Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Nadchodzi czas rozliczeń, stąd mam kilka pytań do bardziej doświadczonych użytkowników. Z góry uprzedzam, że rok 2008 był pierwszym w którym zarobiłem coś na AdSense, stąd te pytania, podejrzewam że dość proste dla wielu z was, którzy rozliczali się już niejednokrotnie :):

1. Pracuję normalnie na pełnym etacie (2008 też) i jak wspomniałem w poprzednim roku miałem przychód z AdSense (w jednym tylko miesiącu, zaliczka do US została przelana). Czy powinienem wypełnić zarówno PIT-37 (jak co roku) jak i PIT-36, czy tylko jeden z nich (który)? W różnych miejscach znajduje różne informacje, także jeśli chodzi o załącznik PIT-ZG.. i tu drugie pytanie

2. Czy wypełnienie załącznika PIT-ZG dalej jest konieczne?

Dzięki wielkie za pomoc.

Tak jak ja robię:

PIT 36, bo są przychody z zagranicy. Jeden, wspólny dla etatu i dla AS. W PIT37 nie można dodawać dochodów z zagranicy.

PITa ZG nigdy nie składałem, bo stosuje się go w przypadku pracy za granicą, podczas gdy ja cały czas pracuję w kraju, chociaż przychody mam z zagranicy.

Dzięki. No to już wiem, że powinienem wypełnić jeden pit, a pit-37 mogę olać (ciekawe, że nigdzie nie mogłem tego znaleźć, może to takie oczywiste nie wiem, niewielkie mam pojęcie o tym). Natomiast fajnie by było gdyby jeszcze ktoś potwierdził informacje dot. PIT-ZG. W kilku miejscach znalazłem, że ten załącznik musi być jednak dołączany (m. in. na blogu Lisa). Czy inni poza gordonem też nie dołączacie tego załącznika?

Witam, jestem osobą uczącą się. W roku 2008 nie pracowałem - nie miałem żadnych dochodów. Pod koniec października dostałem pierwszą wypłatę od Adsense. Nie wpłaciłem żadnej zaliczki do tej pory (nie wiedziałem o tym). Jak mam rozwiązać teraz tą sprawę? Czy mam wykonać przelew do US jako PIT-53 z zaliczką? Proszę o pomoc w tej kwestii.

Witam, jestem osobą uczącą się. W roku 2008 nie pracowałem - nie miałem żadnych dochodów. Pod koniec października dostałem pierwszą wypłatę od Adsense. Nie wpłaciłem żadnej zaliczki do tej pory (nie wiedziałem o tym). Jak mam rozwiązać teraz tą sprawę? Czy mam wykonać przelew do US jako PIT-53 z zaliczką? Proszę o pomoc w tej kwestii.

Czy ktoś może mi pomóc? :)

emz1 to nieładnie wklejać to samo pytanie w kilku różnych miejscach, wiesz?

Na zaliczkę za późno, powinieneś wysłać ją do 20.11. Teraz pozostaje Ci jedynie zeznanie podatkowe za cały rok, w którym napiszesz, ile zarobiłeś, że nie odprowadziłeś żadnej składki, że mieścisz się (jak rozumiem) w kwocie wolnej od podatku i podatku nie zapłacisz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności