Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Witam

Ja troche zakrece ale juz na prawde nie wiem jak sie rozliczac, zeby bylo dobrze...

No wiec tak. Dostalem bana na wlasne konto Adsense byc moze z mojej winy byc moze nie ehh no nie wazne w kazdym badz razie poczytalem dokladniej za co mozna go dostac i zalozylem drugie konto na znajomego tym razem tak, zeby adsense nie mial sie do czego przyczepic.

No i teraz tak. Jako, ze konto jest na znajomego przelewy od google przychodza do niego a on pozniej przelewa je na moje konto. Czyli jesli dobrze mysle powinien mi przelac ta kwote minus to ile wyniesie podatek i sie z tego rozliczyc tak ? A co wtedy ze mna, czy jesli on bedzie mi robil przelewy i sie z nich rozliczal w US to ja tez musze sie jeszcze dodatkowo rozliczac z tego co on mi przelal ? Chyba bylo by to troche glupie, zeby rozliczac sie dwa razy z tego samego dlatego juz sam nie wiem. Do tego dochodza mi male kwoty juz na moje konto np. sprzedazy bannera czy z programu partnerskiego zazwyczaj kilkadziesiat zl na miesiac czasem troche wiecej. Mam sie teraz rozliczac z tego co przychodzi na moje konto a z google znajomy czy jeszcze inaczej bo juz sie w tym wszystkim pogubilem :/ Chce byc fer i spac spokojnie ale jestem zupelnie zielony w tych sprawach dlatego prosze o pomoc.

No i teraz tak. Jako, ze konto jest na znajomego przelewy od google przychodza do niego a on pozniej przelewa je na moje konto. Czyli jesli dobrze mysle powinien mi przelac ta kwote minus to ile wyniesie podatek i sie z tego rozliczyc tak ? A co wtedy ze mna, czy jesli on bedzie mi robil przelewy i sie z nich rozliczal w US to ja tez musze sie jeszcze dodatkowo rozliczac z tego co on mi przelal ? Chyba bylo by to troche glupie, zeby rozliczac sie dwa razy z tego samego dlatego juz sam nie wiem.

IMHO jeden z Was powinien się rozliczać i to bardziej Twój kolega niż Ty.

no tego to ja sie domyslilem chodzi mi o to, czy US moze sie przyczepic do mnie ze na moje konto przychodza przelewy od tego znajomego, pomimo ze on juz sie z nich rozliczyl. Niby nie powinen bo bez sensu by bylo, zebym ja sie rozliczal drugi raz z tego samego ale skad US ma wiedziec, ze od tego juz byl odprowadzony podatek ?

I jeszcze pytanie czy za kazdym razem jak ktos odemnie kupi bannerek czy uzbieram jakas kwote w programie partnerskim tez sie musze z tego rozliczac ? Z google juz wiem, ze tak ale kiedys pojechalem specjalnie do US do innego miasta (w moim niestety nie ma) jeszcze zanim wiedzialem co to takiego adsense bo ktos kupil odemnie bilboard na 4 miesiace z gory i chcialem sie z tego rozliczyc i dowiedziec tam jak mam to zrobic. Odsylali mnie z pokoju do pokoju i nikt mi nie potrafil na to pytanie odpowiedziec...Ja naprawde sie na tym nie znam a jesli urzad skarbowy niewiedzial co z tym zrobic to kto ma wkoncu wiedziec ? :/

musisz placic podatek od przelewow od twojego znajomego

to jest twoj zarobek i us nie bedzie wnikal w to czy twoj znajomy zaplacil jakis podatek czy nie

to tak jak firma zarabia placi podatki dochodowy i vat a zeby tobie cos przelac i tak musi jeszcze za ciebie podatek odprowadzic...

Moim zdaniem bzdury. No to niech znajomy wyplaci kase w bankomacie i da ci gotowke. Pozatym mozesz do konta adsense dodac swoje konto bankowe .. nie musi byc znajomego.

To za kazdy przelew, ktory dostane czy to od rodzicow czy od kogos innego mam sie jakos rozliczac ? I jak w takim razie ? ehh ladne pieniadze sobie panstwo od nas bierze za nic w takim razie...

a mam jeszcze pytanie mam konto w inteligo i gdzies w tym temacie wyczytalem, ze dzieki niemu mozna sie rozliczac z US mam tam taka opcje. Czy byloby mozliwe zebym robiac to rozliczal sie od razu za kolege jakos to tam zaznaczajac czy koniecznie trzeba te dwie rzeczy robic oddzielnie ?

edit:

tak jak mowilem na swoje konto dostalem bana boje sie, ze kiedy znowu podam swoj numer konta to mi znowu zablokuja

To za kazdy przelew, ktory dostane czy to od rodzicow czy od kogos innego mam sie jakos rozliczac ? I jak w takim razie ? ehh ladne pieniadze sobie panstwo od nas bierze za nic w takim razie...

a mam jeszcze pytanie mam konto w inteligo i gdzies w tym temacie wyczytalem, ze dzieki niemu mozna sie rozliczac z US mam tam taka opcje. Czy byloby mozliwe zebym robiac to rozliczal sie od razu za kolege jakos to tam zaznaczajac czy koniecznie trzeba te dwie rzeczy robic oddzielnie ?

edit:

tak jak mowilem na swoje konto dostalem bana boje sie, ze kiedy znowu podam swoj numer konta to mi znowu zablokuja

NIE MUSISZ. Zalozenie konta bankowego zajmuje 10 min.

musisz placic podatek od przelewow od twojego znajomego

to jest twoj zarobek i us nie bedzie wnikal w to czy twoj znajomy zaplacil jakis podatek czy nie

to tak jak firma zarabia placi podatki dochodowy i vat a zeby tobie cos przelac i tak musi jeszcze za ciebie podatek odprowadzic...

A firma płaci podatek dochodowy czy od przychodu?

Jeśli jego znajomego potraktujemy jako firmę, to firma ta w ogóle nie ma dochodu (przychód = przelew od google, koszt uzyskania przychodu = przelew dla pytającego). A skoro nie ma, o i nie płaci podatku.

GDZIEŚ ten podatek musi się pojawić, ale tylko jeden raz.

ok dzieki troche sie rozjasnilo :D

a propo zalozenia nowego konta bankowego moze mam lepsze rozwiazanie w zwazku z czym pytanie.

Wczesniej krotko uzywalem adsense zalozonego na innego znajomego, tam mialem ustawione konto bankowe siostry. Po jakims czasie ten kolega sam zalozyl jakas stronke i zaczal uzywac tego adsense.

Czy jezeli podalbym do tego swojego konta adsense, ktore mam teraz konto bankowe siosry ktorego juz kiedys uzywalem na innym adsense to moglbym sie narazic na bana od google czy moge smialo tak zrobic ?

Wiadomo lepiej by bylo gdyby kasa przychodzila mi na konto siorki a nie znajomego, latwiej by sie bylo wtey rozliczac itd. i w rodzinie nic nie ginie :]

Tylko nie wiedzialem wlasnie czy raz wykorzystane konto bankowe zostaje juz na stale przypisane do danego konta adsense i nie mozna go uzywac na innym ?

To by rozwiazalo Twoj problem, bo jakby ci stiostra przelewala kase to jest to darowizna i miedzy najblizszymi nie podlega opodatkowaniu.

Co do uzywania jednak takiego konta to ja bylbym ostrozny Google jest wyczulone na takie rozne machlojki. Lepiej sobie zaloz konto internetowe i bedziesz spac spokojnie i sam sie bedziesz tez rozliczac :(

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Moim zdaniem bzdury. No to niech znajomy wyplaci kase w bankomacie i da ci gotowke. Pozatym mozesz do konta adsense dodac swoje konto bankowe .. nie musi byc znajomego.

czyli uwazasz ze mozesz wykonywac dla znajomych uslugi braz za to pieniadze na konto i nie placic podatku ? a to ze piszesz ze moze dac do reki a nie na konto to nie swiadczy o tym ze nie musi placic podatku tylko to jest sposob na oszukanie us...

jesli pojsc tym tropem to kazdy moze byc twoim znajomym i po co wogole placic podatki

Przeczytałem kilka wypowiedzi w tym temacie i znalazłem kilka sprzecznych informacji odnośnie płacenia podatku z zarobków adsense w moim przypadku.

Znajomy prowadzi kilka pomniejszych stron internetowych na których ma zainstalowane reklamy adsense. Ponad miesiąc wcześniej z powodu wyjazdu za granicę przekazał mi te strony do administracji przynajmniej do końca roku (moderacja komentarzy, aktualizacje tekstów itp.). Za jego radą założyłem własne konto adsense, usunąłem jego reklamy i zamieściłem skrypty reklam z własnego konta. Utrzymanie tych serwisów, tzn. domeny i serwery są opłacone przez znajomego, więc ja nie ponoszę kosztów z utrzymania tych serwisów.

Jestem studentem (nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale są to studia płatne), nie pracowałem wcześniej. Zarobki miesięczne będą w granicach powyżej 300zł, 400zł. Czy mam odprowadzać podatek od takich zarobków, a jeśli tak to w jaki sposób?

Jestem studentem (nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale są to studia płatne), nie pracowałem wcześniej. Zarobki miesięczne będą w granicach powyżej 300zł, 400zł. Czy mam odprowadzać podatek od takich zarobków, a jeśli tak to w jaki sposób?

W mojej opinii -- powinieneś co miesiąc płacić zaliczkę na podatek dochodowy i wypełnić zeznanie roczne. Większość zaliczek (jeśli nie wszystkie -- nie znam kwoty wolnej od podatku dochodowego w roku 2009) zostanie Ci wtedy zwrócona.

Kwota wolna od podatku to 3091zł. Płacisz co miesiąc do 20 zaliczkę na podatek i jeśli nie przekroczysz tej sumy to cały wpłacony podatek zostanie Ci zwrócony. Nie zapomnij co miesiąc zaliczać sobie 20% kosztów uzyskania przychodu, dopiero od tej pomniejszonej kwoty licz podatek.

Inwestycje Giełdowe - skuteczne pomnażanie pieniędzy ; Nokia 5310 - blog o muzycznej Nokii 5310

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności