Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem osobą uczącą się. W roku 2008 nie pracowałem - nie miałem żadnych dochodów. Pod koniec października dostałem pierwszą wypłatę od Adsense. Nie wpłaciłem żadnej zaliczki do tej pory (nie wiedziałem o tym). Jak mam rozwiązać teraz tą sprawę? Czy mam wykonać przelew do US jako PIT-53 z zaliczką? Proszę o pomoc w tej kwestii.

Czy ktoś może mi pomóc? :(

Pamiętaj: w PIT 36 wpisujesz zaliczki i wypełniasz za listopad i tę samą kwotę za grudzień, żadnego PIT 53 tylko PIT ZG, jeśli kwota odsetek mniejsza od 6 zł to nie wpisujesz w PIT 36 odsetek tylko kwotę główną (w tych zaliczkach). Nie pytaj czy ktoś może pomóc jak nie wiadomo o co chodzi, tzn jak się przd nosem nie ma danych zarówno twoich jak i kwotowych, i nie chodzi tu o dane osobowe.

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Pamiętaj: w PIT 36 wpisujesz zaliczki i wypełniasz za listopad i tę samą kwotę za grudzień, żadnego PIT 53 tylko PIT ZG, jeśli kwota odsetek mniejsza od 6 zł to nie wpisujesz w PIT 36 odsetek tylko kwotę główną (w tych zaliczkach). Nie pytaj czy ktoś może pomóc jak nie wiadomo o co chodzi, tzn jak się przd nosem nie ma danych zarówno twoich jak i kwotowych, i nie chodzi tu o dane osobowe.

Wcale nie jestem przekonany, że zaliczka za grudzień powinna być analogiczna, jak za listopad. W zeszłym roku zaliczki za grudzień w ogóle w zeznaniu rocznym nie wpisałem ani nie wysłałem i rozliczyłem podatek za grudzień dopiero przy zeznaniu rocznym. I jak byłem w Urzędzie się w wakacje tłumaczyć, mój sposób rozliczenia został przyjęty.

W picie 36 wypełniam /'inne źródła, niewypełnione w wierszach od 1 do 7 (w tym emerytalne - renty z zagranicy)":

w polu 79 - kwota zarobiona

w polu 80 - odliczona wartość 20% kosztów uzyskania przychodów

w polu 81 - dochód

w polu 83 - należna zaliczka, czyli suma moich comiesięcznych zaliczek na podatek dochodowy. I tu jest moje pytanie : czy wpisuję tu kwotę jaką zapłaciłem dotychczas - bo jest ona o kilkanaście złotych wyższa niż od tej która się należała US ?

emz1 to nieładnie wklejać to samo pytanie w kilku różnych miejscach, wiesz?

Na zaliczkę za późno, powinieneś wysłać ją do 20.11. Teraz pozostaje Ci jedynie zeznanie podatkowe za cały rok, w którym napiszesz, ile zarobiłeś, że nie odprowadziłeś żadnej składki, że mieścisz się (jak rozumiem) w kwocie wolnej od podatku i podatku nie zapłacisz.

Przepraszam za "duplikowanie" mojego pytania, ale nie byłem przekonany czy ktoś mi pomoże. W każdym bądź razie dziękuje za informacje.

Pozdrawiam.

EDYCJA

Pogubiłem się trochę w tym momencie. Znalazłem taką informację: "PIT-37 wypełnia na podstawie otrzymanej od płatnika (pracodawcy) informacji PIT-11." A wiadomo, że Google nie przysyła nam tego PITu 11. PIT-37 Lis napisałeś mi na swoim blogu, abym go wypełnił i złożył, z drugiej strony uzyskałem odpowiedź od Cheed'a na jego blogu:

Uwzględnij ten dochód w PIT 36 i być może ze względu na niski przychód nie będą od Ciebie żądać regulacji zaległości podatkowej, tym bardziej, że zmieścisz się w kwocie wolnej od podatku.

Ewentualna decyzja o uzupełnieniu zaległości podatkowej wraz z odsetkami karnymi nie będzie wielką kwotą bo i przychód z Adsense niewielki i czasu od października zbyt dużo nie upłynęło.

Pozdrawiam

PIT-36 czy PIT-37 mam złożyć? Przepraszam, ale na tych sprawach się kompletnie nie znam. CO do wysokości wypłaty z Google Adsense było to 304zł z groszami (jedyna wypłata).

Chyba rzeczywiście macie rację. Doślę ZG i aktualizację 36. Dzięki!

Byłem u mojej księgowej, u której akurat była główna księgowa. Zastanawiały się jakiś czas, po czym zadzwoniły przy mnie do Krajowej Informacji Podatkowej, gdzie odpowiedziano po przedstawieniu sytuacji że PITa ZG składać nie muszę - i nie złożyłem.

W picie 36 wypełniam /'inne źródła, niewypełnione w wierszach od 1 do 7 (w tym emerytalne - renty z zagranicy)":

w polu 79 - kwota zarobiona

w polu 80 - odliczona wartość 20% kosztów uzyskania przychodów

w polu 81 - dochód

w polu 83 - należna zaliczka, czyli suma moich comiesięcznych zaliczek na podatek dochodowy. I tu jest moje pytanie : czy wpisuję tu kwotę jaką zapłaciłem dotychczas - bo jest ona o kilkanaście złotych wyższa niż od tej która się należała US ?

To jako kto wypełniasz rubryki.

Bo po pierwsze to trzeba powiedzieć sobie kim jestem jako podatnik. Dlatego mówię o podwójnej zaliczce w listopadzie (czyli na grudzień to samo),nie ma możliwości 20% kosztów a tylko rzeczywiste w źródle przychodów i inne ograniczenia bo przyjąłem wariant dzierżawy powierzchni.

Ale uzyskuję bezpieczeństwo uwolnienia się od opłat ubezpieczeń społecznych i zdrowotnego. Dziś, po upływie wielu lat płacą zdrowotne ci, którzy zawiesili działalność zgłaszając ten fakt tylko w US.

Takie niespodzianki.

Do tej pory nie spotkałem się z taką interpretacją przepisów, Pani która mi doradzała również nie. Możesz ją stosować, jeśli masz wystarczającą siłę argumentów, żeby ewentualnie stawić czoła pracownikowi skarbówki.

Inwestycje Giełdowe - skuteczne pomnażanie pieniędzy ; Nokia 5310 - blog o muzycznej Nokii 5310

Dzisiaj bylem w US oddac PITa i oczywiscie musialo byc wesolo ;)

Oczywiscie urzednicy wychodza ze statystycznego pkt widzenia, ze jak 90% ludzi sklada PITa w danej formie to ja tez tak powinienem. Ogolnie trzeba bylo troche nawyjasniac czemu mam PITa 36 i czemu mam zaliczku wypisane w dziale N.3, a nie N.1. Pozniej sie przyczepili o Google jako dochody ZG. Przerzucili mnie do innego okienka i tam zaczalem wyjasniac. Babka sie pytala jaki to typ umowy i mowie ze to reguluje prawo kalifornijskie. Nie mogla tez zrozumiec czemu google nie wplaca moich zaliczek tylko ja sam je wplacalem. Ogolnei PITa mi w koncu przyjela ale powiedziala, ze najpewniej bede wezawny do wyjasnienia tego.

Najbardziej mnie wkurza ich takie maksymalne zdziwienie i tak jakby dla nich to bylo niewyobrazalne, ze mozna pracowac dla firmy z USA...

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Czyli jednak nie wysyłam PIT-ZG. Fajnie. :)

Uporczywie ale piszę (cytat z druku PITZG:

PIT ZG wypełniają podatnicy, którzy uzyskali dochody opodatkowane.... z działalności wykonywanej poza terytorium... lub ze źródeł przychodów znajdujących się poza terytorium...

Tak się pytam: czy czasami nie leży to źródło w Kaliforni?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności