Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem czy rozliczac sie co rok czy co miesiac, czy moze ktos to strescic wkoncu i zamknac temat najlepiej :aggressive:

Nie można, bo nikt nie da Ci tu gwarancji, że zaproponowana metoda jest dobra. Ja na przykład dwa lata pod rząd rozliczyłem w ten sam sposób (zaliczka co miesiąc z wyjątkiem grudnia, koszt uzyskania przychodu = 20%) a dziś jadę do Urzędu Skarbowego wyjaśnić babkom dlaczego nie ma wpisanej zaliczki za grudzień.

bede bardzo wdzieczna za odpowiedz ktora mi wszystko wyjasni

Jedyną metodą na to kiedyś było wysłanie prośby o interpretację do najbliższego US. Teraz już chyba nie ma takiej możliwości.

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

odprowadzam podatek od każdej kaski którą dostaję z AS (jak bym dostawał co miesiąc to bym co miesiąc płacił ten podatek) a w PIT za poprzedni rok wszystko sumuje i uwzględniam wpisując tam tą kwotę. Tak w skrócie to wygląda. Co do grudnia to nie pamiętam teraz jak to było.

Jak kiedyś nie pracowałem i miałem dochód tylko z AS to nie płaciłem podatku zanim nie przekroczyłem kwoty wolnej w skali roku.

Jedyną metodą na to kiedyś było wysłanie prośby o interpretację do najbliższego US. Teraz już chyba nie ma takiej możliwości.

Możliwość jest nadal, tylko teraz to kosztuje 75zł i idzie do Ministerstwa Finansów i potem tego nikt (chyba prócz ministra) tego podważyć nie może.

Ja osobiście złożyłem takie zapytanie do lokalnego US (jeszcze wtedy co kosztowało to kilka znaczków skarbowych), i otrzymałem odpowiedź żeby się raz na rok rozliczać i do PIT-u jako inne dochody czy jakoś tam. Przy okazji się dowiedziałem, ze tak można tylko jeśli ta kwota nie przekracza 500zł (trochę ponad chyba było) wtedy to trzeba by zaliczki co miesiąc do US.

Ale wiadomo US każdego może inaczej potraktować :D A te 75zł to chyba aż tak dużo nie jest w stosunku do problemów jakie potem można mieć

Witam.

Szczerze powiedziawszy 2 lata temu chciałem wejśc w zarabianie na reklamach, ale całą ta procedura jest tak zamieszana z podatkiem, że zrezygnowałem.

Obecnie prowadze kilka serwisów i w niedalekiej przyszlości będzie ich dużo więcej z racji ostatnio realizowanego projektu. I chciałbym by te serwisy same na siebie zarabiały, a może nawet na mnie.

Jedno co wiem to, że musze w swoim US się dowiedzieć w jaki sposób musiałbym się rozliczać by wszystko było okej. Tylko moje pytanie jak fachowo o to zapytać ?

Od tygodnia przeglądnełem dużo stron o tematyce prawnej w tym kontekscie i widzę że tyle ile urzędów tyle interpretacji prawnych na ten temat. Wobec tego pogubiłem się w tym wszystkim i nie wiem w jaki sposób legalnie powinno to być załatwione, ale z korzyścią dla mnie.

Obecnie jestem osobą bezrobotną, zarejestrowaną w PUP, nie prowadzę działalnośći żadnej. Studiuje zaocznie. Pracuje w wolnym czasie nad projektem, w który w ogólnym zarysie będzie działał na podobnej zasadzie jak bezpłatne hostingi (zakłądanie kont za free, w zamian wyświetlanie reklam). W przyszłości możliwe że będzie odpłatne.

Wg tutejszy opini powinnienem posiadać działalność gospodarczą, wg innych nie muszę mieć takiej działalności tylko jako osoba prywatna wystawiać na siebie faktury za wypłaty Google (oryginały wywalać) w rozliczeniu rocznym kopie dostarczyć do US. Wg jeszcze innych co miesiąc powinnienem od kwoty która przekracz próg zwolniony od podatku, wpłacać zaliczkę (chyba najbardziej poronione rozwiązanie) a na koniec rozliczenie roczne.

Więc moja prośba do was czy może ktoś konkretnie mi coś doradzić?

Jak zarabiać na reklamach legalnie? Bo wielu z was napewno to robi i wiem że da się.

Ewentualnie może są jakieś kruczki prawne, które w tym przypadku można by było zastosować.

Czy Ty w ogóle przeczytałeś ten wątek? Albo choćby kilka ostatnich postów?

Zapytaj o to doradcy podatkowego. On Ci to dokładnie wyjaśni, nawet na piśmie. Potem będziesz mógł się z nim ciągać do sądu, jak Ci urząd skarbowy zakwestionuje Twój sposób rozliczania podatku.

Ktoś kiedyś podał linka do tego wyjaśnienia płacenia podatku z AdSense, pozwole sobie powielić:

https://www.adsense.miniserwis.pl/

Czy ktoś z Was stosuje jeszcze tą metodą odliczania 20%, jako kosztów uzyskania przychodu? Czy spotkaliście się z przypadkami, że US miał o to pretensje?

Do Lis: właśnie miałem pisać, żebyś po mnie nie pojechał, że nie czytam tego co piszę wcześniej :) Kiedyś jak czytałem cały ten temat (od początku do końca) to pamiętam, że pojawiało się sporo głosów sprzeciwu co do odliczania kosztów uzyskania przychodu, czy te osoby nadal mają taki stosunek do tego?

Mam jeszcze jedno pytanko do Was. Konsultowałem się ze znajomą księgową odnośnie podatku z AdSense i spytała się jaką ja mam umowę, bo przecież jeżeli US będzie chciał dowiedzieć się na jakiej zasadzie zarabiam pieniądze to będą ode mnie wymagali umowy.

Co w takim wypadku? Czy wtedy mam wydrukować sobie ogólną umowę dostępną w panelu AS? Przecież formalnie dla US to nic nie znaczy, nie ma choćby podpisu ze strony Google...

Mam jeszcze jedno pytanko do Was. Konsultowałem się ze znajomą księgową odnośnie podatku z AdSense i spytała się jaką ja mam umowę, bo przecież jeżeli US będzie chciał dowiedzieć się na jakiej zasadzie zarabiam pieniądze to będą ode mnie wymagali umowy.

Co w takim wypadku? Czy wtedy mam wydrukować sobie ogólną umowę dostępną w panelu AS? Przecież formalnie dla US to nic nie znaczy, nie ma choćby podpisu ze strony Google...

Ja miałem jakiś miesiąc temu kontrole z US. Jeśli chodzi o AS przedstawiłem im wydrukowaną umowę z panelu ( https://www.google.com/adsense/localized-terms ) i ich to zadowoliło. Prowadzę działalność gospodarczą.

Ja jako nie firma jako osoba fizyczna miałem też kontrolę dzwonili w tysiąc miejsc i w końcu wyszło że normalnie pit roczny i dałem im wydruk z zarobków rocznych i jest malinowo ( dodam że decydującym telefonem był nie wiem czemu do Wadowic :) wcześniej mi mówili o konsultacji w Bydgoszczy czy tam Toruniu nie pamiętam bo w grudniu to było)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności