Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taką prośbę do wszystkich którzy już odprowadzali podatek z adsense, gdyby któryś z Was mógł wypełnić PIT (oczywiście z fikcyjnymi danymi) tak aby był gotowy jasny wzór jak to się robi i umieścić taki skan na forum i przykleić na górze, wtedy każdy będzie miał jasność i nie będzie więcej takich samych pytań, zwłaszcza że temat ten ma już 27 stron i raczej ciężko to wszystko przeczytać.

Mam nadzieję że ktoś spełni moją prośbę, z góry wielkie dzięki

regułamin

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

ok wszytko fajnie tylko w jednej odpowiedzi jest podany PIT53 w kolejnym że już takiego nie ma a jeszcze niżej znowu jest wspomniany PIT53...

a gdyby ktoś mógł pokazać taki gotowy wypełniony PIT wszystko było by dla każdego jasne !!!

regułamin

Jak chcesz sie rozliczać na zasadach jakie były przy pit53 to:

-wpłacasz do US 19% od kwoty pomniejszonej o 20% kosztów. Tytuł przelewu PIT.

-nie wypełniasz dodatkowych pitów w trakcie roku.

-do końca kwietnia wypełniasz pit 36 & PIT ZG za poprzedni rok. Tam wpisujesz w pozycji inne kwoty jakie otrzymałeś z A$ i jakie wpłaciłeś w ciągu roku.

Zatwierdzili mi w tym roku taki sposób rozliczania bez problemu.

ok wszytko fajnie tylko w jednej odpowiedzi jest podany PIT53 w kolejnym że już takiego nie ma a jeszcze niżej znowu jest wspomniany PIT53...

a gdyby ktoś mógł pokazać taki gotowy wypełniony PIT wszystko było by dla każdego jasne :D

Poczytałeś odpowiedzi ale nic z nich nie zrozumiałeś, nie ma żadnych PITÓW!!!

Co mamy ci pokazać gotowy druczek z poczty albo skan przelewu z banku??

-wpłacasz do US 19% od kwoty pomniejszonej o 20% kosztów. Tytuł przelewu PIT.

Bujda powielana na forum, osoba prywatna nie odejmuje sobie jakiś 20% uzyskania przychodów, nie wiem jak to jest z DG ale normalnie to rozliczamy sie płacąć 19% od dochodu i koniec. Żadnych pomniejszania kosztów.

też nie słyszałem o 20%. Tzn nie bardzo wiem z jakiego tytułu - jak uznawać ma osoba prywatna umowę z ADSEM żeby wliczać sobie jakieś koszty.

W DG odliczasz poprostu wszelkie koszty związane z prowadzeniem DG i płacisz podatek dochodowy tzn.

Przychody - koszty = dochody i dany procent podatku.

To jest małe piwo. Całym trikiem wniosku o udzielenie pisemnej informacji do skarbówki jest to, żeby nie potraktowali takich działań jako DG :)

Osobiście sugerowałem zlecenie, dostałem odpowiedź najem dzierżawa. Zostałem ryczałtowcem.

.

Choć istnieje możliwość odliczenia większej ilości kosztów niż 20% przy umowie zlecenie.

A niby jak? nie słyszałem by można było odliczyć sobie więcej niż 20% k.uz.przych. Jest jeszcze póki co stawka 50%, ale to przy umowie o dzieło pod warunkiem, że przenosi się majątkowe prawa autorskie.

Ja w US podaję, że wpłacam za pit 53, oczywiście formularz taki już nie funkcjonuje, ale tak mi polecono. Nie ma się co licytować "to ma być tak, a nie tak". Wszędzie niestety może być inaczej, zależy od urzędników.

Można odiczyć powyżej 20% kosztów

Cyt

"Jaki podatek?

W przypadku umowy zlecenie sprawa podatku dochodowego została rozstrzygnięta dokładnie w ten sam sposób, jak przy umowie o dzieło. Znaczy to, że najpierw jest pobierana zaliczka na podatek dochodowy w wysokości 19% należności pomniejszonej o koszty uzyskania przychodu. Łącznie koszy te wynoszą 20% uzyskanego przychodu, choć mogą wrosnąć w przypadku korzystania przez zleceniobiorcę z praw autorskich i praw pokrewnych, tzn. gdy konkretne zlecenie ma charakter działalności twórczej."

źródło:

https://209.85.135.104/search?sourceid=navc...a-zlecenie.html

Jeżeli posiadać umowy zlecenie z osobą która pisze nam treści na strone - np o prawa autorskie do treści można zaliczyć je jako element kosztu uzyskania przychodu z tytułu umowy zlecenia np z Google. W tym wypadku bardzo łatwo uzasadnić poniesienie takich kosztów.

Pozdrawiam

Mariusz

No i widzicie dyskusja dalej się ciągnie... "a to się odlicza a tamto nie, a u mnie i to można sobie odliczyć a u mnie nie..."

a gdyby 2, 3 osoby zrobiły skan jak się rozliczają i umieściły na forum to na pewno wszystkim by wszystko rozjaśniło, ale coś mi się wydaje że nikt nie będzie tak uprzejmy

regułamin

OK, załóżmy optymistycznie, że te 3 osoby podadzą Ci skan swoich rozliczeń. Każda inaczej. Który będzie właściwy?

Poza tym o jakie rozliczenie pytasz? Teraz jedyne rozliczenie* to przelew zaliczki co miesiąc. Ja biorę wpłatę z AdSense, odliczam 20%, z reszty biorę 19%, zaokrąglam w górę do najbliższej złotówki i wpłacam. Jako identyfikator zobowiązania podaję PIT53, tytuł płatności - zaliczka na podatek dochodowy za miesiąc ____, i analogicznie resztę, jak zostało tu podane (NIP, Okres rozliczenia: 07M__).

* pomijając zeznanie co roku.

Ech... popieprzone to wszystko.

Mi raz powiedzieli że muszę mieć działalności a drugi raz że muszę płacić składkę ZUS przy czym ja sie jeszcze uczę.

Chcą żeby im podatek płacić a tak życie utrudniają że tylko uciec z tego kraju!!

Nieda się jakoś tego całego cyrku obejść?

Założyć konto w jakimś banku na hawajach i tam kasę z a$ kazać przelewać?

Wszystko zależy od tego jak sformułowałeś pytanie do US :) Ile urzędów tyle decyzji. Ja nie prosiłem o opinie rozliczałem się tak jak sądziłem i jak na razie za 2006 dostałem zwrot. Teraz 5 lat czekania, i będzie z głowy jak się nie przyczepią ;p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności