Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Boze jak wy to wszystko komplikujecie. Jest z tym 5 minut roboty niezaleznie od tego czy rozlicza sie firma czy osoba fizyczna, a tymczasem wy piszecie o tym książkę na 44 strony... po co? Nudzi sie?

Cóż niesienie kaganka oświaty podatkowej to zajęcie niewdzięczne.

Sprawa podatków i przepisów o nich to straszne nudziarstwo i kompletne niezrozumienie, no ale 2 rzeczy są nieuniknione:

śmierć i podatki.

Dlatego z uporem maniaka wracam do tematu czy uznać prawo pierwszeństwa dochodowi z zagranicy przed prawem dzierżawy.

Otóż jest to istotne w stopniu najwyższym, bo gdy zgodnie z dzierżawą nie zapłacisz kwoty wolnej to z podatku z zagranicy popadasz w zwłokę, a więc odsteki, tłumaczenia a może nawet wezwanie do US albo kontrola.

Dlatego tak nudzę i próbuję to wyjaśnić. Najlepiej gdy się mało wie - nie ma wtedy żadnych wątpliwości.

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Otóż jest to istotne w stopniu najwyższym, bo gdy zgodnie z dzierżawą nie zapłacisz kwoty wolnej to z podatku z zagranicy popadasz w zwłokę, a więc odsteki, tłumaczenia a może nawet wezwanie do US albo kontrola.

Dlatego tak nudzę i próbuję to wyjaśnić.

Nie idzie tego zrozumieć a zinterpretować można na wiele sposobów.

Napisz to jaśniej.

Jak to można płacić 'wolną kwotę'....?

Jak to można płacić 'wolną kwotę'....?

Była odpowiedź niedawno na tym forum:

-z umowy dzierżawy płacisz podatek dopiero po wyczerpaniu kwoty wolnej plus podwójnie w listopadzie

-z podatku od dochodów z zagranicy od razu 19% za każdy przychód bez grudnia

a więc gdy korzystasz z kwoty wolnej to jednocześnie patrząc na wariant drugi popadasz w zwłokę.

Chcę powiedzieć, że wszystko jest dobrze jak przyjmiesz jeden sposób obliczenia, gorzej jak zamierzasz zaliczki płacić jako dzierżawę a rozliczać rocznie jako dochód z zagranicy

A czy firma w koncu musi być platnikiem VAT czy nie ?

Zgodnie z art. 2 pkt 26 ustawy z dnia 11.03.2004r o podatku od towarów i usług ( Dz. U. z 2004, Nr 54, poz 535 ) świadczysz usługi elektroniczne.

Zgodnie z art. 27 ust. 4 pkt 9 oraz art. 27 ust.3 pkt 1 miajscem świadczenia usług są Stany Zjednoczone.

Podsumowując usługi elektroniczne świadczone na terenie USA nie podlegają opodatkowaniu VAT.

Kontynuując ten jakże interesujący temat :)

Ja dostałem coś takiego (w zeszłym roku):

Postanowienie US - gif

Zgodnie z tym co jest napisane w tym "postanowieniu" przez cały 2007 rok nie płaciłem zaliczek na podatek dochodowy od osób fizycznych.

Teraz zrobię tak:

- wejdę na moje konto bankowe, poszukam wszystkich przelewów od Google, podliczę kwoty na tych przelewach - i powiedzmy, że wyjdzie mi kwota X

- następnie pójdę na pocztę i wypełnię druczek podatkowy wpisując w pole 11. okres (rok, typ okresu, nr okresu) - 07R co moim zdaniem będzie oznaczało, że dokonuję 1 całościowej zaliczki - zapłaty podatku za cały rok 2007. Na przelewie wpiszę oczywiście kwotę 0,19*X.

- na końcu wypełnię formularz PIT-37 gdzie wpiszę kwotę przychodu X, kwotę zaliczek (dokładnie 1 zaliczki) czyli 0,19*X oraz to ile US ma mi oddać czyli 0,19*X-586,85 (586,85 to oczywiście kwota wolna)

Mam nadzieję, że to co wyżej napisałem jest poprawnym działaniem w świetle interpretacji US, którą załączyłem wyżej.

Może to wyjaśnienie się komuś przyda - o ile jest poprawne ;)

A no tak zapomniałem: jestem studentem, nie pracuję, nie mam działalności gospodarczej.

Tomahawk - właśnie jeszcze do końca nie wiem czy na przelewie do US mam wysłać:

a) kwotę 0.19 * X i czekać aż US odeśle mi 586,85 PLN

b ) czy moze wysłąć 0.19 * X - 586,85 PLN i nie czekać na zwrot

Po sesji zadzwonię albo przejdę się do US i napiszę tutaj co z tego wyszło.

lj2m - jak nie jesteś pełnoletni to nie wiem czy możesz mieć NIP (może ktoś ci tu na to pytanie odpowie) albo po prostu idź do Urzędu Skarbowego w swojej dzielnicy/mieście i sie dowiedz czy możesz - a jak mozesz to na miejscu wypełniasz odpowiedni druczek dajesz go 'miłej' Pani i NIP przyślą Ci do domu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności