Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Mam małe pytanie do wydawców AdSense, prowadzących działalność gosp. mianowicie...

czy w wpisie do ewidencji dział. gosp. należy coś dodać ? (oprócz "obszar działalności - cały kraj / jeśli działalność dot. terytorium PL) czy nie ma to kompletnie znaczenia, jeśli chodzi o AdSense. Dziękuje z góry za każdą podpowiedź.

Pozdrowienia,

travelMan

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Z tego co słyszałem to podatek płaci się od pewnej sumy (tylko jej nie znam) i można podatek zapłacić pod koniec roku za cały rok?

Czy te informacje są prawdziwe?

Sprzedam punkty systemu wymiany linków Gotlink.pl i Seomatik.pl

Wystawiam faktury VAT. Zapraszam do kontaktu d.szwaba@gmail.com

czy w wpisie do ewidencji dział. gosp. należy coś dodać ? (oprócz "obszar działalności - cały kraj / jeśli działalność dot. terytorium PL) czy nie ma to kompletnie znaczenia, jeśli chodzi o AdSense. Dziękuje z góry za każdą podpowiedź.

nie wiem jak to jest w innych miastach, ale w Gdansku obszar dzialalnosci zostal mi dany automatycznie - caly kraj. Teraz to juz chyba norma

Nie chciałem zakładac już nowego topica bo potrzebuje tylko jednorazowej porady bardzo bym was prosił abyście mi napisali co i jak (chodzi tylko o te pola co jest obok ich nazwy "-problem", na pewno przyda się to nie tylko mi ;-)

Chodzi o przelew podatku do US z inteligo, jednak ten formularz jest trochę skomplikowany ... pomóżcie

Numer rachunku US - wiadomo

Nazwa zobowiązanego - wiadomo

Adres zobowiązanego - wiadomo

Typ identyfikatora - problem

NIP lub identyfikator uzupełniający - wiadomo

Symbol formularza lub płatności - problem

Identyfikator zobowiązania - problem

Okres - problem

matkro - 9 lat doświadczenia.

mant.pl - 7 lat doświadczenia w branży SEO. Jesteśmy na rynku od 1 czerwca 2008 roku!

Typ identyfikatora - N (czyli NIP)

Symbol formularza lub płatności - PIT53

Identyfikator zobowiązania - nie wypełnia się tego w przypadku opłat z GA

Okres - wpisać miesiąc i rok w formacie rok(dwu cyfrowo)M(miesiąc dwucyfrowo) np. za maj to będzie: 07M05

rubisz dzięki za odpowiedz, mam jeszcze pytanie odnośnie tej daty, czy ma byc miesiąc dokładnie tak jak napisałeś "07M05" czy "0705", powiedzmy że wpłacam dziś pieniądze za ostatnią wypłate, czyli z kwietnia to w polu miesiąc wpisuje kwiecień "04" ? Powiedz mi jeszcze do kiedy mam czas wpłacic pieniądze za kwiecień, do końca czerwca ?

Jeszcze jedno ważne pytanie nasunęło mi się na myśl, kwota wolna od podatku tj. 3013zł na rok, po wypłacie za kwiecień mój roczny dochód tj. od stycznia do kwietnia jak na razie przekroczył mi coś koło 700zł czyli za kwiecień wpłacam 19% od tej przekroczonej kwoty, zgadza się?

Z góry dzięki za odpowiedz/i

matkro - 9 lat doświadczenia.

mant.pl - 7 lat doświadczenia w branży SEO. Jesteśmy na rynku od 1 czerwca 2008 roku!

Piszcie sobie na wzajem takie dobre rady, to wszyscy skończycie na kontroli pitu za 2007, który złożycie w 2008 :P

1. Nie ma już PIT53 - taki formularz został zlikwidowany. Płaci się zaliczki na pit37/36 - w zależności kogo co będzie dotyczyć.

2. Pomijając fakt, że nie ma czegoś takiego jak kwota wolna od podatku - jest kwota zmniejszająca podatek: 572,54 - czyli (572,54 / 0,19 = 3013,37). Tą kwotę rozlicza się na bieżąco wyłącznie przy umowach o pracę oraz przy działalności gospodarczej - jeżeli się takową prowadzi.

W każdym innym rozlicza się do dopiero przy picie rocznym - to co zostanie niepotrzebnie nadpłacone - urząd zwróci.

.

skoro istnieje kwota wolna od podatku to znaczy ze od niej nie placisz tylko od tego co jest ponad

tylko jaka to jest kwota?

Ale ciebie nie interesuje jaka to jest kwota bo i tak musisz płacić na bierząco, to nie jest tak że zarobisz np 1500zł to nie płacisz, płacisz na bierząco tyle że później właśnie masz zwrot.

Tak jak marek_o napisał "Nie ma już PIT53 - taki formularz został zlikwidowany". Czyli papierek został zlikwidowany, wszystkie zaliczki płacone są na konto US (oprócz grudniowej) podajecie na druczku że to tytułem PIT53 i za jaki okres.

Naprawdę duża prośba.

Czy ktoś z Państwa mógłby mi sprezycować, w jaki sposób rozlicza się z zarobków z AdSense, podczas prowadzenia Działalności Gospodarczej ?

Rozumiem iż jest to dochód dodatkowy. Gdzie należy go wpisać ? kiedy będę na Książce Przych. i Rozch. Czy dodatkowo jestem zobowiązany wypełniać jakiś PIT każdego miesiąca ?

Z góry bardzo dziękuje za sprostowanie. Zapewne nie raz był ów pytanie poruszone w tym 27 stronicowym temacie, ale przyznam szczerze, że nie bardzo mam czas go doczytać dokładnie, bowiem przygotowywuje wszystkie niezbędne dokumenty potrzebne do założenia Działalności. Szkoda, że tego typu pytanie i odpowiedź nie jest wyszczególnie wraz z odpowiedziami w odrębnym temacie.

Pozdrawiam,

travelMan.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności