Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Czytam ten temat i nic z tego nie kumam :/ Dziś dostałem drugą wypłate z Google (każda w granicach 300 zł) w następnym miesiącu bedzię to już kwota bliska 1 000 zł - I teraz nie wiem czy muszę się z tego rozliczać czy też nie. Nie jestem uczniem, studentem, nie prowadzę działalności gospodarczej, od kwietnia rejestruję się w Urzędzie Pracy jako bezrobotny. Jeśli w moim przypadku trzeba sie rozliczyć to mógłby ktoś dokładnie napisać w jaki sposób ???

No to czytałeś, ale chyba nie wszystkie linki otwierałeś.

wg prawa to działalność gospodarcza

A w Urzędzie pracy nie podawałaś, że miałeś zarobek? Co miesiąc przecież podpisujesz, że nie uzyskałeś żadnego dochodu. I co tam wpisywałeś?

Ale od razu w związku z tym nasunęło mi się pytanie: czy prowadząc swoją stronę internetową, na której zamieszczone są reklamy Google, traci się status bezrobotnego? W naszym kraju wszak wszystko możliwe. Ja jeszcze nie odebrałam żadnej wypłaty - jestem bezrobotna bez prawa do zasiłku. :hello:

luxer

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Witam wszystkich. Czytam ten temat i nic z tego nie kumam :/ Dziś dostałem drugą wypłate z Google (każda w granicach 300 zł) w następnym miesiącu bedzię to już kwota bliska 1 000 zł - I teraz nie wiem czy muszę się z tego rozliczać czy też nie. Nie jestem uczniem, studentem, nie prowadzę działalności gospodarczej, od kwietnia rejestruję się w Urzędzie Pracy jako bezrobotny. Jeśli w moim przypadku trzeba sie rozliczyć to mógłby ktoś dokładnie napisać w jaki sposób ???

No to czytałeś, ale chyba nie wszystkie linki otwierałeś.

wg prawa to działalność gospodarcza

A w Urzędzie pracy nie podawałaś, że miałeś zarobek? Co miesiąc przecież podpisujesz, że nie uzyskałeś żadnego dochodu. I co tam wpisywałeś?

Ale od razu w związku z tym nasunęło mi się pytanie: czy prowadząc swoją stronę internetową, na której zamieszczone są reklamy Google, traci się status bezrobotnego? W naszym kraju wszak wszystko możliwe. Ja jeszcze nie odebrałam żadnej wypłaty - jestem bezrobotna bez prawa do zasiłku. ;)

luxer

Jeszcze nic w urzędzie nie podpisywałem, gdyż tak jak pisałem mam zamiar zarejestrować się jako bezrobotny, bez prawa do zasiłku dopiero od początku kwietnia.

Najlepsze tapety w sieci.

AdSense nie jest wg prawa działalnością gospodarczą, tylko wg interpretacji autora artykułu na money.pl.

Pozwolę sobie zacytować:

USTAWA z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej

(Dz. U. Nr 173, poz. 1807)

Art. 2. Działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły.

Jesienią wystąpiłem do mojego urzędu skarbowego o udzielenie pisemnej informacji - pytałem się, czy mogę stosować 20% koszty uzyskania przy rozliczaniu przychodów z adsense itp. Otrzymałem odpowiedź, ze nie mogę i że jest to najem/dzierżawa - wg mojego urzędu skarbowego wynajmuję powierzchnię reklamową.

Do najmu/dzierżawy nie trzeba mieć działalności gospodarczej.

Poza tym zgodnie z definicją działalności "wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły". A ja mam tylko bloga, piszę o pierdołach i nieregularnie. Mogę zaprzestać pisać, a zarabiać będę nadal - teoretycznie.

I co w takim wypadku?

Ile urzędów skarbowych, tyle interpretacji - witamy w Polsce :) Podejrzewam, że znajdzie się wkrótce jakiś zapis, który to unormuje.

A co do sprawy osiągania dochodów jako bezrobotny, to trzeba zapytać się w urzędzie pracy. Zadzwonić i anonimowo zapytać:)

.

Myślę, że tego zorganizowania i ciągłości jednocześnie należy się w razie czego trzymać. Bo nie wydaje mi się, by umieszczenie reklamy gdzieś i pozwolenie, żeby sobie tam wisiała, jest prowadzeniem działalności jakiejkolwiek. Działalność implikuje działania a wiszenie reklam nie oznacza żadnych działań z mojej strony...

...pytałem się, czy mogę stosować 20% koszty uzyskania przy rozliczaniu przychodów z adsense itp. Otrzymałem odpowiedź, ze nie mogę i że jest to najem/dzierżawa - wg mojego urzędu skarbowego wynajmuję powierzchnię reklamową.

dokladnie to samo mi babka powiedziala, ale nie mam tego na pismie. nie mozna odliczac 20% kosztow uzyskania przychodu, ale powiedziala mi rowniez, ze mozna odliczyc koszty utrzymania strony czyli np jak mamy imienna fakture za hosting.

missy

Ja byłem w swoim urzędzie skarbowym i dostałem taką odpowiedź na moje pytanie w sprawie reklam.

Muszę wpłacać 19 % z każdego dochodu z reklam google na konto urzędu skarbowego.

Tytuł przelewu: Imię i Nazwisko, PIT 53

Po nowym roku biorę PIT 36, wypełniam i powinno być wszystko ok.

Tak, że płacić trzeba, tego nikt nie kwestionuje.

Natomiast wszyscy piszą o Urzędzie Skarbowym zapominając o obowiązku wpłat na ZUS i ubezpieczenie zdrowotne co może się okazać dopiero niezłym kosztem.

Powtarzam do znudzenia:

1.przyjmijmy że jest to wynajem powierzchni to wtedy

a) można płacić ryczałtem ale tu są warunki w tym termin zgłoszenia do ryczałtu.

Może się to opłacać bo zasadniczo jest to 8,5 % przychodu, ale oczywiście o żadnych kosztach nie ma mowy

b)zasady ogólne - 19% podatku gdzie można uwzględnić koszty ale tylko te które ściśle wiążą się z przchodem (oczywiście imienna faktura) tzn może US zakwestionować koszt neostrady, komputera itp jeśli służą także innym celom.

W takim razie rozliczenie roczne PIT 36 + PIT Z/G z wpisem o najmie, bez ZUS i zdrowotnego.

2.opierając się na wydanej interpretacji Ministerstwa przyjmijmy, że jest to umowa o wykonanie usługi (często zwana mylnie umową zlecenia - a to z powodu, że obowiązują ją takie same przepisy)

wtedy postępujemy jak 1.b przy czym uwzględniamy w rozliczeniach koszty ryczałtem w wysokości 20% ale też w warunkach braku zwolnienia z tego obowiązku płacimy ZUS i ubezpieczenie zdrowotne.

Zwolnieni ustawowo są uczniowie i studenci a także pracujący ale tylko z ZUS.

Czy ten opis zawiera błędy?

Tak, że płacić trzeba, tego nikt nie kwestionuje.

Natomiast wszyscy piszą o Urzędzie Skarbowym zapominając o obowiązku wpłat na ZUS i ubezpieczenie zdrowotne co może się okazać dopiero niezłym kosztem.

Powtarzam do znudzenia:

1.przyjmijmy że jest to wynajem powierzchni to wtedy

a) można płacić ryczałtem ale tu są warunki w tym termin zgłoszenia do ryczałtu.

Może się to opłacać bo zasadniczo jest to 8,5 % przychodu, ale oczywiście o żadnych kosztach nie ma mowy

b)zasady ogólne - 19% podatku gdzie można uwzględnić koszty ale tylko te które ściśle wiążą się z przchodem (oczywiście imienna faktura) tzn może US zakwestionować koszt neostrady, komputera itp jeśli służą także innym celom.

W takim razie rozliczenie roczne PIT 36 + PIT Z/G z wpisem o najmie, bez ZUS i zdrowotnego.

2.opierając się na wydanej interpretacji Ministerstwa przyjmijmy, że jest to umowa o wykonanie usługi (często zwana mylnie umową zlecenia - a to z powodu, że obowiązują ją takie same przepisy)

wtedy postępujemy jak 1.b przy czym uwzględniamy w rozliczeniach koszty ryczałtem w wysokości 20% ale też w warunkach braku zwolnienia z tego obowiązku płacimy ZUS i ubezpieczenie zdrowotne.

Zwolnieni ustawowo są uczniowie i studenci a także pracujący ale tylko z ZUS.

Czy ten opis zawiera błędy?

Tak....

Ad. 2

Skoro nie prowadzisz DG to nic nie możesz sobie odliczyć....

jesteś zwykłą osobą fizyczną, którą obowiązują standardowe odliczenia w danym roku podatkowym

Live Free or Die

AdSense nie jest wg prawa działalnością gospodarczą, tylko wg interpretacji autora artykułu na money.pl.

Pozwolę sobie zacytować:

USTAWA z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej

(Dz. U. Nr 173, poz. 1807)

Art. 2. Działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły.

No dobrze, DG mamy wówczas, gdy działalność zawodowa wykonywana jest w sposób ciągły. Tylko co my mamy rozumieć pod pojęciem tej ciągłości? Ciągłość, to ile dni? A jeżeli raz w tygodniu wyłączę reklamy na swojej stronie, to mam ciągłość zachowaną czy nie? Dowodem braku ciągłości będzie 0 $ w zarobku.

Jesienią wystąpiłem do mojego urzędu skarbowego o udzielenie pisemnej informacji - pytałem się, czy mogę stosować 20% koszty uzyskania przy rozliczaniu przychodów z adsense itp. Otrzymałem odpowiedź, ze nie mogę i że jest to najem/dzierżawa - wg mojego urzędu skarbowego wynajmuję powierzchnię reklamową.

Do najmu/dzierżawy nie trzeba mieć działalności gospodarczej.

Z zapytaniem do US skarbowego wystąpiłam w marcu br. Ciekawa jestem jaką otrzymam odpowiedź. ;)

Ile urzędów skarbowych, tyle interpretacji - witamy w Polsce ;) Podejrzewam, że znajdzie się wkrótce jakiś zapis, który to unormuje.

Też mi się tak wydaje. Jest na to zjawisko staropolskie przysłowie, ale podaruję sobie zacytowanie jego, ze względu niecenzuralne słownictwo ;)

A co do sprawy osiągania dochodów jako bezrobotny, to trzeba zapytać się w urzędzie pracy. Zadzwonić i anonimowo zapytać:)

Z tym zapytaniem jeszcze się powstrzymam, dopiero po wyjaśnieniu sprawy ze skarbówką rozejrzę sie i dowiem, co urząd pracy o tym myśli.

luxer

Dobra ludzie, mieszacie trochę. Pogubiłem się, surrender :)

Już sam nie wiem, co mam płacić, bo nie dość, że przeczytanie tego wątku zajmuje trochę czasu to jest to trochę męczące. Do tego wyłapałem doła, ale może to ze względu na złą interpretację Waszych postów, którym będę musiał poświęcić więcej czasu i to od nowa...

Proponuję, aby się zebrać i napisać konkretną poradę na ten temat i przykleić na forum. Wyszczególnić jak ma się rozliczać osoba prywatna, bezrobotna, student, uczeń czy DG. Taka wszystkim potrzebna porada na pewno się przyda...

Niestety ja się na tym kompletnie nie znam i myli mi się wszystko. Z tego co można zauważyć wiele osób dotyczy podatek z AS i jak już coś radzić to lepiej nie wprowadzać ich w błąd.

Chyba, że to gdzieś już tutaj jest (aktualne) - to sroki, bo już nie mam siły dzisiaj tego szukać :P

Portal komputerowy

-
webmastering, biznes

Forum IT - informatyka, komputery, technologie

Ad. 2

Skoro nie prowadzisz DG to nic nie możesz sobie odliczyć....

jesteś zwykłą osobą fizyczną, którą obowiązują standardowe odliczenia w danym roku podatkowym

Odpowiedź dla pchel

Nieprawda. Proszę nie podawać niesprawdzonych informacji, bo rzeczywiście jest zamęt.

Na zasadach ogólnych zawsze można uwzględniać koszty uzyskania przychodu z tego źródła.

Inną kwestią jest uznanie ich przez Urząd Skarbowy. Muszą być mocno zasadne i dotyczące wyłącznie danego źródła.

Przy umowach zlecenia i o dzieło można stosować koszty zryczałtowane (20% ale nawet do 50% gdy dotyczy twórczości).

Nie mylić kosztów zryczałtowanych od podatku zryczałtowanego - np dla umów typu najem lub dzierżawa, korzystnych dla tych co się nie chcą bawić w rozliczenia.

A najważniejsze oddzielić podatek od spraw ZUSowych, gdyż tu widzę dla wszystkich zagrożenia - ściągalne przez 10 lat. Dotyczy to zarówno nie pracujących jak i pracujących.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności