Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

No tak tak, do 20... trudno oczekiwac, ze jak przelew przyjdzie 31 sierpnia o godz. 14 to masz 59 minut na przelanie zaliczki do US.

Istota pytania byla taka, czy ma placic co miesiac, mimo ze przelew przyszedl raz.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Zaliczke wplacasz tylko w miesiacu, w ktorym otrzymales przelew / gotowke z czeku...

Acha, dzięki. To ma nawet sens. :smile: Mylące dla mnie było prawdopodobnie to, że zwykle ludzie wypłacają co miesiąc jakąś kwoŧę, mając już ładne przychody i mówią o "comiesięcznej" zaliczce.

Mam jeszcze dwa pytania:

1. Za wypłacony we wrześniu czek/otrzymany przelew wpłaca się zaliczkę do 20-tego następnego miesiąca?

2. Z jakim urzędem mam się rozliczać, jeśli studiuję poza miejscem zameldowania? Wygodnie byłoby mi rozliczać się w mieście studiowania, ale czy przypadkiem zameldowanie nie wiąże mnie z jakimś urzędem?

Dzięki za szybką odpowiedź.

edit: o odpowiedź już jest!

Na pierwsze pytanie nie odpowiadam, bo juz padala odp. 100 razy. Na drugie - wg mnie tam gdzie jestes zameldowany, ale co to za roznica skoro przelew wykonujesz i tak z poczty lub banku, a pit skladasz raz w roku (tez mozna poczta wyslac).

Tak sobie pomyslalem, ze nie jestem pewny tak na 100% tych 20 dni. Chodzi o to, ze dawno sie nie rozliczalem jako osoba prywatna, a w firmie mamy tak ze dochodowy do 15 dnia a vat do 20. Wiec moze byc tak, ze zaliczke trzeba im przelac do 15 (bo to tez jest dochodowy).

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Z tym miejscem rozliczeń, to wiesz... Chodzi mi o to, że w Wielkim Mieście urzędnicy mogą być bardziej światli aniżeli w pipidówie. Poza tym czasem trzeba dreptać do urzędu w różnych celach i wolałbym to mieć tu, gdzie spędzam więcej czasu.

Mojej znajomej powiedzieli w US, żeby się rozliczała "tutaj", jeśli jest zameldowana gdzie indziej, bo tutaj uzyskuje przychód i w ogóle. W przypadku internetu to problematyczne...

No i teraz co robię? Wpłacam zaliczkę 19%? Za wrzesień? W wysokości 19% od tej sumy Y? A jeśli potem do końca roku nie wypłacę nic, to jak jest z zaliczkami? Czy może płacę we wrześniu, październiku, listopadzie, grudniu zaliczkę od sumy Y podzielonej przez 12 miesięcy?

Mnie się już nie chce, po raz kolejny udzielać odpowiedzi na to same pytanie. Przeczytaj sobie u mnie na blogu.

No i teraz co robię? Wpłacam zaliczkę 19%? Za wrzesień? W wysokości 19% od tej sumy Y? A jeśli potem do końca roku nie wypłacę nic, to jak jest z zaliczkami? Czy może płacę we wrześniu, październiku, listopadzie, grudniu zaliczkę od sumy Y podzielonej przez 12 miesięcy?

Mnie się już nie chce, po raz kolejny udzielać odpowiedzi na to same pytanie. Przeczytaj sobie u mnie na blogu.

Dostałem już odpowiedź, nie musisz mnie wabić na swój blog, bo go już znam. :D

A istotą mojego pytania było upewnienie się, czy płacę zaliczkę tylko od danej wypłaty w danym miesiącu, czy muszę "co miesiąc coś robić", jak to pobrzmiewało z różnych postów. Już mam pełną jasność.

Hehehe:)

• 3 tygodnie później...

a ja mam jeszcze jedno małe pytanko.

bo tu sie pisze ze 19%, ze 20% i z tym do konca nie wiadomo czy 19 czy 20. to jedna sprawa, a druga, to z tego co wyczytałem na tej stronie https://partner.ebiznes.org.pl/podatek,zza,granicy.htm to od zarobionej kwoty odejmuje sie 20% kosztow uzyskania przychodu i dopiero od tej kwoty obliczamy 19%.

moze mi ktos madry wytlumaczyc, skad te 20% kosztow uzyskania przychodu ?!?!

• 3 tygodnie później...
roku

Firma (z dzialalnoscia gospodarcza):

- wystawienie faktury w miesiacu otrzymania przelewu

- kwota z przelewu jest kwota podstawa do naliczenia podatku dochodowego 19%

- jest to eksport uslugi, wiec VATu nie odprowadzasz Ty

- stawka vat na fakturze to NP (jesli trzeba wpisac); ja polecam wystawienie faktury napisanej w wordzie (bez pisania o stawkach i na koncu faktury napisac:

KONIEC W TEMACIE!

Obawiam się, że to jednak nie konieć w temacie.

Dzięki arek_inc za podzielenie się swoimi informacjami. Mam jednak prośbę o skonfrontowanie informacji od mojej księgowej z Twoim doradcą podatkowym, a mianowicie:

1. W chcwili obecniej nie istnieje pojęcie "EKSPORT USŁUG" w prawie podatkowym. Prawidłowym tytułem faktury może być ŚWIADCZENIE USŁUG WG UMOWY ADSENSE....

2. W razie kontroli US każe przedstwawić Ci umowe z Google. W umowie tej jasno pisze, że dochody za dany miesiąc wypłacone są do końca kolejnego miesiąca

O ile strony nie uzgodniły inaczej na piśmie (dotyczy również poczty elektronicznej), płatności należne Użytkownikowi będą przesyłane przez Google w ciągu około trzydziestu (30) dni od ostatniego dnia każdego miesiąca kalendarzowego, ...

Czyli faktura np za dochody we wrześniu powinna być wystawiona zgodnie z prawem do 7 dni od daty wykonania usługi (czyli od końca poprzedniego miesiąca), z datą sprzedaży 30-wrzesień-2007 a data wystawienia nie może być późniejsza niż 7 październik. Podatek w związku z tym powinien być zapłacony zaliczkowo do 20 października (a nie do 20 listopada).

Kwote w pln na fakturze oblicza się wg średniego kursu NBP z ostatnie dnia miesiąca (czyli z 31 września).

Różnice między kwotą na fakurze a faktycznie wpłaconą kwotą rozlicza się na podstawie różnic kursowych w miesiącu wystawienia faktury.

3. Na fakturze powinna być stawsa Vat 0%. Stawka np. nie obowiązuje w Państwach trzecich.

Takie informacje otrzymała moja księgowa po konsultacjach z US.

Jestem Ciekawy opinii Twojego doradcy podatkowego na ten temat.

Pozdrawiam

Mariusz

1. W chcwili obecniej nie istnieje pojęcie "EKSPORT USŁUG" w prawie podatkowym. Prawidłowym tytułem faktury może być ŚWIADCZENIE USŁUG WG UMOWY ADSENSE....
Tytuł to SPRZEDAŻ POWIERZCHNI REKLAMOWEJ a nie jakaś umowa...

A co do eksportu usług, to chodzi o pole, w którym należy to uwzględnić na VAT-7 czyli:

Pole 21.: Dostawa towarów oraz świadczenie usług poza terytorium kraju.

Dalej mi się nie chce pisać, szczególnie o stawce 0% - to już było poruszane milion razy przecież.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności