Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

To napisane przeze mnie "-20%" to odliczenie zryczałtowanych kosztów uzyskania przychodu. Czyli DOCHÓD = 80% * PRZYCHÓD. A podatek to 19% (co zresztą zależy od Twojego miejsca na skali podatkowej).

Mając DG od przychodu odliczasz swoje wydatki a może ich być całe mnóstwo. ;)

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Czesc wszystkim.

Panowie, czytam te posty i co kolejna rada to lepsza.

Jestem niepelnoletni, konto adsense zalozylem na mame (osoba fizyczna). Dostalem pierwszą kasę 100$ (=230zł) i nie wiem co z tym podatkiem. Mozecie mi dokladnie powiedziec co zrobic? Naprawde jest to dla mnie duzy problem i nie wiem jak z tym sobie poradzic. Bardzo prosze o odpowiedz.

OK przebrnalem przez caly temat (dziekuje za pomoc), jednak mam jeszcze 1 pytanie: wypelniajac PIT-36 wpisuje zaliczki za poszczegolne miesiace w sekcji N.1, tak? w tym celu dochod z poszczegolnych miesiecy mnoze przez 19% i wpisuje wyniki w odpowiednie rybryki w tej sekcji, tak? chcialbym jednak zaznaczyc, ze nie placilem ich regularnie co miesiac, mam zamiar caly podatek zaplacic dopiero teraz, wiec moze pola te powinienem pozostawic puste?

Jeśli działasz zgodnie z tym co napisane w jasina z dnia 12.02.08 postanowienie US-gif to nie musisz wykazywać żadnych zaliczek.

Dla uporządkowania:

są jak się wydaje trzy teorie podatku Goodle AdSense na tym forum- dotyczy tylko osób bez działalności gospodarczej

1.podatek od najmu powierzchni reklamowej

2.działalność wykonywana osobiście

3.postanowienie US - gif jasina

Każda z tych teorii inaczej jest rozliczana i inaczej składany jest PIT, dlatego jest tyle niezrozumienia.

Wydaje się że pkt 3 jest bardzo dobrym rozwiązaniem, nie wiem tylko czy ktoś badał jak to wygląda z ZUS-em.

Ponieważ nie było jednolitej w tej materii wykładni, dlatego jest takie zróżnicowanie, co więcej prawnie akceptowane.

Być może nastąpi jakaś regulacja prawna, ale to tu, na tym forum w zasadzie omówiono i przeanalizowano najpełniej różne możliwości.

planowalem rozliczyc to według sposobu pierwszego, tzn najem powierzchni reklamowej. czy zatem pola o tytule "N.1. Nalezne zaliczki" zostawiac puste?

P.S.

do wypelniania pitow uzywam programu i gdy zamiast najmu zaznaczam pozostale zrodla, pokazuje mi sie pit37, a nie jak chce US w postanowieniu jasiny - pit36, dlaczego?

Jeśli wypełniasz jak najem to musisz wpisać w N, za grudzień tak jak listopad, przed oddaniem czasami żąda US potwierdzenia wpisu.

Obliczanie zaliczek jak w działalności gospodarczej.

Chyba należy wypełnić PIT Z/G i wtedy może przeniesie. Jak wynikało z dyskusji, niektóre US żądają obowiązkowo PIT Z/G. Oczywiście podatek w PIT Z/G =0, dochód = to co na koncie w banku.

Pytanie: czy poniższy news ma zastosowanie lub cos wspólnego z zarabianiem na Adsense ?

Polacy będą zwolnieni z podatku w Polsce od dochodów uzyskanych za granicą - zapowiedział premier Donald Tusk.

Zakończyły się prace nad projektem ustawy w tej sprawie - poinformował premier na czwartkowej konferencji prasowej. Wyraził nadzieję, że projekt zostanie szybko przyjęty przez parlament.

Podkreślił, że resort finansów długo pracował nad projektem, by uchronić go przed wątpliwościami konstytucyjnymi.

Tusk poinformował także o stworzeniu międzyresortowego zespołu ds. migracji, który ma ułatwić Polakom pracującym za granicą sprawy związane z szybkim powrotem do kraju.

źródło: https://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,5084162.html

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Fiskus-obi...ch-1742900.html

Podatnicy, którzy od 2002 r. nie rozliczyli się z zagranicznych dochodów (zaległości z lat wcześniejszych i tak już się przedawniły), będą mogli złożyć wniosek do urzędu skarbowego o umorzenie zaległości.

Jakie kraje obejmie ustawa? Tylko te, z którymi mamy lub mieliśmy podpisaną niekorzystną dla podatników umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania. Chodzi np. o Belgię, Holandię, Austrię, Szwecję, Australię, Danię czy USA. Ustawa będzie też dotyczyła Wielkiej Brytanii, ale tylko zaległych podatków, bo w zeszłym roku umowa z Londynem została zmieniona i nasi emigranci rozliczają się już z tamtejszym fiskusem.

Z tego co rozumiem, to wystarczy złożyć odpowiedni wniosek i nie trzeba płacić podatku z AS (USA) i TD (Szwecja)?

Polecam linki stałe w Seomatik.pl oraz dopalacz stron Gotlink.pl.

obrazek.jpg

Jak pierwsza i ostatnia to faktycznie sobie odpusc :)

A co do tego podwojnego opodatkowania. To moze by sie bardziej oplacilo, zeby w Google zaznaczyc ze sie jest z USA i zeby oni za nas placili podatek - moze tam jest mniejszy i wtedy nie trzeba by bylo w Polsce placic.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności