Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

dzięki LIS ale Twój opis to chyba bardziej dla osób mających działalność gosp.

ja mam mętlik dalej ;) może zadam bardzo konkretnie pytanie i jakiś przykład najlepiej:

za zeszły rok zarobiłem 20 tys zł

i teraz serwery kosztowały mnie za cały rok 6 tys, domeny - 1 tys

1. czy jako osoba fizyczna mam zapłacić podatek od tych 20 tys? czyli 19% z 20 tys = 3800zł

2. czy poniesione koszty mają jakieś znaczenie zaznaczam dla osoby fizycznej?

czy własna praca/czas też jest bez znaczenia?

dzięki LIS ale Twój opis to chyba bardziej dla osób mających działalność gosp.

Właśnie nie, dla prowadzących DG jest normalne odliczenie poniesionych kosztów.

ja mam mętlik dalej :) może zadam bardzo konkretnie pytanie i jakiś przykład najlepiej:

za zeszły rok zarobiłem 20 tys zł

i teraz serwery kosztowały mnie za cały rok 6 tys, domeny - 1 tys

1. czy jako osoba fizyczna mam zapłacić podatek od tych 20 tys? czyli 19% z 20 tys = 3800zł

Nie, masz zapłacić podatek 18% od DOCHODU a DOCHÓD = 80% * PRZYCHÓD. Czyli DOCHÓD = 16 000 PLN a podatek = 2 880 PLN.

2. czy poniesione koszty mają jakieś znaczenie zaznaczam dla osoby fizycznej?

czy własna praca/czas też jest bez znaczenia?

Mają. Dlatego w takim przypadku masz zryczałtowane koszty uzyskania przychodu, te 20%.

Chcesz mieć więcej i wliczać sobie wydatki --> zakładaj DG.

Teraz bardziej rozumiem :)

Teraz kwestia terminów - bo gdzieś chyba nawet tutaj wyczytałem - że do 20 dnia kolejnego m-ca ale to tylko obowiązuje osoby prowadzące działalność gosp. a osoby fizyczne przy rozliczeniu rocznym mogą uregulować podatek

jak to jest?

top10google <-- nikt nie mówi, że mam taką kasę :) to jest przykład tylko :P

Korekta do Lisa:

Za zeszły rok obowiązuje 19%, a nie 18%:)

18% płacimy obecnie - do jutra za styczeń, bo to już nowy rok i nowe stawki.

Zgadza się. :)

Teraz kwestia terminów - bo gdzieś chyba nawet tutaj wyczytałem - że do 20 dnia kolejnego m-ca ale to tylko obowiązuje osoby prowadzące działalność gosp. a osoby fizyczne przy rozliczeniu rocznym mogą uregulować podatek

jak to jest?

Według tego, co ja wiem, jest to coś innego, niż zaliczki płacone przez prowadzących DG.

To jest nieobecny już PIT-53 - coś innego niż PIT-5 z działalności, ale też rozliczany do 20. kolejnego miesiąca. Przy czym inaczej niż w działalności, w grudniu nie płaci się podwójnej zaliczki (wg tego co jest na tym podlinkowanym PIT-53, w przepisach nie sprawdzałem czy dalej tak jest).

Mi babka z UK dała do wyboru albo zaliczki co miesiąc do 20, albo przy rozliczeniu rocznym. Wybrałem zaliczki co miesiąc by regulować na bieżąco, a nie na koniec obudzić się z saldem - x tys zł :) poza tym zaczęła coś marudzić, że jak rozliczenie roczne to nie bardzo jej pasowało te zryczałtowane - 20 % kosztów.

@seo2009: skoro masz parę tys podatku rocznie, to szarpnij się na doradcę podatkowego, bo takie coś że "babka z US dała do wyboru" istnieje tylko do pierwszej kontroli skarbowej. To że US porzyjmie PIT-a to nic nie znaczy, babki w referacie to jedno, a kontrolerzy to zupełnie co innego - także pod względem znajomości przepisów.

BTW: w serwisie ifirma.pl jest gotowy szablon do ksiegowania takich opłat (o ile ktos z niego korzysta)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności