Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
z waszego doswiadczenia US upomina sie po jakims czasie?

99196[/snapback]

a powiedzcie jedno - chce zaplacic podatek od najnowszych czekow.. tylko ze mam nieopodatkowanych kilka wstecz. czy mozna zaplacic podatek zalegly? wiaze sie to z jakimis duzymi karami?

a powiedzcie jedno - chce zaplacic podatek od najnowszych czekow.. tylko ze mam nieopodatkowanych kilka wstecz. czy mozna zaplacic podatek zalegly? wiaze sie to z jakimis duzymi karami?

Najlepiej pójdź do US i spytaj.

Normalnie płaci się zaległy podatek + odsetki. Ja zanim zabarłem się za rozliczanie z tego, miałem już 2 czeki nieopodatkowane. Powiedzieli mi (w 2 miejscach), że od takich sum nie muszę płacić odsetek. Większe czeki dopiero nadejdą. :D

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

A gdzie można ściągnąć PDFy z najnowszymi wersjami formularzy PIT-53 i PIT-36? Kiedyś wypełniłem roczne rozliczenie na nieaktualnym formularzu i musiałem wszystko przepisywać w US przed złożeniem...

Uczysz się języka angielskiego? Masz kłopoty z nauką słówek? Sprawdź nową stronę dzięki której nauka angielskiego przestanie sprawiać Ci problemy. Ucz się angielskiego słownictwa, wymowy i gramatyki.

• 2 tygodnie później...

Napisze jak ja zrobilem, moze sie komus przyda (dot. tylko prowadzacych dg).

1. Najpierw sledzilem ten watek ale wiele sie nie dowiedzialem bo jest wiele sprzecznych opinii

2. Zapytalem ksiegowej i kazala mi napisac pismo do US

3. Dostalem odpowiedz z US i juz wszystko wiem

A dokladniej mowiac pytanie dot. podatku VAT bo to ze trzeba zaplacic dochodowy jest oczywiste. Odp. jest taka ze dochody z Adsense nie podlegaja ustawie o VAT, poniewaz jest to usluga elektroniczna a wiec miejscem wykonania jest kraj uslugobiorcy a wiec USA, natomiast ustawa o VAT obejmuje uslugi swiadczone na terenie RP.

A teraz najwazniejsze:

To jest interpretacja US w moim miescie i mam to na pismie, co wcale nie znaczy, ze naczelnik innego US zinterpretuje to tak samo, mowiac krotko, chcesz miec pewnosc pisz do US - maja obowiazek ustawowy odpisac i bedziesz mial na pismie interpretacje swojego US i TYLKO ona Cie interesuje.

Co sie tyczy dochodowego to wrzucam to do dochodow niefakturowanych z dniem uzyskania przychodu wpisujac kwote jaka wplywa na konto i od tej kwoty place 19%.

Internetowy System Reklamowy to połączenie katalogu stron, katalogu firm, katalogu sklepów oraz ogłoszeń drobnych i artykułów.

To powinno wystarczyć

W weekend zabieram się za pisanie.

Czy pisaliście, że to jest AdSense od Google czy po prostu wspomnieliście na jakiej zasadzie są przyznawane i wypłacane wynagrodzenia?

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

Czy pisaliście, że to jest AdSense od Google czy po prostu wspomnieliście na jakiej zasadzie są przyznawane i wypłacane wynagrodzenia?

106266[/snapback]

Nazwa firmy czy nazwa samego programu nie jest tu tak wazna, kluczowy jest fakt ze uslugobiorca ma siedzibe w USA i ze wyswietlanie reklam jest usluga elektroniczna.

Internetowy System Reklamowy to połączenie katalogu stron, katalogu firm, katalogu sklepów oraz ogłoszeń drobnych i artykułów.

Bylem w US i Panie mimo tego ze ledwo wiedzialy co to jest internet stwierdzily ze musze miec dzialalnosc. Wydaje mi sie ze to bzudra i ze wystarczy rozliczyc te czeki tak jak wy to robicie na picie 53, jednak nijak nie bylem im w stanie tego przetlumaczyc.

Dla nich istnieje tylko takie cos jak umowa o prace zlecenie itd, takich 'cudow' typu AdSense w ogole nie ma w ich slowniku :rofl:

Jesli je oleje i zrobie to po swojemu tzn na picie 53 bez dzialalnosci to na 99.9% zostane wezwany i gadka bedzie identyczna.

Jak im to wytluamczyc, na ktora czesc ustawy sie powolac itd ?

Jeśli dobrze rozumiem to osoby piszące tutaj wcześniej zakwalifikowały adsense do Art. 13 pkt 2 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych:

Art. 13

(...)

2) przychody z osobiście wykonywanej działalności artystycznej, literackiej,

naukowej, trenerskiej, oświatowej i publicystycznej, w tym z tytułu udziału

w konkursach z dziedziny nauki, kultury i sztuki oraz dziennikarstwa, jak

również przychody z uprawiania sportu, stypendia sportowe przyznawane

na podstawie odrębnych przepisów oraz przychody sędziów z tytułu prowadzenia

zawodów sportowych,

W takim przypadku wypełnia się właśnie PIT-53, gdzie przy polu 24 jest to wyjaśnione:

Przychody z tytułów określonych w art.13 pkt 2, 4 i 6-9 ustawy, bez pośrednictwa płatnika

W takim przypadku koszty uzyskania również rzeczywiście wynoszą 20% kwoty, co jest opisane w art. 22 pkt 9:

9. Koszt uzyskania niektórych przychodów określa się:

(...)

4) z tytułów określonych w art. 13 pkt 2, 4, 6 i 8 - w wysokości 20% uzyskanego

przychodu,

Wszystko pięknie, tylko nie mogę zrozumieć, dlaczego adsense (czy np. inny tradedoubler, etc) podlega tej kategorii przychodów? Przecież to nie jest ani działalność artystyczna, ani literacka, ani naukowa, ani trenerska, ani oświatowa, ani publicystyczna. Nie jest związana z konkursami, stypendiami, ani z sędziowaniem na zawodach sportowych.

Może ktoś to wyjaśnić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności