Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie odnosnie faktur

na stronie https://malybiznes.pl/adsense/adsense-faktura-vat.htm jest napisane

1. Najważniejszy haczyk: faktury sprzedaży usług poza obszar wolnego rynku posiadają odrębną numerację. W naszym przypadku wymyśliliśmy sobie akurat taki a nie inny sposób numeracji: cyfra łamane przez USA (bo tam eksportujemy usługę reklamową) łamane przez rok.

1. czy ktos robi tak jak jest tam napisane czy stosuje zwykla numeracje ?

2. czy faktury wewnetrzne sie zlicza do tej samej numeracji czy musi byc oddzielna ?

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Miałem kontrolę przedwczoraj w US jako nie firma tylko normalna osoba, sami nie wiedzieli jak rozliczać moje reklamy wykonali kilka telefonów siedziałem tam z 2h. Mam TD, OK, AS i zapłaciłem im przy picie rocznym normalną stawkę 19% i po którymś telefonie w Wadowicach im powiedzieli że wszystko jest OK. Także chyba możecie normalnie płacić przy rocznym picie.

Nie mam siły czytać całego tematu więc prawdopodobnie się powtarzam ale:

Chcę zapisać się do AdSense. Nie prowadzę DG. Jeżeli moje zarobki nie przekroczą kwoty zwolnionej z podatku to muszę to zgłaszać? A jeżeli przekroczą to jak, kiedy to zgłaszać, jaki pit wypełniać?

Kontynuując ten jakże interesujący temat ;)

Ja dostałem coś takiego (w zeszłym roku):

Postanowienie US - gif

Zgodnie z tym co jest napisane w tym "postanowieniu" przez cały 2007 rok nie płaciłem zaliczek na podatek dochodowy od osób fizycznych.

Teraz zrobię tak:

- wejdę na moje konto bankowe, poszukam wszystkich przelewów od Google, podliczę kwoty na tych przelewach - i powiedzmy, że wyjdzie mi kwota X

- następnie pójdę na pocztę i wypełnię druczek podatkowy wpisując w pole 11. okres (rok, typ okresu, nr okresu) - 07R co moim zdaniem będzie oznaczało, że dokonuję 1 całościowej zaliczki - zapłaty podatku za cały rok 2007. Na przelewie wpiszę oczywiście kwotę 0,19*X.

- na końcu wypełnię formularz PIT-37 gdzie wpiszę kwotę przychodu X, kwotę zaliczek (dokładnie 1 zaliczki) czyli 0,19*X oraz to ile US ma mi oddać czyli 0,19*X-586,85 (586,85 to oczywiście kwota wolna)

Mam nadzieję, że to co wyżej napisałem jest poprawnym działaniem w świetle interpretacji US, którą załączyłem wyżej.

Może to wyjaśnienie się komuś przyda - o ile jest poprawne :)

A no tak zapomniałem: jestem studentem, nie pracuję, nie mam działalności gospodarczej.

Rozumiem,że to jest w pełni poprawne rozumowanie i można się tak rozliczać ?:)

Niestety link do postanowienia już nie jest aktywny..a szkoda bo chciałem sobie podejrzeć :)

Rozumiem,że to jest w pełni poprawne rozumowanie i można się tak rozliczać ?;)

Ja na przykład analogicznie do lat poprzednich wpłacam zaliczki i rozliczam co roku na odpowiednim picie. :)

5il3nt - link już działa

Dzieki :)

Miałbym jeszcze prośbę.Czy mógłbyś napisać co konkretnie wpisujesz w odpowiednie pola na tym formularzu PIT36 ?

Rozumiem,że wypełniamy tam pola dla punktu 7 czyli Inne źródła i wpisujemy odpowiednio w pole:

75(Przychód) - sume wszystkich przelewów w roku 2007 od Google

A co z pozostałymi polami 76-79 ? Mógłbyś jeszcze tylko to objaśnić ? :)

UWAGA dla osob rozliczajacych sie wspolnie z malzonkiem

dzis bylem w US i babka mi powiedziala, ze mozna adsensa rozliczac jako wynajem, ale zaliczke powinni odprowadzac zarowno maz jak i zona. wtedy przychod dzieli sie na polowe i kazdy wplaca za siebie zaliczke. niby wychodzi na to samo, ale nie do konca. okazuje sie, ze jesli malzonek nie placil zaliczek, to teraz bedzie musial placic odsetki karne ;)

zeby tego uniknac to trzeba do 20 lutego zlozyc specjalne oswiadczenie w US o jakiejs wspolnosci majatkowej czy cos w tym rodzaju - dokladnie nie pamietam jak to sie nazywalo.

nie pomoze tutaj skladanie oddzielnego zeznania.

takze zrobilo sie nieciekawie

missy

dzis bylem w US i babka mi powiedziala, ze mozna adsensa rozliczac jako wynajem,[...]

Jeśli nie masz pisemnej interpretacji to co Ci "babka" powiedziała jest nic nie warte.

Mi Urząd Skarbowy pisemnie odpowiedział że nie kwalifikuje się to jako najem-wynajem. "...jeśli wykonywane jest w sposób zorganizowany i ciągły (comiesięczny dochód, itp..) to kwalifikuje się pod działalność gosp. Jesli występuje okazjonalnie to kwalifikuje się pod "Inne", rozliczane wg. normalnej 19% stawki.

LUDZIE, nie męczcie już tego tematu. Jeśli ktoś ma pisemną interpretacje z własnym nazwiskiem w której napisano że najem/wynajem - to się tak rozlicza. Cała reszta rozlicza się na zasadach ogólnych, lub rejestruje działalność w zależności od jw.

Bezsensu jest pisanie co komu ktoś powiedział w okienku lub przez telefon. Równie dobrze "babka" mogła Ci powiedzieć że wogole nie trzeba płacić i co, napisał byś tu tą rewelacje na formu ???

Trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie. Chcem wogóle płacić ten podatek? czy szukam dziury w całym żeby nie płacić...

Ja wczoraj dostałem odpowiedź na prośbę o interpretację. Napisali, że zgadzają się z moją (a właściwie doradcy podatkowego) interpretacją. Nie muszę zakładać firmy, ponieważ działalność nie posiada znamion działalności gospodarczej i można ją zakwalifikować jak działalność wykonywaną osobiście. Zapytałem też czy po przekroczeniu 10 000 euro (teraz jest chyba więcej) muszę płacić VAT, ale na to odpiszą mi w innej interpretacji.

Jeśli ktoś chce być pewien, że dostanie odpowiednią odpowiedź, to warto udać się do doradcy. Ode mnie wzięła razem 400 zł (200 zł za godzinę pracy, sic!). Zmieniły się przepisy odnośnie interpretacji i obecnie trzeba wypełnić formularz (ORD-IN Wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej - wersja interaktywna) dostępny w internecie i zapłacić 75zł za jedno pytanie. Obecnie jest trudnej, ponieważ trzeba podać punkty przepisów, o które pytamy, żeby urzędnikom było łatwiej :)

Wypełniony wniosek wraz z dowodem wpłaty niesiemy, lub wysyłamy do odpowiedniego dla nas Biura Informacji Podatkowej. Biura i numery kont podane są we wniosku.

No to teraz ja zadam pytanie, jako że zbliża się czas składania PITów.

Moja żona płaciła za adsense podatek jako osoba fizyczna - 19%. Czy w części N.2 pitu-36 powinna wpisać zaliczki które zapłaciła do US? Niby w opisie części N pit-36 Adsense nie podpada pod nic tam wymienionego, ale jak to z Adsense ... kto wie jak to ma być. Ktoś z Was już wypełniał i wie czy to trzeba tutaj wpisać?

Skuteczne pozycjonowanie stron www | Nowe randki internetowe

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności