Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Mam wrażenie, że podanie konkretnego formularza, z którego "wynika" konieczność zlecenia przelewu pomaga w jego identyfikacji. Gdy w sierpniu wyjaśniałem w US babkom dlaczego tak a nie inaczej rozliczyłem jakieś zaliczki i jakieś przychody / dochody, słowem-kluczem było sformułowanie "PIT-53". I dlatego jako symbol formularza/płatności przy przelewaniu do US zaliczki na podatek dochodowy za AdSense wpisuję zawsze właśnie "PIT-53". Pomimo tego, że obowiązku wypełniania i wysyłania tego formularza od jakiegoś czasu już nie ma.

W Inteligo jest opcja "Przelew do US" - ja z niej korzystałem. Przy przelewie podawałem swój adres, NIP, symbol formularza (PIT-53, ale można też wpisać samo PIT) oraz okres za który jest płacony podatek (np. dla płatności za listopad zeszłego roku jest to 08M11). W zeznaniu rocznym zamierzam wpisać zarobki z AS w pozycji "inne". Muszę się tylko jeszcze dopytać jakiego pita mam złożyć jako rozliczenie roczne - jak składałem swojego rok temu, to przy okazji zapytałem o AS, i babka powiedziała że powinienem się rozliczać w przyszłym roku na PIT-36 zamiast PIT-37.

Polecam moje pluginy do WordPress'a: WyPiekacz, Meta SEO Pack, User Locker, Google Integration Toolkit i wiele innych :)

Poradnik Webmastera ‰ Ostatnio na blogu:

PoradnikWebmastera-Blog.1.gif

Panowie a jak się odniesiecie do tych dwóch artykułów przecież tutaj wyraźnie pisze że nie trzeba odprowadzać podatku, czyli nie trzeba się w ogóle z tego rozliczać. No chyba że się mylę.

1. https://www.biznes-firma.pl/a.12373.d.174.G..._z_podatku.html

2. https://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/31..._podatkiem.html

Proszę spojrzeć na ostatnie zdanie drugiego artykułu.

I co Wy na to? bo ja jestem zakręcony na maksa nie wiem jak to ugryź i jak to w końcu ma wyglądać.

A ja jeszcze apropos Vat'u.

Wszystkie artykuły, które czytałem, tak jak te wyżej, piszą o tym, że dochody z AdSense zwolnione są z Vat'u.

Jednak nigdzie nie widziałem napisanego czarne na białym "na podstawie punktu tego i tego ustawy o podatku Vat", jakiejś konkretnej podstawy.

Wie ktoś może dokładnie na czym się opierać?

A ja jeszcze apropos Vat'u.

Wszystkie artykuły, które czytałem, tak jak te wyżej, piszą o tym, że dochody z AdSense zwolnione są z Vat'u.

Jednak nigdzie nie widziałem napisanego czarne na białym "na podstawie punktu tego i tego ustawy o podatku Vat", jakiejś konkretnej podstawy.

Wie ktoś może dokładnie na czym się opierać?

Złożyłem prośbę o interpretację w tej sprawie i dostałem odpowiedź, że nie trzeba. Nie pamiętam co miałem w polu "moje stanowisko", bo napisał mi to doradca podatkowy. Napiszę około 30 stycznia co tam miałem jak zdam wszystkie egzamy i wrócę do domu :)

Wydaje mi się, że rolerkosterowi chodzi o to, że nie trzeba odprowadzać zaliczek, a nie, że w ogóle nie trzeba płacić podatku.

Ja już kiedyś pisałem, że jako osoba fizyczna w moim US powiedzieli mi po iluś tam telefonach do innych miast wykonanych przez urzędnika, że rozliczam się normalnie przy picie rocznym, bez żadnych zaliczek

• 3 tygodnie później...

Miałem napisać co miałem w interpretacji na temat nie płacenia vatu od adsense:

pytanie do skarbówki:

Czy z tytułu opisanych czynności (adsense) jestem Podatnikiem podatku od towarów i usług, o którym mowa w art. 15 ustawy o podatku od towarów i usług?

interpretacja doradcy podatkowego:

wynagrodzenia które otrzymuję od firmy Google spełniają wymogi art. 15 ust. 3 ustawy o podatku od towarów i usług. Uważam, że z tytułu przedstawionych czynności nie jestem podatkiem podatku od towarów i usług.

odpowiedź skarbówki:

Stanowisko wnioskodawcy uznaję za prawidłowe.

Uzyskane wynagrodzenie stanowi przychód wymieniony w art. 13 pkt 2-9 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

Przedstawiony stan faktyczny spełnia łącznie wszystkie warunki wymienione w art. 15 ust. 3 pkt 3 ustawy o podatku od towarów i usług.

Mam nadzieję że się przyda :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności