Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Doczekałem się odpowiedzi z US ;D

Moja interpretacja była prawidłowa ;) czyli: faktury wystawiam na Google INC a płatnikiem jest firma z Irlandii ;) No i ni ma VATu z uwagi na to że jest to usługa elektroniczna wykonywana poza terytorium UE :)

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
No to teraz jak różne osoby dostały różne interpretacje to mogą się zacząć jaja. Niby prawo nie działą wstecz - ale w razie konfliktu chyba nei pozwolą dwum lub więcej podatnikom rozliczać się na różnych warunkach - bo to by nie było demokratyczne.

Będzie gorzej. Interpretacja ministerstwa jako powszechnie obowiązująca sprawi, że dotychczasowo interpretacje będą nieważne. Będzie można dzięki temu ud..pić tych, którzy nieprawidłowo płacili podatek za AdSense(!)

Będzie można dzięki temu ud..pić tych, którzy nieprawidłowo płacili podatek za AdSense(!)

W jaki sposób? Prawo nie działa wstecz więc nic nie moga zrobić, jak wyjdzie jedna konkretna interpretacja to wszyscy będą się rozliczać według niej ;)

Zreszą sam fakt płacenia podatku jest już jakąś taryfa ulgową ;)

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

Masz rację, prawo wstecz nie działa, ale interpretacja to co innego. To nie jest prawo tylko jego wykładnia i do tego nie powszechnie przyjęta, skoro widać, że wszędzie jest inaczej. Jeśli poszedłbyś do radcy prawnego i on by coś źle zinterpretował, nieprawidłowo zapłaciłbyś podatek, to zasłaniałbyś się wydanym przez radcę papierem? Co najwyżej uznali by to w izbie radców, ale fiskus by zignorował.

EEE... Gdyby ministerstwo dałoby swoja interpretację odnośnie rozliczania adsense oddzielnie dla osób fizycznych i firm, dla osób z działalnościa i bez cała sprawa na temat rozliczania na jakiś okres czasu by sie wyjaśniła( przynajmniej do czasu zmiany na stołku ministra finansów;p). Gdyby ktos otrzymał takową mógłby ją przytoczyć, a najlepiej byłoby gdyby możnabyło znaleźć taką interpretację gdzieś na stronie ministerstwa (wtedy nie ma bata zeby ktos sie przyczepił). Ja muszę sie przyznać ze przez durny US znajdujący sie w moim mieście nie moge legalnie uczestniczyć w Adsense bo babeczki z US twierdza ze musze zakładać DG. Takie to moje szczęście ze 99 % z was może sie zpokojnie rozliczać bez Działalności Gospodarczej a ja z nią. A wszyscy wiedzą ze założenie jej wiąże sie ze składkami na ZUS etc i nie opłaca sie uczestniczyć w Adsense bo dochody są mniejsze od wydatków. Czekam na cud i pozdrawiam.

do mkuczma

Przecież na stronie ministerstwa jest wyraźnie powiedziane (jedna z interpretacji oficjalnych - szukać pod reklama), że jest to działalność wykonywana osobiście, a więc o działalności gospodarczej nie ma mowy.

Działalność dobrowolnie.

Mimo to nadal uważam, że samo AdSense to najlepiej w dzierżawie powierzchni.

Do luxer

Jeszcze się zdziwisz

Pozdrawiam

U nas wszystko się może zdarzyć, nie mówię, że nie. Na razie jednak mam płacić 19%. Gdy będą mi kazali założyć DG rozstanę się z AdSense :rolleyes: , nie jestem zawodowcem w tej dziedzinie (nawet nie jestem informatykiem:() i prowadzę tylko jeden swój szaradziarski wortal. I Salomon z pustego nie naleje , jak to rzekła min Zyta G. do niejakiego Andrju L.

pozdrawiam

luxer

Tak jak myślałem: urzędniczka w KIP-ie powiedziała ze można rozliczać się na dwa sposoby: zasady ogólne(19%) lub ryczałt(8,5%) z tym ze taka stawka dla ryczałtu jest niezmienna do uzyskania przychodów powyżej 4000 euro, później płaci sie nie 8,5 lecz 20 %. Działalność gospodarcza nie jest wymagana gdyż można to zaliczyć do przychodów z "najmu, podnajmu, dzierżawy, poddzierżawy lub umów o podobnym charakterze".

Zeby nie było wątpliwości: jestem osobą fizyczną, nie prowadze DG, nie płące ZUS-u.

Prosiłbym o rady osób które rozliczają sie w formie ryczałtu i na zasadach ogólnych: która forma jest korzystniejsza?

Rozmowa trwała coś koło 15 min. i nie zdążyłem dopytać sie o pewne rzeczy np jaki dokument składa sie do rozliczania przychodów w związku z najmem ale bez DG? Pit 36?

dobra to teraz ja i moj problem... przez ponad rok nie odprowadzalem podatku, ale teraz chce jakas ta kase sporzytkowac i bede musial zalozyc dzialalnosc gospodarcza. Czy istnieje ryzyko ze sprawdza mi moje prywatne konta, jesli tak jak to rozwiazac ?

Google AdSense - potrzebujesz pomocy ? Napisz na forum adsense lub mail: kuba@adsense.org.pl

mZEK.2.gif

do mkuczma

Na poczatku roku, (lub jak rozpoczynasz) zgłaszasz formę opodatkowania.

Później już nie - trzeba czeka do stycznia i nie przekroczyć 20.

Wtedy wybierasz ryczałt i tak jak tam powiedziała z tym, że ryczałt to = brak kosztów.

Jest to optymalna forma przy AdSense, przynajmniej do granicy 4000 euro.

Priv: Tylko Skype lub e-mail.

do bosal

przelewy się sprawdza wysyłane a nie otrzymane.

Ale zawsze Sąd może orzec inaczej.

Tak jak myślałem: urzędniczka w KIP-ie powiedziała ze można rozliczać się na dwa sposoby: zasady ogólne(19%) lub ryczałt(8,5%) z tym ze taka stawka dla ryczałtu jest niezmienna do uzyskania przychodów powyżej 4000 euro, później płaci sie nie 8,5 lecz 20 %. Działalność gospodarcza nie jest wymagana gdyż można to zaliczyć do przychodów z "najmu, podnajmu, dzierżawy, poddzierżawy lub umów o podobnym charakterze".

Zeby nie było wątpliwości: jestem osobą fizyczną, nie prowadze DG, nie płące ZUS-u.

Prosiłbym o rady osób które rozliczają sie w formie ryczałtu i na zasadach ogólnych: która forma jest korzystniejsza?

Rozmowa trwała coś koło 15 min. i nie zdążyłem dopytać sie o pewne rzeczy np jaki dokument składa sie do rozliczania przychodów w związku z najmem ale bez DG? Pit 36?

W mojej skarbówce nadal kazano zaznaczać, że to chodzi o PIT 53 (mimo że fizycznie jego już nie ma).

luxer

• 1 miesiąc temu...

jestem studentem, niepracujacym

z czekow od adsense odebralem juz ponad 600$ i nie zaplacilem zadnych podatkow

nigdy tego nie robilem, szczerze mowiac nie mam pojecia jak to zrobic, przeczytalem u was na forum ze

trzeba placic podatek 19%,

tylko jak, gdzie, kiedy, kto wyliczy te 19%?

tylko nie jedzcie po mnie ze to wszystko jest napisane na forum, itp. bo tych stron jest tak duzo ze trudno znaleźc tu [przydatne informacje, jest fajne FAQ ale niestety tego co potrzebujje, czyli info na temat podatkow w nim nie ma, przez to ten post

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności