Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Czyli jak rozumiem zaliczki już nie obowiązują? Czy dochód z AdSense wpisuje sie na PIT-36 w części D pkt 6.1 jako "najem lub dzierżawa" czy w pkt 8 jako "inne źródła niewymienione w wierszach od 1 do 7"?

Co wpisuje się w koszt uzyskania przychodu? Przychód z AdSense x 0.19 - 572,54 zł czy coś innego?

Przepraszam za banalne pytania, ale jestem zielony w temacie ... Z góry dziękuję za odpowiedzi ...

Pozdrawiam

A.

No nie.

1.Jeśli uznałeś, że wolisz płacić z "najmu" to są zaliczki jak w działalności gospodarczej i rozliczenie w PIT 36 najem

2.Jeśli uznajesz wersję "inne źródła", to nie płacisz zaliczek a rozliczasz się w PIT36 rocznie

Kosztem uzyskania przychodu są koszty faktyczne udokumentowane fakturą poniesione w źródle przychodu a więc np opłata za serwer i domenę, ale tylko za te, które w tym biorą udział, nie wolno rozszerzać tego pojęcia, bo można mieć problemy.

Jak się płaci zaliczki w działalności spytaj kogoś, bo to chociaż nie skomplikowane, to trochę trzeba pisać.

2.Jeśli uznajesz wersję "inne źródła", to nie płacisz zaliczek a rozliczasz się w PIT36 rocznie

Kosztem uzyskania przychodu są koszty faktyczne udokumentowane fakturą poniesione w źródle przychodu a więc np opłata za serwer i domenę, ale tylko za te, które w tym biorą udział, nie wolno rozszerzać tego pojęcia, bo można mieć problemy.

Jak się płaci zaliczki w działalności spytaj kogoś, bo to chociaż nie skomplikowane, to trochę trzeba pisać.

koszty na podstawie faktur moze firma rozliczac a nie osoba fizyczna nie prowadzaca dzialalnosci gospodarczej

• 2 miesiące temu...
Zus? To był artykuł dla osób nie prowadzących działalności gospodarczej. Możesz rozwinąć myśl?

Niestety umowa zlecenia nie jest zwolniona ze składek, a prowadzenie lub nie działalności nie ma nic do rzeczy.

Oczywiście podmiotowo grupy podatników są w ogóle zwolnione ze składek, zasada mówi jednak tyle:

tylko umowa o dzieło lub umowa dzierżawy - najmu daje ci pewność, że zus już nigdy (a może przez 10 lat)

cię nie dopadnie.

Szczegóły w broszurach zusu.

• 1 miesiąc temu...

Witam

Przyznam szczerze ze przeczytalam 10 pierwszych stron watku i 10 ostatnich, i nic z tego nie rozumie, jedni pisza tak drudzy pisza tak

nie wiem czy rozliczac sie co rok czy co miesiac, czy moze ktos to strescic wkoncu i zamknac temat najlepiej :aggressive: takie walkowanie jest bez sensu, nie mozna nic zrozumiec

jestem osoba fizyczna nie prowadzaca DG, jak mam rozliczyc ten dochod z ADsense ?

bede bardzo wdzieczna za odpowiedz ktora mi wszystko wyjasni

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności