Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

A najbardziej mnie śmieszy to, jak są zdumieni, że coś takiego jak dostawanie pieniędzy z zagranicy jest w ogóle możliwe :P

Zdumieni są po prostu chyba tym, że ktoś chce odprowadzić taki podatek. :lol: Od wielu lat, wielu Polaków zarabia "przez Zachód" - systemy affiliate, zakłady bukmacherskie, kasyna (a za to jest osobny paragraf)... Zdecydowana większość nie odprowadza od tego podatku.

Praktycznie jest to nie do wykrycia. Konieczne byłoby zarządanie przez US historii rachunków, co zdarza się u nich tylko w przypadku większych spraw przeciwko komuś. :D

Wystarczy jako przykład wziąć Allegrowiczów - wzieli się za nich, bo zrobił się rozgłos. Polecam nie robić z AdSense afery. ;) Choć na tym polu US nie ma wielkich możliwości manewru.

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

no właśnie tak samo sobie pomyślałem, że bieganie do US i robienie z tego sensacji, jak ktoś napisał w tym wątku, to trochę głupota.

Po co im wpychacie na siłę pieniądze, nie dość że mamy wysokie podatki, a US traktuje nas jak największych wrogów, to niektórzy potrafią polecieć do US i grzecznie donieść że zarabiają za granicą, żeby tamci się tym zainteresowali.

Ci sami pewnie przejdą zobojętniali obok umierającego kaleki siedzacego na chodniku, ale zapłacą szcześliwi część swoich dochodów Urzędowi Skarnowemu bo tak wypada. Ech.

Oczywiście przy prowadzeniu firmy, czy jakichś powaznych zarobkach, rzeczywiscie lepiej to zgłosić i się z tego rozliczyć, ale w przypadku małych sum to jest po prostu nadgorliwość.

• 4 tygodnie później...

dodam coś od siebie:

właśnie jestem po rozmowie z US i oto czego się dowiedziałem:

1. obowiązek odprowadzania zaliczki powstaje kiedy suma z czeków przekroczy 2727PLN (kwota rocznego dochodu zwolnionego od podatku)

2. zaliczke nalezy wyslac do 20 dnia nastpnego miesiaca od dnia postawienia CZEKU do dyspozycji (czyli nie od momentu jak pieniądze są na koncie) - liczy się data na czeku. Obliczamy kwote wg średniego kursu dolara z tego dnia. Wydaje mi sie ze nie nalezy czekac az sam czek do nas przyjdzie ale wziac kwote oraz date z Platnosciach na koncie adsense. (czyli np platnosc 2005-03-23, kwota $xxxx to zaliczka do 20 kwietnia, nawet jesli przy zlych wiatrach sam czek przyjdzie do nas 21 kwietnia)

Czeki maja waznosc kilka miesiecy, wiec mozna sobie je zbierac i dac do rozliczenia np 6 na raz, ale to nie znaczy ze od tej sumy placic trzeba podatek razem, od kazdego czeku osobno wg daty na czeku.

3. co miesiac trzeba wyslac tez PIT 53:

- dochod podlegajacy opodatkowaniu wpisujemy w rubrykę 3 (Przychod z tytulow okreslonych w art. 13 pkt 2, 4 i 6-9 ustawy, bez posrednictwa platnika)

- koszt uzyskania przychodów - 20%

4. jak pieniądze wpłyną już na konto to można skorygować różnice kursowe

• 2 miesiące temu...
dodam coś od siebie:

właśnie jestem po rozmowie z US i oto czego się dowiedziałem:

czy ktoś ma może odpowiedź ze US na piśmie?

jak to jest czy US nie przy.... się do tego, że należy prowadzić działalność gospodarczą?

jeśli są to stałe i regularne dochody to czy jakiś tam przepis nie nakazuje prowadzenia działalności godpodarczej? (to byłby kosmos jakiś, ZUS płacić)

pozdr.

Daniel

1. obowiązek odprowadzania zaliczki powstaje kiedy suma z czeków przekroczy 2727PLN (kwota rocznego dochodu zwolnionego od podatku)

Podatki akurat nie są moją mocną stroną. Wytłumacz mi proszę jak to jest z tą kwotą zwolnioną od podatku. Czy jeżeli mam inne źródła przychodów, które wielokrotnie przekraczają tą kwotę zwolnioną, a z Google otrzymuję dajmy na to 2500 zł rocznie, to czy muszę składać PIT 53 za Adsense ?

To się oczywiście nie tyczy osób fizycznych chyba nie ?

a z Google otrzymuję dajmy na to 2500 zł rocznie, to czy muszę składać PIT 53 za Adsense ?

Musisz tak czy inaczej, ale wydaje mi się że nie co miesiąc tylko raz na rok w takim razie.

To się oczywiście nie tyczy osób fizycznych chyba nie ?

Wlasnie fizycznych. Firma nie wiem jak się rozlicza (jeszcze ;)

fragmenty ustawy:

Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych

Rozdział 4. Koszty uzyskania przychodów

4) z tytułów określonych w art. 13 pkt 2, 4, 6 i 8 - w wysokości 20% uzyskanego przychodu, z tym że koszty te oblicza się od przychodu pomniejszonego o potrącone przez płatnika w danym miesiącu składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe oraz na ubezpieczenie chorobowe, o których mowa w art. 26 ust. 1 pkt 2 lit. :), których podstawę wymiaru stanowi ten przychód,

Wspomniany art. 13 pkt 2, 4, 6 i 8 to:

Rozdział 2. Źródła przychodów

Art. 13.

2) przychody z osobiście wykonywanej działalności artystycznej, literackiej, naukowej, trenerskiej, oświatowej i publicystycznej, w tym z tytułu udziału w konkursach z dziedziny nauki, kultury i sztuki oraz dziennikarstwa, jak również przychody z uprawiania sportu, stypendia sportowe przyznawane na podstawie odrębnych przepisów oraz przychody sędziów z tytułu prowadzenia zawodów sportowych,

no i wg mnie ta zaliczka to jest kolejny chory pomysl US.... skad niby mam wziasc 3k zlotych gdy dopiero zaczynam zarabiac ( poprzez adsense ) i wczesniej nie widzialem takiej sumy na oczy? pozycze? niby skad?

Chca walczyc z szara strefa to niech pierw troszke prawo zmienia.. bo dla mnie to poprostu paranoja.. a co jesli wplace zaliczke a czek nie zostanie zrealizowany? ( np w regulaminie ING jest zapis ze nie odpowiadaja za "zgubienie czeku w czasie jego realizacji" ) juz to widze jak oddaja mi w/w *zaliczke*...

gdzie sa moje linki? :<

Cytat z pit.pl (tutaj link do artykułu)

Osoby prywatne dokonują sprzedaży w sieci m.in. odsłon banerów reklamowych, domen, kont e-mail, szablonów www czy banerów, informacji (np. na temat miejsc w sieci itd.).

Sprzedaż odsłon banerów reklamowych na rzecz przedsiębiorstw stanowić może przychody:

* z umowy zlecenia (w takim przypadku to nabywca usługi zobowiązany jest do potrącenia zaliczki na podatek dochodowy oraz do przesłania posiadaczowi strony www informacji PIT-11/8B, aby ten mógł się rozliczyć z uzyskanego dochodu w zeznaniu rocznym PIT);

* z działalności gospodarczej, jeżeli jest to ciągła, zorganizowana działalność zarobkowa właściciela strony;

* z innych źródeł, zbycia praw, zależnie od postanowień konkretnej umowy.

Bierzemy pod uwage punkt pierwszy. Tutaj jest opisana konfiguracja Polska - Polska. Natomiast przy konfiguracja Polska - zagranica to właściciel www musi sam zadbać o wpłatę zaliczki na podatek dochodowy i rozliczyć się miesięcznie z tego, a potem rocznie (chyba). Tak jak Lukar i BubaGuba napisali jest to zapewne pit 53.

no i wg mnie ta zaliczka to jest kolejny chory pomysl US.... skad niby mam wziasc 3k zlotych gdy dopiero zaczynam zarabiac ( poprzez adsense ) i wczesniej nie widzialem takiej sumy na oczy? pozycze? niby skad?

no to już wiesz jak upadają firmy ;) muszą zapłacić VAT co miesiąć (lub kwartał) obojętnie czy kontrahent im zapłaci w terminie czy nie zapłaci w ogóle :lol:

To ja polecam ten adres https://sip.mf.gov.pl/sip/

Szukaj: " czek" i druga interpretacja od góry.

"...W związku z powyższym skoro mógł Pan dysponować pieniędzmi dopiero po wpływie środków z banku wystawcy czeku, to moment ten należy przyjąć za moment powstania przychodu oraz datę przeliczenia waluty obcej na złote. "

Jesli dobrze rozumuje calosc tej interpretacji to zaliczke na podatek oplacamy gdy juz dostaniemy kase z banku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności