Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

A ja wam napiszę, że co miasto to inaczej, jak ja byłem w US to dzwonili do kilu miast i wszędzie było inaczej interpretowane. W końcu dla osoby nie prowadzącej DG stanęło że mogę przy picie rocznym po prostu zapłacić. W tamtym roku miałem kontrole i przeszło.

Edit: A nie było to tylko adsense, ale trade, zanox i tam coś jeszcze i zwariowali bo to z iluś państw ogólnie

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

u mnie w US wisi jak wół, że pity z takich dochodow można albo co miesiąc ale nie jest to obligatoryjne, albo raz na rok w PIT37/36 czy innym rocznym.

w DG jest prosto bo sobie wystawiasz FV (np z doku.pl) i lecimy.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Ja sobie dzisiaj wypełniałem pita 36 programem Jupiter 2009...

Zauważyłem że w tym programie pytają się mnie czy chce coś odliczyć np. koszty użytkowania internetu... zaznaczyłem że tak i w wyniku tego oprócz pita 36 program wypełnił mi także PIT/O w którym właśnie są te rzeczy które chcę odliczyć...

Czy tak można w ogólę? I czy ktoś już tak robił?

Mam jakieś faktury czy coś do tego PIT/O załączyć?

Ja sobie dzisiaj wypełniałem pita 36 programem Jupiter 2009...

Zauważyłem że w tym programie pytają się mnie czy chce coś odliczyć np. koszty użytkowania internetu... zaznaczyłem że tak i w wyniku tego oprócz pita 36 program wypełnił mi także PIT/O w którym właśnie są te rzeczy które chcę odliczyć...

Czy tak można w ogólę? I czy ktoś już tak robił?

Mam jakieś faktury czy coś do tego PIT/O załączyć?

Jest to tzw ulga internetowa, powstała jako rekompensata za Vat od internetu. Musisz mieć rachunki w domu na siebie, nic nie załączasz, to właściwie nie są koszty użytkowania w sensie podatkowym a ulga. W PIT/O także inne ulgi i dzieci, niepełnosprawni itp. Wpisujesz z rachunku kwotę brutto tylko za internet a nie za telefon. Klapa jak jest pakiet.

Wypełniam właśnie pit-36 no i mam mały problem. Swój przychód z etatu wpisałem w wierszu pierwszym w części D.1, natomiast Adsense w wierszu 5 zgodnie z postanowieniem z dnia 20 czerwca 2007 r. (sygn. PD.II.415-13/07). Co w związku z tym powinienem wpisać w części H (Obliczenie podatku) punktu 168? To samo co w rubryce dochód w wierszu 5 części D-1 (pole 66)? Czy mam zostawić to puste?..

W instrukcji jest napisane, że te pola dotyczą opodatkowania przy metodzie wyłączenia z progresją, która oznacza, że w Polsce zwalnia się z opodatkowania dochód osiągany w drugim państwie. No ale przecież ten dochód nie zwalnia się z opodatkowania, stąd tak jakby ta metoda mnie nas dotyczy. Dobrze mówię, czy coś pomieszałem..

Widzę, że trudne pytanie zadałem :D.

Na jednym z blogów znalazłem info, że części H nie trzeba w takiej sytuacji wypełniać, też tak robicie? Czy za ciszę mam rozumieć, że wypełniacie na czuja :D

PIT ZG

Kolumna c: „dochód, o którym mowa w art. 27 ust. 9 i 9a”

Dochody zagraniczne, których nie wykazuje się w kolumnie „b”, należy wykazać w kolumnie „c”. W kolumnie tej znajdą się więc dochody:

•    w stosunku do których zachodzi podwójne opodatkowanie, a metodą jego uniknięcia zgodnie z umową o unikaniu podwójnego opodatkowania jest metoda proporcjonalnego odliczenia,

•    dochody osiągane za granicą, w stosunku do których nie zachodzi podwójne opodatkowanie, czyli te, które zgodnie z umową o unikaniu podwójnego opodatkowania podlegają opodatkowaniu wyłącznie w Polsce (np. dochody z umów-zleceń, z emerytur, praw autorskich, a także z tytułu pracy najemnej trwającej krócej niż 183 dni gdy wynagrodzenie jest wypłacane przez polską firmę),

•    dochody z krajów, z którymi Polska nie podpisała umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania.

Dochody wykazane w kolumnie „c” podlegają opodatkowaniu według skali podatkowej, czyli kwotę wykazaną w tej kolumnie przenosimy do odpowiedniego wiersza w kolumnie „b” części D1 lub D2 zeznania PIT-36, w zależności od źródła tych dochodów.

A więc nie kombinuj za dużo.

Witam,

Przyznam ze zgubilem sie w temacie a interesuje mnie jedna kwestia. Mianowicie jak rozliczacie sie z google jako firma.

W sensie na kogo wystawiacie fakture :)

zobacz na doku.pl jest gotowa FV do wystawienia.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Trochę jednak muszę, bo rozliczam się z tego pierwszy raz ;]. Ostatnie pewnie pytanie, bo pit prawie cały wypełniony. W które miejsca wpisuję zaliczki wpłacane przeze mnie do 20 dnia miesiąca? W polu D1 w kolumnie "Należna zaliczka, w tym zaliczka pobrana przez płatnika" - jako suma wszystkich zaliczek wpłaconych , a następnie "rozbite" wpłacone zaliczki w części N1?

Trochę jednak muszę, bo rozliczam się z tego pierwszy raz ;]. Ostatnie pewnie pytanie, bo pit prawie cały wypełniony. W które miejsca wpisuję zaliczki wpłacane przeze mnie do 20 dnia miesiąca? W polu D1 w kolumnie "Należna zaliczka, w tym zaliczka pobrana przez płatnika" - jako suma wszystkich zaliczek wpłaconych , a następnie "rozbite" wpłacone zaliczki w części N1?

W D1 te które faktycznie wpłaciłeś, w N1 teoretyczne, które w poszczególnych miesiącach winieneś wpłacić

Mam adsense zarejestrowane na osobę trzecią, kasa idzie na moje konto i ja obsługuje to wszystko. Kto ma się rozliczać, ja czy ta osoba trzecia ? US chyba nie ma info na kogo jest zarejestrowane tylko widzi kto kasę dostaje ?

Głodne dzieci, pomóż im, wystarczy kilka kliknięć. Optymalizacja strony za darmo.

Kiedyś miałem czas na wszystko, w ogóle masę wolnego czasu... później zająłem się pozycjonowaniem :D

Mój blog seo. Zapraszam do dyskusji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności