Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Formę odliczenia stosuje się wyłącznie od dzierżawy/najmu natomiast nie występuje w podatku od dochodu z zagranicy.

No i właśnie wychodzi tu problem skąd masz wiedzieć, jaki będzie przyszły dochód?

Gdy przyjmiemy, że jest to dochód o źródle położonym zagranicą to rozliczamy się według dochodów na bieżąco, bez odliczania kwoty wolnej.

Powtarzam: podatnik decyduje o formie rozliczenia podatku, z tym że bierze na siebie odpowiedzialność prawną.

Jeśli uważasz, że jest to dochód z dzierżawy tzn masz umowę dzierżawy z ustaloną stawką miesięcznego przychodu to możesz stosować taką formę rozliczenia.

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Czyli powiedzmy przykładowo jak nie przekraczam 3,4 dolara na dzień, co daje ~1241 dolarów na rok a w przeliczeniu wg. kursu 3028zł to nie muszę się w ogóle rozliczać?

Jak masz jakieś przychody to musisz się rozliczać (zawsze). Przecież nie trzeba specjalnie grzebać w prawie żeby takie coś wyczytać.

A co do tej dzierżawy to wcale dochód nie musi być stały. Na 1 miesiąc nam się uda wynająć a na drugi i trzeci może nam się nie udać.

W przypadku gdy jestem osobą niepełnoletnią to jak sprawa wygląda? :>

Średnia z kilku dni to 2$/dzień - wypłacę pierwszą kasę dopiero gdy będzie 100$... i co wtedy mam zrobić jak wypłacę?

A co do tej dzierżawy to wcale dochód nie musi być stały. Na 1 miesiąc nam się uda wynająć a na drugi i trzeci może nam się nie udać.

Tak, tylko w listopadzie płacisz za 2x nie mając pewności, czy w grudniu zarobisz, oczywiście w kwietniu to zniwelujesz, ale jednak.

Z drugiej strony potącasz sobie kwotę wolną (chociaż raz dostałem informację, że jak np pracujesz i ci kwotę wolną przecież potącają, to drugi raz nie możesz)

Poza tym jednak jest to przychód z zagranicy - to jak o tym powiedzieć, no i część ludzi np. tych co prowadzą firmę będzie się jednak rozliczać z przychodów z zagranicy, inni jak w kraju, powstanie galimatias.

Powtarzam, niech każdy robi jak mu pasuje.

Lis, jest w niej opisany podatek od osób fizycznych oraz firm?

Dokładnie tak. Jest to opinia doradcy podatkowego, Artura Brzezińskiego. Jest tam napisane jak rozliczać to nie mając działalności gospodarczej albo jako właśnie pozarolniczą działalność gospodarczą. Jest też kilka słów o VAT.

Poza tym sama książka jest całkiem ciekawa. :)

Ja tam nie widziałem w tym poradniku nic o podatkach... ale może miałem jakąś inną wersją choć było cos ok. 200stron...pdf

Na końcu książki masz login i hasło do serwisu autora. Z tego serwisu możesz pobrać ten fragment o podatkach. Ja, o ile dobrze pamiętam, dostałem go mailem razem z książką...

A ja mam takie pytanie...

Jak płacę zaliczki miesięczne (rozliczam dochody jako najem) to nie wypełniam żadnych pitów, prawda?

Jak wpłacam zaliczkę na konto to co mam wpisać w tytule przelewu? Nie wiem czy oni to ręcznie lukają czy może mają jakiś system...

EDIT

Ok w sumie to już wiem... W panelu konta bankowego jest specjalny formularz do przelewania podatku...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności