Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

jesli chodzi o osobe nie prowadzaca DG to z tego co ktoś już tu napisał to w tytule przelewu ma byc wpisane PIT-53 i miesiac za ktory placisz.. ale faktycznie moglby ktos sprecyzowac jak taki przelew powinien wygladac i jak go wykonac. sklada sie jakas deklaracje czy nic sie nie robi tylko poprostu wplaca sie podatek za dany miesiac a na koniec roku wypelnia sie PIT-37 sumujac wszystkie wplacone zaliczki?

Było pisane już kilkakrotnie.

Jeśli ktos ma konto Inteligo to tam jest super dział w którym robi się przelewy do US, nie sposób się pomylić a każdy kto robi normalne przelewy np na poczcie czy w banku to w tytule piszę PIT-53, miesiąc i rok za jaki jest to zaliczka i tyle, w tym nie ma żadnej filozofii.

Po drugie nawet gdy się pomylicie tak jak w moim przypadku to nikt was nie ukarze a co najwyżej zostaniecie wezwani do US w celu wyjaśnień.

Z rozliczeniem rocznym pisaliśmy już parę postów wcześniej.

A co w przypadku osoby fizycznej? Mój znajomy był w US i chciał zapłacić podatek gdy otrzymał przelew, to urzędniczka powiedziała, że się płaci na koniec roku - z tego co piszecie ta pani nie miała racji. Przy wpłacaniu w US trzeba podać z jakiego tytułu jest wpłata - co można by podać, żeby się nie czepiali i żeby zapłacić zaległy podatek i być "na czysto" ?

Skuteczne pozycjonowanie stron www | Nowe randki internetowe

czyli jedni wpisują PIT-53,miesiac,rok a drudzy "zaliczka na podatek dochodowy sierpień" :jezyk1: w sumie to jeden z przedmówców ma racje, wpisze PIT-53 i zaraz mnie wezwa do wyjasnien o co chodzi itp. ja ich juz znam :)

Grr nie wpisuje sie w tytul czegos, czego nie ma ;) No kuzwa, to tak jakby po wejsciu NOWYCH zlotych robilo sie przelewy w STARYCH. Sami zdecydujcie, czy chcac zaplacic komus 100 zl przelejecie 100 000...

Na poczcie sa formularze do zaliczek na podatek dochodowy. Chyba wszystkie konta internetowe maja swoj formularz, a tam wpisuje sie tylko PIT ! Ewentualnie, jesli nie ma takiego wyboru, wpisujecie "zaliczka na podatek dochodowy" ale nie slyszalem o koncie, ktore nie ma opcji przelewu do US...

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

A widzisz, ja wykonuję przelewy podatkowe z mBanku i tam oprócz tytułu (wpisuję zaliczkę za miesiąc) mam jeszcze coś takiego jak "identyfikator zobowiązania". Tam wybieram PIT-53...

Jest tak jak Lis pisze.

A co w przypadku osoby fizycznej? Mój znajomy był w US i chciał zapłacić podatek gdy otrzymał przelew, to urzędniczka powiedziała, że się płaci na koniec roku - z tego co piszecie ta pani nie miała racji. Przy wpłacaniu w US trzeba podać z jakiego tytułu jest wpłata - co można by podać, żeby się nie czepiali i żeby zapłacić zaległy podatek i być "na czysto" ?

A o czym jest ten temat?? Wszystkie te zaliczki na PIT-53 płacą osoby fizyczne.

czyli jedni wpisują PIT-53,miesiac,rok a drudzy "zaliczka na podatek dochodowy sierpień" w sumie to jeden z przedmówców ma racje, wpisze PIT-53 i zaraz mnie wezwa do wyjasnien o co chodzi itp. ja ich juz znam

Masz mnie na myśli?

Przecież ja nie napisałem że jak wpiszesz PIT-53 to cię wezwą tylko jak np nieczytelnie wypełnisz przelew np nie podając za co to jest a napiszesz tylko za jaki miesiąc.

Możecie pisać w tytule że to za PIT-53 lub "zaliczka na podatek dochodowy sierpień".

inteligo:

https://mfoto.pl/show.php?id=550704

mbank:

https://www.mfoto.pl/show.php?id=550706

https://www.mfoto.pl/show.php?id=550713

jesli chodzi o przelew z mbanku to co mam wpisać w polu indentyfikacja zobowiązania skoro wyżej mam zaznaczone PIT-53 jeszcze wyżej rok i miesiąc?

czy mam wykonać ot tak przelew do US, zadnych deklaracji itp? ogolnie bedzie to moj 1 przelew podatku w zyciu ;-) potem po wypelnieniu pitu calorocznego jesli nie przekrocze kwoty wolnej od podatku wszystkie zaliczki ktore przelalem mi zwroca.

https://www.mfoto.pl/show.php?id=550713

jesli chodzi o przelew z mbanku to co mam wpisać w polu indentyfikacja zobowiązania skoro wyżej mam zaznaczone PIT-53 jeszcze wyżej rok i miesiąc?

Ja robię tak:

* typ identyfikatora - NIP

* 07 M 08 - dla sierpnia

* symbol formularza - PIT-53

* identyfikacja zobowiązania - zaliczka na podatek dochodowy za sierpień.

Nic nie wpisujesz... wystarczy kliknąć na stronie z formularzem przelewu znak zapytania (prawy górny róg) aby uzyskać pomoc:

https://form.mbank.com.pl/pomoc/rach/us-k2.html

Po co wprowadzacie ludzi w blad?! Mbank po prostu nie zaktualizowal listy!

Symbol formularza lub płatności - PIT (nie zaden PIT 53, bo on nie istnieje):)

Identyfikacja zobowiązania - NIC NIE WPISUJEMY

Identyfikacja zobowiązania

Rodzaj dokumentu np. decyzja, tytuł wykonawczy, postanowienie.

Macie jakas decyzje, czy postanowienie US? Albo jakis dokument od nich? NO WLASNIE!

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Identyfikacja zobowiązania

Rodzaj dokumentu np. decyzja, tytuł wykonawczy, postanowienie.

Macie jakas decyzje, czy postanowienie US? Albo jakis dokument od nich? NO WLASNIE!

Przeczytałeś tego helpa mBankowego?

(2) Jeśli wysokość wpłaty nie wynika z decyzji, postanowienia, tytułu wykonawczego lub innego aktu bądź też określonego formularza (zeznania, deklaracji, informacji) należy wówczas wpisać w skrócie rodzaj należności, np.:

POD.OD.POS.PSÓW wpłata dotyczy podatku od posiadania psów

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności