Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

1. Jeśli nie przekroczę kwoty 3000zł rocznie (wolnej od podatku) to muszę go płacić ?

2. Brakuje mi jeszcze kilkunastu miesięcy do 18, jeśli coś zarobię przed to mogę wypłacić, czy lepiej zaczekać, aż skończę ?

"Gdy myślisz, że możesz lub nie możesz - w obu przypadkach masz rację."

No i się zorientowałem w US, jak do tego się odnoszą.

Że jest to dochód stały i musze mieć działalność gospodarczą. I najwygodniej, jako że się na tym nieznam zatrudnić sobie jakieś biuro rachunkowe do rozliczania i problem z głowy. Więc dochodze do wniosku że koszta mogłyby przerosnąć moje dochody - przynajmniej na początku.

Pani urzędniczka też coś wspomniałą, że można obyć się bez DG na umowie o dzieło lub zlecenie. Ale nie mam pojęcia jak by to miało wyglądać, więc chyba sobie na jakiś czas dam siana z tym.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Szczerze powiedziawszy 2 lata temu chciałem wejśc w zarabianie na reklamach, ale całą ta procedura jest tak zamieszana z podatkiem, że zrezygnowałem.

A nie prościej po prostu nie płacić podatku?

Pewien Pan :) (wiecie o co chodzi) pracuje w firmie x i płaci 19% PIT + VAT 22% (gdy wydaje zarobione pieniądze) + akcyzy - wychodzi że pół roku musi tyrać na państwo. Zarabia na boku jeszcze z adsense i ani mu w głowie płacić dodatkową "karę" za przedsiębiorczość (pit + vat i pewnie jeszcze reklamodawca wcześniej jeszcze stawkę okroi o kolejny vat!!!), nie! frajerów już nie ma!

Pisz tak dalej a się doigrasz.

Płacę 100% podatków (na szczęście jest podatek liniowy) od każdej najmniejszej pierdółki.

Z każdym "podejrzanym" pisemkiem latam do prawnika.

A i tak pewien "życzliwy" forumówicz z Poznania znalazł mi na jakimś portalu, że przy ofercie reklamy nie podałem adresu firmy ;).

Prokurator, policja i skończyło się na mandacie.

Więc na twoim miejscu bardziej bym uważał co publicznie piszesz. Jak tylko pójdzie Ci lepiej "koledzy" pomogą i przypomną sobie o tym poście.

Moja historia jest autentycza - ku przestrodze!

Witam.

Też chcę być w 100% w porządku wobec US. Byłem tam i się dowiedziałem co i jak płacić. Pani w urzędzie poinformowała mnie, że od każdego dochodu muszę zapłacić jeszcze składkę zdrowotną do ZUS.

Nie prowadzę działalności. Dostałem pierwszy przelew i się zastanawiam co z tym ZUSem. Nigdzie nie widziałem, żeby ktoś o tym wspominał jeżeli nie prowadzi się działalności.

Płacicie składkę zdrowotną?

Dabrowski

Witam

Mam do Was takie pytanie odnośnie kontroli US. Załóżmy że Kowalski zarabia na adsense od 1,5 roku. Zarobił przez ten czas np 6000zl

przez ten czas nie płacił podatku jednak teraz od nowego roku chciałby zacząć. Czy jako osoba fizyczna nie mająca działalności gospodarczej może spodziewać się jakiejś kontroli i wykrycia wcześniejszych zarobków?

Sam mam zamiar zacząć zarabiać na adsense jednak najpierw chciałbym dowiedzieć się wszystkiego na temat rozliczania się z tego tytułu. Jednak różni ludzie piszą różne rzeczy nawet interpretacje samych urzędów są różne. Czytałem też artykuł o podwójnym opodatkowaniu (nie zrozumiałem go zbyt dobrze bo był napisany jakoś tak fachowo jak na mnie;) ale czy zarobki od google nie są przypadkiem podwójnie opodatkowane jeśli płacimy też podatek w Polsce? Z tego co wiem to chyba google również w usa płaci podatek od kwot które zarabiamy (chyba ze źle to rozumuje;>) z góry dzięki za odwiedzi

Mam do Was takie pytanie odnośnie kontroli US. Załóżmy że Kowalski zarabia na adsense od 1,5 roku. Zarobił przez ten czas np 6000zl

przez ten czas nie płacił podatku jednak teraz od nowego roku chciałby zacząć. Czy jako osoba fizyczna nie mająca działalności gospodarczej może spodziewać się jakiejś kontroli i wykrycia wcześniejszych zarobków?

Kontroli podatkowej może spodziewać się każdy. Zobowiązania podatkowe przedawniają się po pięciu latach. Więc do tego czasu masz sporo szans, żeby US się zainteresował. Wystarczy, że nie będziesz oficjalnie pracować a pieniądze wydawać będziesz, co nie spodoba się zawistnemu sąsiadowi...

Sam mam zamiar zacząć zarabiać na adsense jednak najpierw chciałbym dowiedzieć się wszystkiego na temat rozliczania się z tego tytułu. Jednak różni ludzie piszą różne rzeczy nawet interpretacje samych urzędów są różne.

Wystąp o oficjalną interpretację, teraz to chyba do Ministerstwa Finansów.

Czytałem też artykuł o podwójnym opodatkowaniu (nie zrozumiałem go zbyt dobrze bo był napisany jakoś tak fachowo jak na mnie;) ale czy zarobki od google nie są przypadkiem podwójnie opodatkowane jeśli płacimy też podatek w Polsce? Z tego co wiem to chyba google również w usa płaci podatek od kwot które zarabiamy (chyba ze źle to rozumuje;>)

Google nie płaci podatku za zarobki osób, które nie prowadzą działalności w USA. Zakładając konto zaznaczasz ptaszkiem, że nie prowadzisz tam działalności.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności