępować co wpłatę tak ja wyżej pod 1.

Na rozliczeniu roku w PIT Z/G wpiszemy w rubrykę 4 najem lub dzierżawa.

Wtedy unikniemy zaliczek ZUS i zdrowotnych.

Jest na stronie Min Finansów interpretacja w tej sprawie dotycząca punktu 1.

W tym roku nie składa się PIT 53 (co prawda dla prowadzących działalność - na wszelki wypadek trzeba dopytać, gdyż w AdSense się występuje w roli pracownika i płatnika jednocześnie)

Proszę o komentarze.

Doszły mnie słuchy, że wczoraj w godzinach późno nocnych na TVN mówili coś o linkach sponsorowanych i konieczności rejestracji działalności gospodarczej. Dla mnie to dosyć dziwne posunięcie Ministerstwa (a właściwie interpretacja expertów), bo chyba lepiej mieć to 19%, które teraz ludzie płacą, niż nie mieć nic w ogóle. No to mamy 3 Japonię i pierwszy Bangladesz. Jestem wściekła jak osa, bo miało być tak pięknie! Skąd wezmę im na opłaty ZUS i ubezpieczenie zdrowotne, może hmmmm napisać do Zyty aby naklikała na nasze ZUS-y z komputerów ministerialnych, ale to byłby sprzeczne z regulaminem AdSense, niestety

W tej chwili czekam na opinię Urzędu Skarbowego , ale chyba niepotrzebnie się łudzę, bo już wiem jaka będzie odpowiedź. Z mojego (pierwszego) zarobku nieco 300 zł na 2 mce niestety nie dam rady opłacić IV RP obowiązkowych składek. Dziwny to kraj, bo ... prostytucji nie opodatkują, uważając że jej nie ma i wstyd się do niej przyznać. Dopatrzyli się za to reklamek za parę groszy za klik.

Chłopaki i co robicie dalej? - oczywiście pytam tych co nie mają zarejestrowanej żadnej działalności gospodarczej i co nie są studentami . A może by uderzyć pismami do Zyty, jak ona to widzi?

pozdrawiam

rozgoryczona

luxer

ja to już sam nie wiem co robic, mam dochód ok 1000zł/mies ale to dopeiro od 2 miesiecy(2 wyplaty) , mieszkam w Pl nie prowasze DG i jestem uczniem LO, sam nie weim co mam z tym fantem zrobic, kompletnie sie na tym nie znam

Ogłoszenia turystyczne -wyjeżdzasz z rodziną na wakacje?

Witam wszystkich. Czytam ten temat i nic z tego nie kumam :/ Dziś dostałem drugą wypłate z Google (każda w granicach 300 zł) w następnym miesiącu bedzię to już kwota bliska 1 000 zł - I teraz nie wiem czy muszę się z tego rozliczać czy też nie. Nie jestem uczniem, studentem, nie prowadzę działalności gospodarczej, od kwietnia rejestruję się w Urzędzie Pracy jako bezrobotny. Jeśli w moim przypadku trzeba sie rozliczyć to mógłby ktoś dokładnie napisać w jaki sposób ???

Najlepsze tapety w sieci.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności