Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba odpowiednio stworzyć zapytanie do US. Tak aby odpowiedź Cię satysfakcjonowała.

Ponownie wklejam kluczowe "stwierdzenia", które były już w poprzednich postach przedstawiane

Z przedstawionego w pismach stanu faktycznego wynika, że podatnik otrzymuje przychody w

związku z udostępnieniem firmom Google Ine (pO Box 2050 Mountain Y:e"CA 94042 USA) z

siedzibą w Stanach Zjednoczonych, ... powierzchni reklamowej na stronach www (internet), których jest właścicielem.

Reklamy serwowane są bezpośrednio z serwerów w/w firm <czyli w całości w stanach dop. mkr>. Dochody za wykonanie tych usług

wypłacane są bezpośrednio przez te firmy, mające siedziby wyłącznie poza granicami RP. W

krajach tych nie jest pobierany podatek dochodowy.

Od przyszłego roku przechodzę na ryczałt 8,5% i nie jako dawny PIT53 tylko najem. Dokładnie się nie zagłębiałem w ustawy i dokładne rozwiązania, ale księgowy doradza taką formę rozliczania. Raz składasz zeznanie (pit28 jak dobrze pamiętam) na koniec roku i jak zatwierdzą masz z z głowy. Nie wlicza się to do dochodu itp. Z tym, ze trzeba zdecydować się na to w styczniu :)

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

tyle interpretacji ilu urzędników. Czy to przypadkiem nie jest tak, że miejscem wykonywanym pracy jest lokalizacja serwera ?

Porównując to przykładowo do salonu fryzjerskiego. Mieszkam w Polsce, a salon prowadzę np. w Szwajcarii (która do UE nie należy). Gdzie zatem płacę podatki ?

Tak samo może być z Adsense. Można postawić serwer w raju podatkowym (ew. Gibraltar), tworzyć serwisy w Polsce, a otrzymywać zapłatę z USA na konto do banku offshore w Panamie i korzystać jedynie z karty płatniczej w Polsce.

I bądź tu teraz mądry.

tyle interpretacji ilu urzędników. Czy to przypadkiem nie jest tak, że miejscem wykonywanym pracy jest lokalizacja serwera ?

ad. urzędników = niestety tak. ad. miejsca = serwer możesz mieć nawet na księżycu ;) ale ty jesteś w PL ;) To chyba najczęściej powtarzana głupota przy dyskusjach nie tyle o podatkach co o legalności różnego rodzaju działań "serwer masz w stanach to co ci mogą zrobić" - pisze co drugi naiwniak ;) zapominając, że on sam jest w PL i jego Pl prawo obowiązuje a nie prawo serwera :)

Pisałem o tym od początku to po mnie jechaliście. Ładnie to tak?

1.Jeśli wystawiałeś faktury to by znaczyło, że prowadzisz działalność gospodarczą, a to inna bajka, było zresztą dokładnie opisane na tym forum

2.tu dyskutowaliśmu o tych którzy nie prowadzą działalności a szukają optymalnych rozwiązań

3.że one są niech świadczy poniższy text, który jest oficjalnym stanowiskiem Min Finansów w sprawie uznania AdSense za działalność wykonywaną osobiście, z konsekwencjami tego, a mianowicie uznaniem, że jest to domyślnie umowa zlecenia, w pewnych przypadkach zaraz pytanie do ZUS itp.

4.zwracałem uwagę, że przy działalności jest się pracodawcą i pracownikiem jednocześnie i dlatego należy zgłaszać jako miejsce dochodu Polskę, natomiast w innych wypadkach nie jest to takie oczywiste, przecież źródło dochodu to nadal USA - miejsce umowy

5.nie należy się obrażać tylko argumentować, moje wywody były wielokrotnie podważane , dla mnie poszukiwanie jest ważniejsze od wygórowanych ambicji

6.nadal się upieram przy najmie (dzierżawie) jako najbezpieczniejszej dla wszystkich formie, bo bez ZUS i ubezp zdrowotnych, a z możliwością zryczałtowania podatku - np kiedy ktoś zaczyna może od razu zryczałtować, dla tych którzy już w inny sposób opłacali -w styczniu następnego roku

cytuję:

Rodzaj dokumentu postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego

Sygnatura DD4/033-01649/IDy/06/777

Data 2006.12.18

Autor Minister Finansów

Temat Podatek dochodowy od osób fizycznych

S?owa kluczowe działalność wykonywana osobiście

Stany Zjednoczone

umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania

Pytanie podatnika Na jakich zasadach podlega opodatkowaniu w Polsce dochód uzyskiwany ze Stanów Zjednoczonych z tytułu umieszczania na własnej stronie internetowej reklam.

P O S T A N O W I E N I E

Działając na podstawie art. 14e oraz art. 14a § 4 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (tekst jednolity: Dz.U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 z późn. zm.), udzielając interpretacji w zakresie postanowień umowy z dnia 8 października 1974 r. zawartej między Rządem Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej a Rządem Stanów Zjednoczonych Ameryki o uniknięciu podwójnego opodatkowania i zapobieżeniu uchylaniu się od opodatkowania w zakresie podatków od dochodu (Dz.U. z 1976 r., Nr 31, poz. 178),

Minister Finansów uznaje za prawidłowe stanowisko przedstawione we wniosku dotyczącym zasad opodatkowania dochodu uzyskanego ze Stanów Zjednoczonych z tytułu umieszczania reklam na stronie internetowej osoby mającej miejsce zamieszkania dla celów podatkowych na terytorium Polski.

Uzasadnienie

Z przedstawionego we wniosku stanu faktycznego wynika, iż Podatnik jest uczestnikiem programu amerykańskiej firmy X. W programie tym mogą uczestniczyć osoby prowadzące strony internetowe o charakterze hobbystycznym oraz posiadające miejsce zamieszkania na terytorium Polski. Uczestnik programu firmy X po zarejestrowaniu przez amerykańską stronę internetową i umieszczeniu specjalnego kodu na własnej stronie internetowej może generować dochody. Umieszczony kod powoduje wyświetlanie się w specjalnym panelu reklam, które są zliczane po każdym kliknięciu. W przypadku jeżeli suma kliknięć osiągnie 100 dolarów amerykańska firma wysyła czek dla posiadacza strony internetowej.

Zgodnie z oświadczeniem Podatnika, jego strona internetowa zamieszczona jest na serwerze znajdującym się na terytorium Polski, jednakże serwer ten nie jest własnością Podatnika.

Podatnik nie prowadzi działalności gospodarczej ani na terytorium Polski, ani na terytorium Stanów Zjednoczonych.

Podatnik zapytuje, na jakich zasadach tak uzyskiwany przez niego dochód podlega opodatkowaniu.

Zdaniem Podatnika dochód uzyskiwany przez niego z tytułu uczestnictwa w specjalnym programie amerykańskiej firmy podlega opodatkowaniu zgodnie z zasadami dotyczącymi działalności wykonywanej osobiście.

Mając na uwadze przedstawiony stan faktyczny, zważono co następuje.

Zgodnie z art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz.U. z 2000 r., Nr 14, poz. 176 z późn. zm) osoby fizyczne, jeżeli mają miejsce zamieszkania na terytorium Polski, podlegają obowiązkowi podatkowemu od całości swoich dochodów bez względu na miejsce położenia źródeł przychodów (tzw. nieograniczony obowiązek podatkowy). Zgodnie z art. 4a ustawy przepis ten stosuje się z uwzględnieniem umów w sprawie zapobieżenia podwójnemu opodatkowaniu, których stroną jest Polska.

Działalność, jaką prowadzi Podatnik, udostępnianie miejsca reklamowego na stronie internetowej, należy traktować jako świadczenie usług na rzecz kontrahenta. W tym przypadku jest to amerykańska firma X. Jednocześnie Podatnik nie prowadzi, zarówno na terytorium Polski, jak i Stanów Zjednoczonych żadnej działalności gospodarczej. Ponadto czynność, którą należy wykonać, aby reklama pojawiała się na stronie internetowej, umieszczenie specjalnego kodu, Podatnik wykonuje osobiście.

Mając na uwadze przedstawiony stan faktyczny oraz powyższą analizę Minister Finansów stwierdza, iż dochód, który Podatnik uzyskuje ze Stanów Zjednoczonych jest dochodem uzyskiwanym z tytułu działalności wykonywanej osobiście. Oznacza to, iż dochód ten podlega opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 15 polsko-amerykańskiej umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania.

Stosownie do art. 15 umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania dochód osiągnięty przez osobę mającą miejsce zamieszkania lub siedzibę w Umawiającym się Państwie z wykonywania wolnego zawodu lub innej samodzielnej działalności może być opodatkowany przez to Umawiające się Państwo. Poza wyjątkami przewidzianymi w ustępie 2 taki dochód będzie zwolniony od opodatkowania przez drugie Umawiające się Państwo.

Zatem dochód uzyskiwany przez Podatnika z tytułu działalności wykonywanej osobiście na rzecz amerykańskiego podmiotu podlega opodatkowaniu wyłącznie w Polsce.

Mając powyższe na uwadze, postanowiono jak w sentencji.

Minister Finansów informuje, że interpretacja dotyczy stanu faktycznego przedstawionego przez wnioskodawcę i stanu prawnego w dacie zaistnienia zdarzenia.

Odpowiedź nie jest wiążąca dla Strony jest natomiast wiążąca dla właściwych organów podatkowych i organów kontroli skarbowej - do czasu jej zmiany lub uchylenia.

Na niniejsze postanowienie, na podstawie art. 14e § 2, art. 14a § 4 oraz art. 236 § 1 i § 2 pkt 1 Ordynacji podatkowej, Stronie przysługuje zażalenie do Ministra Finansów w terminie 7 dni od daty doręczenia postanowienia.

2.tu dyskutowaliśmu o tych którzy nie prowadzą działalności a szukają optymalnych rozwiązań

Tu dyskutowaliśmy o wszystkim :D Każdy o swojej sytuacji i powstał burdel na 40 podstron :D

tylko najważniejsze jest stwierdzenie i dla tych, którzy trochę znają przepisy wiedzą o co chodzi

"działalność wykonywana osobiście"

Całkowicie kładzie to na łopatki twoje uporczywe twierdzenie o konieczności prowadzenia działalności gospodarczej przy AdSense

Witam.

Mam następujący problem.

Otóż nie rozliczałem się co miesięcznie z US (jako osoba prywatna) za dochód z adsense.

Podobnie było z pewnym programem partnerskich (przelewy zza granicy).

Łącznie nie wyszło tego super dużo, bo kilkanaście tysięcy.

Jak mogę się rozliczyć z US? Jak uniknąć problemów?

Byłem u księgowej, która powiedziała mi tak: "To są dochody, Pan prowadził działalność zorganizowaną" Ogólnie mówi, że jak wpisze te dochody w pita do innych rzeczy (inne rzeczy = przychód z umów o dzieło na usługi internetowe) To na 100% mam kontrole... No ale co z tego? Pracuje na legalnym sofcie, w czym tkwi problem?

Wiem popełniłem błąd nie rozliczając się co miesiąc, ale czy to mnie skreśla? Nie chcę płacić kar itd. Jako prawowity obywatel chce legalnie i oficjalnie od tej kilkunastotysięcznej kwoty pln zapłacić podatek.

Jak to zrobić? Wiadomo co US to inny obyczaj, co księgowy to inne spojrzenie.. Ale jak to zrobić? Przelewy mam wydrukowane i udokumentowane, na pewno bym je załączył.

Znawców tematu proszę o poradę.

Aha księgowa mówi że nie mogę się rozliczyć w sposób oficjalny bo to działalność złożona była 9stałe co miesieczne dochody) i powinienem mieć już dawno firmę!.

Marek

Pisałem o tym od początku to po mnie jechaliście. Ładnie to tak?

6.nadal się upieram przy najmie (dzierżawie) jako najbezpieczniejszej dla wszystkich formie, bo bez ZUS i ubezp zdrowotnych, a z możliwością zryczałtowania podatku - np kiedy ktoś zaczyna może od razu zryczałtować, dla tych którzy już w inny sposób opłacali -w styczniu następnego roku

A mozna w skali roku sie jakos rozliczyc??Bo mam kurcze problem..;/ Ktory dokladnie opisalem w innej odpowiedzi, prosilbym o pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności