Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
1. obowiązek odprowadzania zaliczki powstaje kiedy suma z czeków przekroczy 2727PLN (kwota rocznego dochodu zwolnionego od podatku)

Nie rozumiem... :lol:

Podatek trzeba płacić co miesiąc. A skąd ja mam wiedzieć czy zarobię więcej, czy mniej niż 2727PLN w ciągu roku? W takim razie skąd ja mam wiedzieć, czy płacić podatek, czy nie? Roczny dochód liczy się od stycznia, czy od miesiąca w którym dostałem pierwszy czek? (Nie mam działalności gospodarczej.)

4. jak pieniądze wpłyną już na konto to można skorygować różnice kursowe

Jakie różnice? Chodzi o to, że jak zapłacę podatek wg. jakiegoś kursu i później sprzedam dolary po innym kursie, to muszę coś jeszcze liczyć i korygować?

I tak idę do Urzędu Skarbowego, żeby się wszystkiego upewnić, ale wolałbym wcześniej zrozumić tę procedurę, żeby mi wody z mózgu nie zrobili.

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

Postanowilem zebrać wszystkie wiadomości odnośnie płacenia podatku (osoby fizyczne). Tak sie rozliczam od kilku miesiecy- jesli jest cos nie tak poprawcie mnie.

1. Brak kwoty wolnej od podatku :lol: Potwierdzone w US.

Zarobiles 100 $ , skladasz deklaracje.

2. Formularz pit 53

Przychód pole 24 - kwota z czeku * kurs NBP z dnia realizacji czeku (pkt 3)

Koszty uzyskania przychodu 20% pole 25.

Dochód pole 26 - chyba wiadomo :(

I od dochodyu płacimy podatek u wiekszoci bedzie to 19%

3. Data uzyskania przychodu. Wbrew niektorym za date uzyskania przychodu przyjmuje date realizacji czeku (tzn. dolary mam w kieszeni lub na komcie).

Oto interpretacja na ktora sie powoluje:

https://sip.mf.gov.pl/sip/ i szukaj "czek"

Interpretacja z dnia 2004.12.28. Pozwole sobie zacytować :

"...w związku z powyższym skoro mógł Pan dysponować pieniędzmi dopiero po wpływie środków z banku wystawcy czeku, to moment ten należy przyjąć za moment powstania przychodu oraz datę przeliczenia waluty obcej na złote..." :D

• 2 tygodnie później...

Byłem dziś w US. Musiałem wypełnić druk NIP-3, bo jeszcze nie ma mnie w ich bazie danych. Musiałem jeszcze napisać na kartce na czym polega moja działalność, żadne dokumenty nie były potrzebne. Napisałem to, co mi się wydawało istotne: Pieniądze dostaję zza granicy w USD oraz że nie mam podpisanej żadnej umowy.

Faktycznie nie ma w tym przypadku kwoty wolnej od podatku. Podobno jest to napisane w PIT-53 :) Podatek wynosi 19%. PIT-53 co miesiąć, PIT-36 raz na rok.

Data uzyskania przychodu - realizacja czeku.

Zapłacę te zaległe odsetki (babka powiedziała, że będą małe). Skoro już to legalizuję, to nie będę kombinował.

I tak będę musiał jeszcze raz tam pójść, jak będę miał już NIP, ale:

Przychód pole 24 - kwota z czeku * kurs NBP z dnia realizacji czeku (pkt 3)

Dlaczego 24, a nie 19?

Koszty uzyskania przychodu 20% pole 25.

Skąd wiemy, że 20%? 20% czego?

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

Dlaczego 24, a nie 19?

Juz chyba ktos pisal w tym temacie ze to pole.

Koszty uzyskania przychodu - 20% z przychodu.

Kupilem sobie ten ebook o adsense i jest tam interpretacja goscia ktory podobno bardzo dobrze zna sie na podatkach (zagranicznych) i potwierdz on to co wczesniej myslalem ze koszty wynosza 20 %.

Swoja droga jutro mam wizyte w US :rotfl:. Uwzglednilem kwote wolna od podatku a nie powinienem, zlozylem korekte, zaplacilem zalegly podatek i wczoraj dzwoni kobieta z US i mowi ze nic nie rozumie z tego :zeby: Jutro bede jej tlumaczyl.

Dlaczego 24, a nie 19?

Juz chyba ktos pisal w tym temacie ze to pole.

Koszty uzyskania przychodu - 20% z przychodu.

Kupilem sobie ten ebook o adsense i jest tam interpretacja goscia ktory podobno bardzo dobrze zna sie na podatkach (zagranicznych) i potwierdz on to co wczesniej myslalem ze koszty wynosza 20 %.

Swoja droga jutro mam wizyte w US :rotfl:. Uwzglednilem kwote wolna od podatku a nie powinienem, zlozylem korekte, zaplacilem zalegly podatek i wczoraj dzwoni kobieta z US i mowi ze nic nie rozumie z tego :zeby: Jutro bede jej tlumaczyl.

87537[/snapback]

fragmenty ustawy:

Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych

Rozdział 4. Koszty uzyskania przychodów

4) z tytułów określonych w art. 13 pkt 2, 4, 6 i 8 - w wysokości 20% uzyskanego przychodu, z tym że koszty te oblicza się od przychodu pomniejszonego o potrącone przez płatnika w danym miesiącu składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe oraz na ubezpieczenie chorobowe, o których mowa w art. 26 ust. 1 pkt 2 lit. cool.gif, których podstawę wymiaru stanowi ten przychód,

Wspomniany art. 13 pkt 2, 4, 6 i 8 to:

Rozdział 2. Źródła przychodów

Art. 13.

2) przychody z osobiście wykonywanej działalności artystycznej, literackiej, naukowej, trenerskiej, oświatowej i publicystycznej, w tym z tytułu udziału w konkursach z dziedziny nauki, kultury i sztuki oraz dziennikarstwa, jak również przychody z uprawiania sportu, stypendia sportowe przyznawane na podstawie odrębnych przepisów oraz przychody sędziów z tytułu prowadzenia zawodów sportowych,

Jesteście zakrtęceni ! ! !

Jeśli macię wątpliwości to idźcie do jasnej anielki do US, złóżcie pismo... US sie wypowie i macie po dylemacie albo idźcie do radcy prawnego i za 50zl wyjaśni Wam te banały miast prawic i sie rozwodzić. Zasady rozliczania tego o czym juz tyle napisaliscie są proste (choć nie twierdze , ze nasze przepisy podatkowe są proste).

Kupują ebooki, dewagują... a tu wystarczy poprostu iść do źródła... US ma od pewnego czasu ustawowy obowiazek wypowiadania sie i dokonywania wiążących interpretacji przepisów.

Dyskusja toczy sie od 07.02.2005 a Wy nadal 'prawie' niewiele wiecie (choć są tacy co już poszli po rozym...) . W US dowiecie się poprostu u żródła. Przychód, koszty uzyskania, podatek, obowiązek podatkowy, termin rozliczenia... eehh... - Polacy, Polacy. Nauczcie sie w koncu tej wolnosci.

Amen.

Jesteście zakrtęceni ! ! !

A ty sie uspokój...po jest to forum zeby sobie pomagac.

Tak mowisz jakbys nigdy nie byl w Urzedzie Skarbowym. Pani Jadzia wie jedno , pani Zosia drugie...Mozna sie postarac o interpretacje przepisow, ale to trwa chyba do 90 dni, niektorzy nie maja tyle czasu.

Wnioski o interpretacje można składać do US bez jakichkolwiek ograniczeń; może pytać "każdy o wszystko". Wysokość opłaty (skarbowej) od wniosku - 5 zł

W praktyce interpretacja ma pierwszeństwo stosowania przed ustawą.

Zakazane jest wymierzanie podatków zgodnie z ustawą podatkową, jeżeli taki wymiar byłby sprzeczny z postanowieniem interpretacyjnym.

Błędne postanowienie interpretacyjne jest praktycznie niewzruszalne.

Można je uchylić jedynie wyjątkowo, gdy np. rażąco narusza prawa.

Daje to pani Jadzi i pani Zosi możliwość wydania różych interpretacji, dotyczących takich samych sytuacji.

Niewydanie postanowienia interpretacyjnego w terminie 3 miesięcy oznacza, że automatycznie interpretacją staje się stanowisko przedstawione przez podatnika we wniosku ("milcząca interpretacja").

W takim przypadku wysokość podatku wynikać będzie nie z ustawy, czy rozstrzygnięcia urzędu lecz z "pisma" podatnika.

Pamiętajcie jeszcze o tym, że nawet w tym samym US można dostać do tej samej sytuacji różne interpretacje i są one wiążące dla tego, kto składał zapytanie.

Najlepszym rozwiązaniem jest wzięcie przykadu z ulicy 'W'iejskiej 13 w Warszawie ;-)

"zapomniałem się z tego rozliczyć, nie wiedziałem, że trzeba" :aniolek: Oni zapominaja o milionach, a Wy musicie pamiętać o "groszach" ;-)

Pozdrowka ;-)

...przykadu z ulicy 'W'iejskiej 13 w Warszawie ;-)

"zapomniałem się z tego rozliczyć...

B)

A może warto do US wystąpić o interpretacje podatkową określenia 'zapomniełem się z tego rozliczyć' !? ;)

...po jest to forum zeby sobie pomagac.

Tak mowisz jakbys nigdy nie byl w Urzedzie Skarbowym. Pani Jadzia wie jedno , pani Zosia drugie...

1. Dyskusja trwa od lutego, pewno długo jeszcze potrwa... (już jest więcej niż 3 miesiące)

2. Nie kierowałem po ustne informacje od 'Zosi i Jadzi' !

3. Chyba właśnie o to chodzi by mieć 'interpretacje w kieszeni' aby takiej Jadzi czy Zosi zatkać twarz.

• 4 tygodnie później...

Mam inna interpretację - wczoraj byłem w US.

Wynika z niej, że $$$ mamy "postawione do dyspozycji" w momencie odbioru czeku (w tym przypadku od listonosza :) ) i tą datę przyjmujemy za wiążącą

(tak, jak przy przelewie na konto bierzemy datę wpłynięcia kwoty a nie jej wysłania).

Następnie bierzemy kurs skupu waluty z tego dnia z banku w którym realizujemy czeki i odprowadzamy podatek.

Czeki przychodzą listami zwykłymi (brak potwierdzenia jak w przypadku poleconych), więc US w wypadku kontroli przyjmie naszą datę za prawidłową (data bardzo trudna do sprawdzenia).

Jest to interpretacja najkorzystniejsza dla nas, gdyż kursy się zmieniają z dnia na dzień :)

Oczywiście nie mam tego na piśmie :)

Recenzje książek rozwojowych i motywacyjnych - złote książki

Wszystko co powinieneś wiedzieć o fotowoltaice - fotowoltaika Żory

Zdrowie, odchudzanie i uroda - zdrowie na zawołanie

To nie jest żadna interpretacja - to co powiedziala ci pani "jadzia" z US nie jest kompletnie wiazace. Co do daty podalem kilka postow wyzej (interpretacje) jaka data jest wiazaca.

96985[/snapback]

jezeli jego urzad da mu to na pismie to bedzie wiazace :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności