Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Jak ja dowiedzialem się o podatkach to "poleciałem do mamy" która pracuje w firmie na stanowisku które zajmuje sie podatkami itp. Wytłumaczyła mi jak to mniej więcej jest. Jeśli roczny dochód na osobę fizyczną nie przekroczy 2 000 zl to podatku się nie odlicza a jesli przyszło na jedną osobe np. 1 999zł to nastepne czeki mogą przychodzic na osobe druga i podatku tez nie trzeba odliczac. Ja zarobilem ponad 2 000 zł konto było na mamę ale tez nie odliczalismy podatku ponieważ są bardzo małe szanse ze urząd wpadnie na taki kruczek i sie doczepi a jesli juz by się doczepil to i tak oddajemy tylko 70% zarobionych pieniędzy.

Wypróbuj nowy i ładniejszy katalog sklepów GdzieKupic.org.

Wykonam strony Internetowe, szablony WordPress, wizytówki firmowe, skrypty php. Portfolio

Ja mam trochę inne pytanie ;). Od roku jestem w programie Adsense, ale do tej pory myślałem, że dochody z tego programu rozlicza się na PIT 37 w polu "Inne dochody niewymienione w polach 1-4". I oczywiście nie płaciłem co miesiąc zaliczki ;).

Z tego co wyczytałem w tym temacie, jako że nie zgłosiłem do US, że wybieram formę zryczałtowaną (8,5 %), musiałem płacić co miesiąc zaliczkę w wysokości 19% kwoty przychodu zmniejszonej o 20% kosztów uzyskania przychodu. A na koniec roku wypełnić PIT-36.

I teraz moje pytanie. Czy jeśli teraz wypełnię PIT-36, podliczę całą zaliczkę (za cały rok), jaka powinna zostać wpłacona i wpłacę ją na konto US - czy wszystko będzie ok? Czy trzeba gdzieś zgłosić, że nie płaciłem zaliczek i ewentualnie zapłacić jakieś odsetki?

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź :D.

Nie zgłaszając formy ryczałtu automatycznie jesteś płatnikiem na zasadach ogólnych.

Więc masz prawo odliczyć koszty od przychodu a resztę (dochód) opodatkowujesz według skali (przeważnie 19%) ale to wychodzi przy wypełnieniu PITa 36. Nie mówimy tu o zaliczkach (bo to już historia) a o rozliczeniu rocznym. W świetle opinii U.S. przytoczonej wyżej jest to poprawne i co więcej korzystne. Nie naliczasz żadnych odsetek.

Jeśli miałeś inne przychody to je także umieszczasz.

c.d.

Nie wiem tylko skąd pogląd, że koszty to 20% przychodu - wydaje się, że tak jest tylko w działalności wykonywanej osobiście.

A więc koszty tylko fakturowe można odliczyć i to związane tylko z konkretnym przychodem - np. nie można do tego zaliczyć komputera jeśli jest wykorzystany dla celów innych.

Krótko mówiąc w świetle interpretacji zawartej wyżej - nie musiałeś nic wpłacać a rozliczysz rocznie.

Bank pokaże wszystko co działo się na Twoim rachunku na prośbę z US (a raczej UKS) - dwa lata temu nasi kochani posłowie uchwalili takiego babola.

Trzeba tylko podpaść US -> np. ktoś złoży donos na Ciebie.

po 1: jak nigdy nie podales nr konta do US (np. przelew z PITu) to go nie znają i nie poznają bo w Polsce jest za wieleee banków, a na dodatek Polacy mogą legalnie mieć konta w 26 innych krajach UE... więc w praktyce niewykonalne (wiem bo znajomy z BRE Banku pol roku temu mi to wyjaśniał dokładnie)

po 2: niestety ale wyciąg z konta / rachunku bankowego, jak chcesz sie zdeklarowac jako dochod w rocznym zeznaniu PIT, nie stanowi zadnego dowodu dochodu dla US (kochana komuna i jej pozostałości...)

Przeczytalem ten caly dluuuugi temat i mam 1 pytanie :unsure:

Czy jedyne zalety tego ze ma sie domeny/serwer/AdSense jako na Dzialalnosc Gospodarczą (firme) to takie ze mozna sobie odliczac koszta serwera, domen itp ?

majac DG/firme placi sie co miesiac skladke ZUS i jakies inne dziwne (łącznie chyba 760zl na miesiac daniny?) więc wydaje mi sie ze bardziej sie oplaca odliczac na osobe fizyczna zyski z tym 19% podatku w PIT? jak wiekszosc z Was stosuje ?

chodzi mi o kwoty rzędu około 6.000 PLN z AdSense miesiecznie (~70.000 PLN rocznie zysku) lepiej na osobe fizyczną 19% PIT ? czy na DG z skladkami co miesiąc?

Myśl i bogać się

Przez pierwsze dwa lata po założeniu firmy nie płacisz 700 PLN składek, tylko jakieś 250 (nie pamiętam dokładnie).

Zalety, z mojego punktu widzenia, są dwie.

1. Inna kolejność: przy zarabianiu jako osoba fizyczna zarabiasz -> płacisz podatki dochodowe -> wydajesz.

Przy zarabianiu jako firma zarabiasz -> wydajesz -> płacisz podatki. Już samo to, że możesz mnóstwo rzeczy wliczać w koszty (sprzęt, hosting, komórki) może sprawić, że zwróci Ci się miesięczna składka!

2. Można robić mnóstwo rzeczy całkiem legalnie, jak np. prowadzić intensywny handel na Allegro rzeczami kupionymi w celu odsprzedaży.

Lisu a jako osoba fizyczna też chyba można odliczać hosting i domenę (sprzęt, komórka itp już nie)... Nie robiłem tego bo mi to niewiele dawało (mało na razie wydałem na to). wpisujesz to w koszty uzyskania przychodu i sobie można odliczać. Czy się mylę?

;) Wpiszesz VAT 0% to sie tłumaczyć będziesz przy kontroli ;)

NIE PODLEGA ( np. )

Pamiętaj też o adnotacji

Do naliczenia podatku VAT zobowiązuje się nabywca usługi. Levy of VAT reverse charged to recipient in service.

Przez pierwsze dwa lata po założeniu firmy nie płacisz 700 PLN składek, tylko jakieś 250 (nie pamiętam dokładnie).

Zalety, z mojego punktu widzenia, są dwie.

1. Inna kolejność: przy zarabianiu jako osoba fizyczna zarabiasz -> płacisz podatki dochodowe -> wydajesz.

Przy zarabianiu jako firma zarabiasz -> wydajesz -> płacisz podatki. Już samo to, że możesz mnóstwo rzeczy wliczać w koszty (sprzęt, hosting, komórki) może sprawić, że zwróci Ci się miesięczna składka!

płaci się chyba raz do roku z zeznaniem PIT, chyba ze sie mylę?

wydawalo mi sie ze tak jest jako osoba fizyczna:

Zarabiasz => miedzy czasie wydajesz => robisz zeznanie PIT => placisz podatek roczny 19% od zysku AdSense

ale moze sie mylę ? ;)

Myśl i bogać się

wydawalo mi sie ze tak jest jako osoba fizyczna:

Zarabiasz => miedzy czasie wydajesz => robisz zeznanie PIT => placisz podatek roczny 19% od zysku AdSense

ale moze sie mylę ? ;)

Tak, wszystko się zgadza. Tylko według interpretacji, które ja "używam" do rozliczania się z AdSense (jest dodawana do książki Andrzeja Herzberga), dochodem z AdSense jest przychód (przelew) -20% zryczałtowanych kosztów.

Przy prowadzeniu DG dochodem będzie przychód -(wszystkie koszty po drodze). ;) Można więc odliczyć więcej...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności