Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Mi księgowa poradziła abym dał tą kwote jako inne dochody. Sam fakt że chce zapłacic podatek to już jest coś wiec raczej nic nie zrobi urząd skarbowy :D

w tym tygodniu ide złożyć pita.

a mi mowila ze jak udokumentuje w innych dochodach to mam kontrole 100% i co dalej:| wkoncu jak place to o co chodzi z kontrola do jasnej anielki;p?

ktos cos wie wiecej??

btw. jak dokumentujesz dochody???(druki z banku za kazdy przelew ) czy jak???

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Wydruk z konta bankowego jest wystarczającym dokumentem - jeśli się nie miało konta w obcych walutach to przeliczali automatycznie na złote - nie ma więc problemu z kursami

Rozliczenie w skali roku wywołuje dodatkowo odsetki - pamiętamy - podatek płacimy jako roczny

Nie sądzę, aby były nadzwyczajne restrykcje. Był czas, że połowa firm w Polsce spóźniała się z zapłaceniem zaliczek.

Jest to naganne, ale nie tragiczne.

a mi mowila ze jak udokumentuje w innych dochodach to mam kontrole 100% i co dalej:| wkoncu jak place to o co chodzi z kontrola do jasnej anielki;p?
w jakim sensie kontrola? Co mają ci skontrolować :D?
btw. jak dokumentujesz dochody???(druki z banku za kazdy przelew ) czy jak???

Dokładnie, mam ogólnie zestawienie wydrukowane i po problemie.

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

w jakim sensie kontrola? Co mają ci skontrolować :soczek:?

Jak to co? Wyobrazasz sobie zarobic 15k na samych umowach zlecenie? Teoretycznie mozliwe, ale kontrola gwarantowana... i kara za brak DG.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

wpisz w inne, zapłać podatek. ew. kontrola może się pluć o sposób księgowania, o ew. odsetki ale będą to małe kwoty. a jak to zostawisz to ci to nieźle urośnie przez lata no i te ukryte dochody :soczek:

Jak to co? Wyobrazasz sobie zarobic 15k na samych umowach zlecenie? Teoretycznie mozliwe, ale kontrola gwarantowana... i kara za brak DG.

Nie musisz miec dzialalnosci gospodarczej nawet jakbys zarabial te 15k na podstawie umowy zlecenia. Nikt Ci tego narzucic nie moze zebys rejestrowal dzialalnosc- jesli masz umowe to na jej podstawie sie rozliczasz i urzedowi skarbowemu nic do tego czy masz umowe o dzielo, zlecenie, o prace itd- wazne bys podatki placil jak nalezy;)

Pozdr

Mi księgowa poradziła abym dał tą kwote jako inne dochody. Sam fakt że chce zapłacic podatek to już jest coś wiec raczej nic nie zrobi urząd skarbowy :dirol:

[...]

a mi mowila ze jak udokumentuje w innych dochodach to mam kontrole 100% i co dalej

A nie lepiej ująć to w pozycji: "Najem, dzierżawa" w PIT36 i trzymać się wersji, że to najem powierzchni reklamowej. Dokładnie tej samej wersji trzyma się Allegro w swoim Programie Partnerskim i choć nie jest to może najwłaściwsze rozwiązanie, to chociaż tu nikt nie przyczepi się o "składkę zdrowotną" lub ZUS - co w pozycji "Inne źródła dochodu" może robić jakiś problem...

Finalnie czy w "najmie" czy w "inne" się wpisze, wysokość podatku będzie taka sama. Ja więc wpisałem to jako najem razem z allegro... pewnie nie jest to najwłasciwsze rozwiązanie ale chyba mniejsze zło :-D

pozdrawiam!

W moim przypadku akurat chyba najlepszym rozwiązaniem było wpisanie w rubryce "Inne źródła dochodu" (pit37). Bo około 50% z kwoty to było adsense a reszta to około 100 różnych transakcji z róznych PP, czy też sprzedaży serwisów www.

Poza tym PIT 36 jest chyba dla DG (nie jestem co do tego pewien).

Finalnie czy w "najmie" czy w "inne" się wpisze, wysokość podatku będzie taka sama.

Dokładnie, więc myślę że sie nie będą czepiać takich drobiazgów, ważne ze chce placić :dirol:

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

A nie lepiej ująć to w pozycji: "Najem, dzierżawa" w PIT36 i trzymać się wersji, że to najem powierzchni reklamowej. Dokładnie tej samej wersji trzyma się Allegro w swoim Programie Partnerskim i choć nie jest to może najwłaściwsze rozwiązanie, to chociaż tu nikt nie przyczepi się o "składkę zdrowotną" lub ZUS - co w pozycji "Inne źródła dochodu" może robić jakiś problem...

TYlko wtedy musisz prowadzić działalność gospodarczą i przy ewentualnej kontroli będziesz musiał mieć papiery.

blog o apple | highlab.pl - blog technologiczny

TYlko wtedy musisz prowadzić działalność gospodarczą i przy ewentualnej kontroli będziesz musiał mieć papiery.

eee, idąc tym tokiem rozumowania każdy kto legalnie wynajmuje np. mieszkanie musmi miec DG?

Każdy dziadek ktory wynajmuje kawałek ogrodu w ktorym stoi bilbord reklamowy musi też mieć DG? - niesądze.

Moim zdaniem pole "inne zródła dochodu" może wzbudzić zwykłą ciekawość urzędnika (inne - jakie?, może nielegalne?), o ile ktoś bedzie wogole przeglądał te nasze wypociny, a najem/wynajem nie wzbudza tak ciekawosci :-)

Zresztą tu czy tu - wysokość podatku jest taka sama, więc i tu i tu jesli sie by mieli przyczepić to za nieodprowadzanie zaliczek.

FORMULARZ PIT-36 JEST PRZEZNACZONY dla podatników którzy uzyskali przychody:

- z najmu, podnajmu, dzierżawy, poddzierżawy lub z innych umów o podobnym charakterze, opodatkowane na ogólnych zasadach

- z innych źródeł, opodatkowanych na ogólnych zasadach.

Właśnie PIT-36 tym się różni od PIT-37 że w nim można rozliczyć najem,wynajem,dzierzawę.

Co ty za głupoty gadasz shypo. Wynajmuje mieszkanie 2 rok, płacę ryczałt 8,5%. Do 21(+/-) stycznia wypełniam pit28 i zapominam. Od przyszłego roku będę też tak robił z Adsense(ryczałt trzeba zadeklarować na początku roku). I żadna DG nie jest potrzebna.

Księgowa po kursie też mi jakieś głupoty gadała 2 lata temu i jej pity były całe w błędach musiałem sam poprawiać bo tak się "znała".

Mam pytanie dotyczące sposobu wystawiania faktur za Adsense.

Po przeczytaniu tego wątku wyłowiłem kilka informacji.

Proszę, potwierdźcie czy dobrze rozumiem:

- Nabywcą jest Google Inc. z siedzibą w USA (a nie Google Ireland)

- stawka VAT: nie podlega

- waluta faktury: USD

- fakturę księguję w PLN wg średniego kursu NBP z dnia wystawienia faktury

- obliczam różnice kursowe na dzień otrzymania płatności (ujemne -> koszt; dodatnie -> przychód)

Czy coś pominąłem lub pomyliłem?

Jeśli nie, to proszę, wyjaśnijcie mi treść maila, który otrzymałem od Google'a w odpowiedzi na zapytanie o faktury.

Pytałem się o dane, jakie powinny znaleźć się na fakturze.

Cytuję odpowiedź:

"-data wystawienia faktury

-numer faktury

-numer identyfikacyjny VAT

-numer VAT Google: EU372000041

-nazwa i adres odbiorcy płatności zgodna z nazwą na koncie AdSense

-pełna nazwa i adres Google (można znaleźć poniżej)

-opis usług wykonanych dla AdSense np:udostępniliśmy miejsce w witrynie dla

reklam Google

-Data płatności (okres, za który zarobki były zbierane lub data otrzymania

płatności)

-suma płatności

-VAT w procentach

-dokładna suma VAT w dolarach"

Szczególnie zastanowiły mnie pozycje:

-numer identyfikacyjny VAT

-numer VAT Google: EU372000041

Czy podmiot amerykański może posiadać europejski NIP?

Po co, skoro u nich nie ma VATu?

Po co, skoro na fakturze ma być "nie podlega"?

-VAT w procentach

-dokładna suma VAT w dolarach

Przecież nie wykazuję VATu na fakturze.

Ani stawki, ani tym bardziej kwoty. O co im chodzi?

Ze strony google nie uzyskałem odpowiedzi na szczegółowiej zadane pytania.

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Witam,

Można się pogubić w tym temacie ;-)

Mam małe pytanko do osób dobrze poinformowanych. Czy rozliczanie się z US w przypadku polskiej DG wymaga złożenia deklaracji VAT R(UE) / Informacja dotycząca obowiązku podatkowego w zakresie transakcji wewnątrzwspólnotowych.

USA jest spoza Unii, czeki wystawiane są w USA, choć wysyłane z Szwecji (o ile się nie myle), stąd wolałbym się upewnić, czy jest jakaś zależność.

Z góry dziekuje za odpowiedzi.

A ja Wam coś powiem. ;)

W moich marcowych wątkach obiecałam, że napiszę do Ministerstwa Finansów z zapytaniem jak rozwiązać problem podatków z dochodów uzyskanych z Adsense. Parę dni temu właśnie dostałam odpowiedź (przytoczę tylko jej fragmenty, bo nie mam skanera, a nie chce mi się przepisywać tych wszystkich nr Dzienników Ustaw). Niestety, ale to jest najmniej oczekiwane wyjaśnienie

....[ciach].....

A zatem, w obecnym stanie prawnym Minister Finansów nie posiada uprawnień do udzielenia odpowiedzi na indywidualne pytania płatników, podatników i inkasentów w sprawach innych niż dotyczące postanowień umów o unikanu podwójnego opodatkowania oraz innych ratyfikowanych umów międzynarodowych w zakresie problematyki podatkowej

Natomiast w myśl art 14a par 1 Ordynacji podatkowej, stosownie do swojej właściwości, naczelnik urzędu skarbowego na pisemny wniosek podatnika, płatnika lub inkasenta jest zobowiązany do udzielenia pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania przepisów prawa podatkowego i ich indywidualnych sprawach. .... [ciach]

Czyli tak jak robimy my wszyscy - składamy zapytanie do naczelników US . Tylko jakoś ministerstwo nie potrafiło mi dać rzetelnej odpowiedzi dlaczego jedni, wg tych samych przepisów podatkowych, traktowani są jako dzierżawcy (a o to to właśnie zapytałam) , a innych zmusza się do zakładania działalności gospodarczej. Wg mnie to odbicie piłeczki, bo pismo moje skierowano do Izby Skarbowej we Wrocławiu. Jakoś przed wyborami to jesteśmy kochani indywidualnie, a potem ta nasza indywidualność przeszkadza ...

No i domyślam się, że Izba nakaże założenie działalności gospodarczej, bo przecież to Wrocław pierwszy zaczął trąbić w eMoney, że klikanie to działalność gospodarcza.

A co jest w tym najgorsze - to, że ja chcę zapłacić haracz fiskusowa, a nie mogę.

I mam pytanie. Co radzilibyście mi zrobić, gdybym chciała odebrać pieniądze z równoczesną rezygnacją z Adsence. Kwota mieści się w granicach 500 zł naklikanych od 5 marca 2007, oczywiście przy niemożności założenia działalności gospodarczej.

Głupi to kraj, który nie chce od podatników kasy. :D

pozdrawiam

luxer

Uzupełnię: Odpowiedź otrzymałam z Departamentu Podatków Dochodowych

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności