Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Ale jaki VAT 0%? Kto Cię tak brzydko w błąd wprowadził?

Czemu komu służy ta odowiedz??? VAT 0% wziąłem z tej rady https://malybiznes.pl/adsense/adsense-faktura-vat2.htm. Częśc osób wystawia n.p., a z tego co piszą w poradniku google w linku z poprzedniego posta mozna wystawić fakturę VAT wg lokalnej stawki podatku i przesłać do Irlandii....

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Ta odpowiedź służy wskazaniu Ci, że możesz się co do tego 0% mylić.

Nie twierdzę, że się nie myle ale zamiast pisac zbędne posty mógłbys wyprowadzić mnie z blędu i wskazać właściwą odpowiedź... A pytan jest sporo. Np kiedy wystawić fakturę (czy mozna po zaksięgoaniu kasy na koncie?)? Co zrobić jak ma się zarobki z wielu miesięcy? Co jeśli strony są na polskich serwerach, Co z tym VATEm? ;) Wiem, że mozna szukać w postach - tak zrobiłem ale nikt ne daje jednoznacznej odpowiedzi, każdy gdyba...

Jeśli już musisz wystawiać fakturę VAT to wystawiasz ją dla:

GOOGLE, INC.

1600 AMPHITHEATHRE PARKWAY

MOUNTAIN VIEW, CA 94043

USA

Kopię zostawiasz u siebie dla celów księgowych, a oryginał .... zrobisz z nim co będziesz chciał, Google go nie potrzebuje.

Pod fakturę podpinasz wydrukowane ze swojego konta adsense "Zestawienie przychodów" dotyczące bieżącej płatności.

Ponieważ Google to firma spoza Unii Europejskiej więc zastosowana stawka VAT ma być "Nie podlega".

Sprzedajesz Googlom: Usługa reklamy internetowej (NP zgodnie z Ustawą o podatku od towarów i usług art.27, ust. 4, p. 2).

I radzę nie zapomnieć gdzieś w uwagach na fakturze dopisać: Niniejsza faktura dotyczy sprzedaży usług reklamowych wg umowy ADSENSE z odbiorcą mającym siedzibę poza terenem Unii Europejskiej w państwie trzecim. Podatek VAT rozlicza nabywca na zasadzie reverse charge.

A tak swoją drogą aby nie mieć problemów w przypadku kontroli skarbowej, to radzę też skonsultować się ze swoim Urzędem Skarbowym, podejrzewam że w większości urzędów już się spotkali z tego typu transakcjami i będą potrafili udzielić informacji.

• 2 tygodnie później...

Wcześniej mieliście już wyjaśnione jak radzą ludzie, którzy się najlepiej na tym znają, czyli Krajowa Informacja Podatkowa:

Witam serdecznie,

Aby rozwiać wszelkie wątpliwości jak w końcu ma być rozliczny podatek z Adsense, postanowiłem zadzwonić na numer Krajowej Informacji Podatkowej , który znalazłem na stronie mojego Urzędu Skarbowego. Aby upewnić się, że podana informacja będzie poprawna, zadzwoniłem w odstępie 2-dniowym pod ten numer 2 razy aby zobaczyć, czy za każdym razem udzielą takiej informacji, czy być może w zależności od osoby obsługującej linię, wersje będą różne. Okazało się, że ten sam model rozliczenia zaproponowano mi za każdym razem, a wygląda on następująco:

Po wybraniu numeru i odczekaniu ok 3 minut zgłosiła się miła Pani, której opisałem dokładnie, wszystko na temat moich przychodów z Adsense. Zaraz po tym Pani puściła melodyjkę z prośbą abym chwilkę zaczekał :(. Po odczekaniu około 2 minut uzyskałem odpowiedź w tym zakresie i rozliczamy takie przychody następująco........................

Wprowadzamy sumę wszystkich przelewów od google, bądź wartość wszystkich otrzymanych czeków w pozycję "przychody z innych źródeł", następnie obliczamy od tej sumy 19 % w przypadku roku 2008 i wynik czyli np: 2000 zl x 19% = 380 zł stanowi nasz podatek, wpłacamy w kasie urzędu przy rocznym rozliczeniu. W moim przypadku było tak, że nie wpłacałem regularnie żadnych zaliczek o czym także poinformowałem Panią i mimo to nie stanowiło to problemu, poprostu wrzucamy w rocznym jako przychody z innych źródeł.

Jutro idę złożyć PIT i mam nadzieję, że będzie OK. Jeśli pod numerem Krajowej Informacji Podatkowej takie informacje udzielają, nie powinno być zatem problemu. Jeśli jednak okaże się inaczej , to powstaje pytanie - po co podają taki numer do konsultacji, a wydaję mi się, że pracują tam na tyle kompetente osoby, że podawane tam rozwiązania powinny trafne i jednocześnie mieć zastosowanie w każdym US na terenie RP,

pozdrawiam

Po co sobie komplikować comiesięcznym wpłacaniem zaliczek?

@UP

dokładnie. dzwoniłem na krajową informacje podatkową z pytaniem o adsense i tradedoubler i uzyskałem tą samą odpowiedź, że nie ma potrzeby odprowadzania co miesiąc zaliczki, wystarczy ująć kwotę zarobioną w danym roku na zeznaniu rocznym i wtedy uregulować należności :(

Wole i tak płacić co miesiąc niż potem z całego roku jednym przelewem podatek płacić.

Co miesięczny boli jak darmozjadom musze płacić podatek od tak ciężko zarobionych pieniędzy :)

a co dopiero podatek z całego roku na jednym przelewie

125x125_2.jpg

To po pierwsze.

A po drugie, zacytowana powyżej wersja nie uwzględnia kosztu uzyskania przychodu.

Poza tym, bądźmy szczerzy, tłumaczenie się potem w US słowami "bo tak wyczytałem na forum jak ktoś napisał że zadzwonił do informacji podatkowej i jakaś pani mu powiedziała" może nie być najskuteczniejsze. Wyciągnięcie artykułu z gazety czy interpretacji doradcy podatkowego chyba będzie skuteczniejsze.

Swoją droga co to za chore państwo pod wzgledem podatkowym. Temat ma juz ponad 4 lata a ciągle nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

A pytan jest sporo. Np kiedy wystawić fakturę (czy mozna po zaksięgoaniu kasy na koncie?)? Co zrobić jak ma się zarobki z wielu miesięcy? Co jeśli strony są na polskich serwerach, Co z tym VATEm?

Odpowiedzi na te pytania masz w miejscu do którego sam wkleiłeś link 2 posty wyżej.

Wprowadzamy sumę wszystkich przelewów od google, bądź wartość wszystkich otrzymanych czeków w pozycję "przychody z innych źródeł", następnie obliczamy od tej sumy 19 % w przypadku roku 2008 i wynik czyli np: 2000 zl x 19% = 380 zł stanowi nasz podatek, wpłacamy w kasie urzędu przy rocznym rozliczeniu. W moim przypadku było tak, że nie wpłacałem regularnie żadnych zaliczek o czym także poinformowałem Panią i mimo to nie stanowiło to problemu, poprostu wrzucamy w rocznym jako przychody z innych źródeł.

Pytanie z innej beczki. Czy z takiego rozwiązania można skorzystać w przypadku np. sieci reklamowych adkontekst, novem, afilo, td itp.?

KryptoPoradnik - twoje źródło wiedzy o kryptowalutach

Dyskusje o kredytach i pożyczkach - Forum Kredytowe | Kantory walut online - KantoryWalut.pl     

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności