Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

jestem studentem, niepracujacym

z czekow od adsense odebralem juz ponad 600$ i nie zaplacilem zadnych podatkow

nigdy tego nie robilem, szczerze mowiac nie mam pojecia jak to zrobic, przeczytalem u was na forum ze

trzeba placic podatek 19%,

tylko jak, gdzie, kiedy, kto wyliczy te 19%?

tylko nie jedzcie po mnie ze to wszystko jest napisane na forum, itp. bo tych stron jest tak duzo ze trudno znaleźc tu [przydatne informacje, jest fajne FAQ ale niestety tego co potrzebujje, czyli info na temat podatkow w nim nie ma, przez to ten post

Po prostu wpisz kwotę jaką zarobiłeś w całym roku 2007 do PITU, który będziesz wypełniał za ten rok - będziesz go wypełniał na początku przyszłego roku.

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

właśnie wróciłem ze skarbowego :) nie wiem gdzie wy mieszkacie, że takie problemy wam robili, nastraszyliście mnie :P u mnie w skarbowym dość kumaci ludzie: znali problem z jakiejś gazety więc moja wizyta długo nie trwała :) Standardowo: miesięczny PIT-53 + zaliczka i jako źródło dochodu mogę podać "najem" lub "inne", a w rocznym rozliczeniu "inne". I co ciekawe, dowiedziałem się, że od czerwca nie wydają pisemnych interpretacji. Sugerowali też, że jeśli chcę precyzyjnie sklasyfikować ten rodzaj zarabiania, to powinienem poprosić GUS o sklasyfikowanie tej działalności (jakby gusowcom się nie chciało sprawdzać, to można sciemnić, że chce się załozyć firmę). Ogólnie luzik, babka z gościem mnie obsłużyli, bo sąsiednie stoliki zajmują, coś tam nawet gadali, że wystarczy roczny pit i tylko wpłata zaliczki, ale co mi tam: zaniosę im tego 53, niech mają :)

Marcin Szumański - fotografia biznesowa, reklama, marketing

Widzimy właśnie, jaki mamy poziom wiedzy w polskich urzędach skarbowych. Nie tak dawno w tym wątku pojawiło się kilka informacji, że PIT-53 w tym roku już nie ma i nie powinien być wypełniany. :)

I jak ten Pit się nazywa?

Żadnego pita się nie wypełnia!

Pojęcia nie mam jak to rozliczyć przy DG ;)

Faktura w dniu przelewu, kwota przelewu = kwota faktury ze stawką NP=nie podlega i nie żadne zw ani 0% jak to niektórzy robią. Od kwoty płacisz dochodowy.

Standardowo: miesięczny PIT-53

Wow, no to na niezlej pipidówie musisz mieszkac ;)

Płatnicy i podatnicy, mający obowiązek odprowadzania zaliczki na podatek dochodowy od wypłacanych wynagrodzeń w 2007 roku nie mają obowiązku składania deklaracji PIT-4, PIT-8A, PIT-53.

wedrowiec - co doklanie chcesz wiedziec?

Edit: hekko wlasciwie mnie uprzedzil... robie to troche inaczej (dokladniej) ale tak tez jest dobrze jak napisal.

Po prostu tani hosting. Zobacz nasze tanie serwery i oczywiście domeny.

no myślałem nad fakturą ale komu mam ją wystawić? i gdzie mam ją wysłać? ;) Czy potrzebny mi do tego europejski nip(czy coś takiego)? Co wpisujecie w FV (tzn za co? wynajęcie powierzchni reklamowej?)

NIP EU to jak sama nazwa wskazuje EU...

A to do stanów.

- Data wystawienia faktury

- Numer faktury

- Państwa numer identyfikacyjny VAT

- Numer VAT Google (EU372000041)

- Nazwa i adres odbiorcy płatności w tej samej postaci, co na koncie AdSense

- Pełna nazwa i adres Google Inc.:

Google Inc.

1600 Amphitheatre Parkway

Mountain View, CA 94043

USA

- Opis usług udostępnionych przez wydawcę AdSense (na przykład: "udostępnienie Google powierzchni na usługi reklamowe w witrynie").

- Data płatności (czyli okres za który dochody zostały naliczone lub data wystawienia płatności).

- Kwota podlegająca podatkowi (czyli kwota płatności).

- Wysokość podatku VAT wyrażona w procentach (wartość procentowa w zależności od kraju na koncie AdSense).

- Kwota podatku VAT (dokładna wartość w USD określona według procentowej wysokości podatku VAT).

Po dołączeniu wszystkich niezbędnych informacji, faktura może zostać przesłana w celu zaksięgowania na poniższy adres:

Google AdSense Payments - VAT

Gordon House

Barrow Street, Dublin 4

Irlandia

Przypominamy, że płatności dokonuje Google, Inc., będąca firmą amerykańską. Na fakturze należy podać adres Google w USA. Faktury nie zawierające adresu w USA nie zostaną przyjęte.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności