Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Heh, wczoraj się o to zapytałem, a dzisiaj mam poniekąd odpowiedź w artykule, który pojawił sie na wp:

https://podatki.wp.pl/kat,8791,title,Rzad-P...b&_ticrsn=5

Pozwolę sobie zacytować najważniejsze fragmenty:

Trudno mi powiedzieć, dlaczego nastąpił tak duży spadek liczby składanych wniosków i wydawanych interpretacji. Intencją zmian przepisów było ujednolicenie wydawanych interpretacji w skali kraju i może to właśnie się udaje, skoro jest mniejsze zapotrzebowanie. Należy jednak się przyjrzeć funkcjonowaniu nowych regulacji i jeśli okaże się niedoskonałe, zastanowić się nad ich zmianą — mówi Aleksandra Natalli-Świat, wiceprzewodnicząca PiS.
Tak, to o czym pisałem wczoraj - ujednolicenie interpretacji, ale ...
Interpretacje pełniły więc rolę swoistego glejtu bezpieczeństwa w sytuacji tak bardzo zagmatwanego prawa podatkowego. Natomiast skarbówka miała pracy co niemiara, bo urzędnicy musieli maksymalnie w ciągu trzech miesięcy wydawać postanowienia. I to zapewne leżało u podstaw pomysłu zmian w systemie. Ministerstwo Finansów, kierowane przez Zytę Gilowską, postanowiło powalczyć o ułatwienie sobie życia. Odebrało urzędom skarbowym prawo do wydawania interpretacji i przekazało je... sobie. Od 1 lipca tego roku w imieniu MF wydają je cztery biura informacji podatkowej. Ponadto interpretacje w dużej mierze przestały być wiążące. Zmiana błędnej interpretacji (z winy urzędnika) już nie chroni przed wpadnięciem w zaległość podatkową. Podatek trzeba zapłacić. Fiskus nie ma też w zasadzie ograniczeń czasowych.

Interpretacja nie jest więc wiążąca w skali całego kraju, ale w ogóle!

Chciałem wobec tego zapytać, czy pojawił się może jakiś przepis, ustawa regulująca ostatecznie jak się rozliczać z reklam google?

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

W zasadzie to tak jak sie wydaje Twoje ksiegowej lub Tobie. W przypadku dzialalnosci gospodarczej nie ma problema w przypadku osob fizycznych jest masakra

https://adsense.org.pl/pl/co-i-jak-z-podatkiem-19.html

Google AdSense - potrzebujesz pomocy ? Napisz na forum adsense lub mail: kuba@adsense.org.pl

mZEK.2.gif

W zasadzie to tak jak sie wydaje Twoje ksiegowej lub Tobie. W przypadku dzialalnosci gospodarczej nie ma problema w przypadku osob fizycznych jest masakra

https://adsense.org.pl/pl/co-i-jak-z-podatkiem-19.html

Gdyby jednak udało się dostać jakąś interpretację albo pismo od lokalnego US, to mam kilka pytań jak to składanie wniosków wygląda od strony praktycznej:

1. Czy można wysłać wniosek o interpretację pocztą lub prze internet, czy trzeb udać się osobiście do US?

2. Interpretacja zostanie zamieszczona na stronie https://sip.mf.gov.pl/sip albo stronie lokalnego US, czy może trzeba iść i osobiście odebrać?

Bo jeżeli chodzi o wydawanie interpretacji przez ministerstwo finansów - czyli tak jak jest obecnie -to rozumiem, że wysyła się im to via net albo pocztą do Warszawy i interpretacja zostaje zamieszczona na ich stronie?

Czyli blady strach pada na osoby prywatne, bez firm:

Zdarza się, że zarabianie na klikaniu fiskus traktuje jako przesłankę prowadzenia działalności gospodarczej. Taką interpretację przyjął naczelnik Urzędu Skarbowego w Ciechanowie (postanowienie nr US/3-PDP/4150-5/06). Uznał, że przychody te należy rozliczać jako osiągane przez osobę fizyczną prowadzącą pozarolniczą działalność gospodarczą i opodatkowaną według zasad określonych przepisami dla źródła przychodu, jakim jest działalność gospodarcza.

Hmm To jest cos takiego jak Ciechanow? I na dodatek z urzedem skarbowym? :) A tak na powaznie, gdybym nie mial firmy, troche bym sie tym przejal :/

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Napisane jest wszystko jak płacić ten podatek i nie ma co dywagować. Byłem w US na Woli w warszawie i powiedzieli mi dokładnie to samo co i tu, ale...

Cała ta zabawa z adsense jest związana z ryzykiem. Niby ZUS i fiskus nie bawi sie w tak śmieszne kwoty jakie sa zarabiane zazwyczaj na adsense, ale jeśli ktoś chciałby zrobić wam na złość to zrobi. Nawet konkurencja w internecie. Konieczność założenia działalności gospodarczej jest, i tutaj w tym wzgledzie nie ma żadnych watpliwosci. Wyjsasniono mi to na podstawie odpowiednich paragrafów, a z reszta i na tym forum juz bylo nie raz pisane. Takze nic wam nie bedzie dopoki ktos nie bedzie na tyle dociekliwy zeby isc i zlozyc na was pisemko. Co dalej, z taka dzialalnoscia zwiazane jest to, ze calosc oprogramowania ktora wykorzystywaliscie do budowy strony czy materialy znajdujace sie na niej sa wynikiem dzialania jakiegos programu - wiaze sie to z licencja biznesowa, ktora musicie posiadac. Czerpiecie zysk z czyjejs pracy.

Jaka jest moja rada. Jesli macie zamiar sie bawic w to na powaznie to trzeba poczytac i zainwestowac zeby wyciagnac. Zalozyc sobie dzialalnosc, takich stronek z 10, zakupic wszystko co potrzeba i dzialac. Kto wie, moze bedziecie milionerami.

Powodzenia!!!

Świetnie świetnie, dostatecznie..

Powiem tak, ja AS mam od sierpnia. PIN dostałem kilka dni temu, a kwotę 100$ przekroczyłem jakoś na początku miesiąca. Co proponujecie mi? Osobie, która zarabia na AS, ale jeszcze nie tak dużo, aby utworzenie działalności miałoby jakikolwiek sens? Olać to na razie? Usunąć reklamy i przeczekać, aż moje serwisy będą więcej znaczyły w necie? Zarabiać dalej i rozliczać się normalnie?

ps. domyślam się, że już większość z was rzyga na samą myśl o problemach z rozliczaniem AS przez użytkowników, jednak jak sami wiecie prawo nie jest oczywiste i jest różnie interpretowane. Zacząłem czytać ten temat i zatrzymałem się na kilkunastej stronie, bo zbieżnych informacji w tym temacie jest trochę i człowiek bez doświadczenia się gubi. Na pewno jest tu wielu starych wyjadaczy, może któryś zebrałby do kupy te informacje, lub po prostu opisał jako FAQ procedurę rozliczania dla osoby posiadającej działalność i dla tej, która jej nie posiada? Tylko nie linczujcie mnie ;]

Konieczność założenia działalności gospodarczej jest, i tutaj w tym wzgledzie nie ma żadnych watpliwosci.

To chyba niedokładnie przeczytałeś ten artykuł. Właśnie jest on dowodem na to, że takie wątpliwości są...

Na miejscu ludzi bez DG, ja, myslac na chlopski rozum tak bym to widzial:

- Zarabiam z adsense mniej niz 100 ZŁOTYCH na miesiac (czyli np. 100$ co 3 miesiace) - placilbym normalby 19% podatek.

- Zarabiam z adsense wiecej niz powiedzmy 200 zl / mc - DG.

Mysle, ze przy ewentualnym tlumaczeniu moglibyscie uwzglednic koszta prowadzenia DG, a te przez pierwsze 2 lata wynosza min. ~ 300 zl. Jesli zarobki sa zblizone do tej kwoty, wtedy ZUS i US moze sie sprawa zainteresowac. Ale to takie 'chlopskie myslenie' tylko :)

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

No wlasnie sam w swoim rozumowaniu widzisz, ze jest ono bledne - zarobki 200zl na mc i oplaty z DG 300zl czyli bedziemy minus 100zl :)

DG nie ma sensu raczej jak sie nie zarabia okolo 1k zl/mc. Tym bardziej jak sie doliczy jeszcze liczbe papierkowej roboty do niej.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Ale jeżeli ktoś pracuje i nie ma możliwości odpalenia swojej firmy to mam pytanie czy jest możliwość płacenia podatku na koniec roku czy trzeba co miesiąc coś tam bo już zwariowałem.

W przyszłym tygodniu idę do US to napiszę co mi powiedzą a raczej inaczej co mi odpiszą, bo na gębę nie wierzę będę chciał na piśmie żeby mieć podkładkę jak by cuś

No wlasnie sam w swoim rozumowaniu widzisz, ze jest ono bledne - zarobki 200zl na mc i oplaty z DG 300zl czyli bedziemy minus 100zl :)

Widzisz, to nie jest tak. To ze masz straty, nie zwalnia cie z obowiazku prowadzenia DG. Jest w skarbowce cos takiego jak dochod i jest tez strata. A to, ze ktos ma straty, to wcale nie znaczy ze nie musisz prowadzic dzialalnosci.

Tak, teoretycznie mozesz, chyba ze podchodzisz pod działalność ciągłą - wtedy wymagane jest prowadzenie DG.

Jednakze, pamietajcie o tym, ze istotne jest rowniez to, ze w ogole placicie podatki. Mysle, ze takich ludzi - mimo ze 'twarde prawo, ale prawo' - us traktuje zawsze lepiej. Najwyzej przy kontroli dostaniecie jakies pouczenie, doplate (odsetki) ale powinno sie uniknac kary, w przeciwienstwie do ludzi, ktorzy w ogole sie nie rozliczaja liczac na drapane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności