Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Pawm - Na fakturach wystawiasz jako odbiorcę USA, ale miejsce uzyskania przychodu TO NIE USA tylko POLSKA. Uzyskując dochód jesteś w USA czy w Polsce? Kłania się prawo gospodarcze.

Po drugie - Google nie udostępnia danych

Po trzecie - Kara nie może być wyższa niż 70% zatajonego dochodu! Jak zarobił i niewyewidencjonował 3000zł to kara nie może być 5000zł, a po drugie jak kara to nie odsetki!

Po czwarte - 3000zł na koncie banku pojawiło się z powietrza i US wraz z bankiem wszczyna postępowanie? Poczytajcie o GIIF

Onanizujecie się nad tym co tydzień a przepisy są proste jak drut.

Google

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Santa Seven - PawM podawał sposób rozliczania się z tego dla osób fizycznych

A czy fizyczna osoba uzyskuje dochód w USA czy w Polsce? Ludzie mylą to najczęściej gdy chodzi o internet. Skąd ta pewność? Robiłem kiedyś projekty dla pewnej firmy w USA i pisałem pismo o interpretację do US, gdzie dostałem wyjaśnienie, że będąc w Polsce wykonuję usługi w Polsce i podlegam polskiemu prawu podatkowemu, bo inaczej w USA czy innym kraju bym miał ściągnięty podatek, który mógłbym ewentualnie odzyskać w Polsce.

Google

Nie, ten załącznik jest w ogóle nieporozumieniem przy Adsense. Prawdą jest, że uczestnicząc w pp Adsense i podobnych powinno się prowadzić DG i kropka. Cóż to jest działalność gospodarcza? Działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły. Zarabianie w AdSense to nie incydent ale właśnie działalność wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły. Oczywiście, każdy kto ma na papierze interpretację US śpi spokojnie, inni moga liczyć się z tym, że US zechce sprawdzić jak uzyskaliśmy dochód. Mimo, że mamy zapłacony podatek US będzie musiał wszcząć postępowanie wyjaśniające i może się to skończyć karą, bo wykonujący działalność gospodarczą bez wymaganego zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej podlega karze ograniczenia wolności albo grzywny.

Google

Nie, ten załącznik jest w ogóle nieporozumieniem przy Adsense. Prawdą jest, że uczestnicząc w pp Adsense i podobnych powinno się prowadzić DG i kropka. Cóż to jest działalność gospodarcza? Działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły. Zarabianie w AdSense to nie incydent ale właśnie działalność wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły.

Co to znaczy w sposób ciągły? Nie prowadzę działalność to nie wiem. Jeśli w środy będę wyłączała reklamy czy będę maiła zachowaną ciągłość, czy nie?

Oczywiście, każdy kto ma na papierze interpretację US śpi spokojnie, inni moga liczyć się z tym, że US zechce sprawdzić jak uzyskaliśmy dochód. Mimo, że mamy zapłacony podatek US będzie musiał wszcząć postępowanie wyjaśniające i może się to skończyć karą, bo wykonujący działalność gospodarczą bez wymaganego zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej podlega karze ograniczenia wolności albo grzywny.

Dziś dostałam interpretację i chyba będę musiała usunąć reklamki ze strony, niestety. Adsense mam od 5 marca br. i w marcu nawet nie zarobiłam na uruchomienie wypłaty. A urzędnicy skarbówki każą mi wnosić opłaty ZUS i składki zdrowotne (ile takie składki wynoszą? :rolleyes:). Genialne posuniecie US, brawo! Żagnaj Adsense !

luxer

Albo nie, jeszcze nie żegnaj Adsense, złożę zapytanie w Ministerstwie :D

Co to znaczy w sposób ciągły?
Moja osobista definicja: Robisz strony wklejasz AS i zapomniesz o nią: nie zaktualizujesz, nie pozycjonujesz itd - to nie jest ciągle.

Jeśli ktoś chcę zarabiać na AS, to wymaga ciągle prace - albo genialnego pomyśłu.

PS: Inny temat, że ta definicja DG jest do d...

Obowiązek sporządzenia takiego załącznika dotyczy zarówno uzyskujących przychody z działalności gospodarczej, jak i z innych źródeł przychodów (praca, zlecenie itp.). Dotyczy to jednak jedynie osób wykonujących swoją działalność czy pracę za granicą, gdyż przedsiębiorcy, pracownicy, zleceniobiorcy itp. wykonujący swoją działalność w Polsce i otrzymujący jedynie kwoty z zagranicy rozliczają się jako osoby uzyskujące dochody krajowe, tyle że w walucie obcej.

https://www.pit.pl/zg/index.php

Taka odpowiedź dostałem dzisiaj w US :D

Dotyczy to jednak jedynie osób wykonujących swoją działalność czy pracę za granicą, gdyż przedsiębiorcy, pracownicy, zleceniobiorcy itp. wykonujący swoją działalność w Polsce i otrzymujący jedynie kwoty z zagranicy rozliczają się jako osoby uzyskujące dochody krajowe, tyle że w walucie obcej.

Czyli nie adsensowcy nie wypełniają ZG bo siedzą w Polsce?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności