Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

A do banku to Ty przyjdziesz anonimowo, w kominiarce, i przystawiając kasjerowi do głowy lufę każesz skupić czek?

Przecież jak zanosisz do banku czek, to legitymujesz się dowodem osobistym. Ślad po Twojej wizycie w banku zostaje. Nawet, jeśli dostaniesz za ten czek do ręki gotówkę. Czy któryś urzędnik będący akurat na kontroli w tym banku zapragnie wykorzystać te ślady to inna historia. Ale obowiązek podatkowy przedawnia się bodaj po 5 latach, więc mają jeszcze sporo czasu by wziąć się za czeki z AdSense tak, jak wzięli się za Allegro...

No chyba, że czek zostawisz sobie na ścianie w ramce. :P

a tu macie aktualne opracowanie na ten rok co do podatków z google adsense od strony czysto formalnej.

czyli w zależności jak zawarliście umowe z google (czy jeszcze na USA, czyli juz na Irlandie ...itd.itp). No i najwazniejsze, odpowiedzi ze skarbowki w sprawie osiagnia takich dochodów bez prowadzenia dzialalnosci gospodarczej - jak widac, interpretacje skarbowki sa jednoznaczne - trzeba miec dzialalnosc

oto artykul: https://www.biznes-firma.pl/Jak_rozliczyc_p...nse_,15071.html

1) Artykuł zawiera JEDNĄ interpretację, a nie kilka, które byłyby jednoznaczne.

2) Jedna interpretacja nie obowiązuje na terenie całego kraju.

3) Artykuł zawiera interpretację z 2006 r. W jakim sensie jest ona "aktualna na ten rok"?

4) Co z ludźmi, którzy rozliczali się inaczej i te ich rozliczenia zostały zaakceptowane przez U.S. (np. ja, rozliczenie za 2007 r. zostało zaakceptowane przez U.S. Warszawa-Bemowo, co wymagało mojej jednej wizyty tamże, rozliczenie za 2008 składałem w U.S. Żyrardów, tu nie byłem wzywany, zatem zakładam, że również zostało przyjęte)?

• 2 miesiące temu...

czesc,

przeczytalem duza czesc odpowiedzi, i myslalem ze juz prawie wszystko wiem... ale mam jeszcze jedno pytanie - przeczytalem gdzies (naprawde nie pamietam gdzie) ze zanim zaczyna sie skladac PIT 53 (elektronicznie) trzeba ZGLOSIC do swojego US ze tak sie bedzie robilo... Inaczej mowiac, ze musze uswiadomic im pisemnie, wypelnianiem jakiegos formularza, ze co miesiac bede wysylac im ten PIT 53...

czy ktokolwiek z was robil cos takiego? czy nie mozna po prostu wysylac im te pity bez uprzedzenia?

dzieki!

PIT 53 nie istnieje od 2007 roku.

Płacisz zaliczkę na podatek do 20 następnego miesiąca bez składania dodatkowych druków.

W zeznaniu rocznym w wierszu "Inne" uwzględniasz dochód z Adsense i sumujesz wpłacone zaliczki

Czyli rozumiem, że dobre rozliczanie to takie:

Do czasu aż suma miesięcznych przelewów nie przekroczy kwoty zwolnionej z podatku nic nie robię. W pierwszym miesiącu, w którym przelewy od googla przekroczą tą kwotę odprowadzam podatek.

W związku z tym mam jedno pytanie, przykładowo dostałem w styczniu 2000 zł, w lutym 1000 zł i w marcu 2000 zł. Za styczeń i luty nie muszę się rozliczać, ale za marzec suma przekroczyła już próg zwolniony z podatku (na 2010 rok jest to 3091 zł.). Mamy sumę 5000 zł i teraz mam pytanie.

Należy podatek (19%) odliczamy od 5000 zł (daje to wtedy 950 zł czy od różnicy kwoty otrzymanej i kwoty zwolnionej od podatku: 5000 – 3091 = 1909 podatek (19%) z tej sumy to tylko 362,71?

Wiadomo później już tylko uwzględnienie tego w rocznym zeznaniu i all.

Mam jeszcze dwa pytania, czy w przypadku dochodów z Google nie ma możliwości odliczenia kosztów uzyskania przychodów i jak wygląda sprawa za podatek należy za grudzień? Płacić go w styczniu

Jako, że ze mamy już kwiecień chciałem Was zapytać jak planujecie rozliczyć swoje dochody z AS. Ja w tamtym roku wpłaciłem całość do końca kwietnia złożyłem elektronicznie PIT-37. Czy i w tym roku taka forma rozliczenia będzie adekwatna?

Czy osoby, które tak się rozliczały z AS i w tym roku będą tak robić?

Widziałem różne wpisy, że już trzeba mieć działalność gospodarczą, czy to prawa, nie można dalej opłacać jako osoba fizyczna przez PIT-37?

Ale w zeszłym roku według licznych informacji na tym forum to była poprawna metoda. Chodzi Ci o to, że w tym roku inaczej to wygląda, czy, żew ogóle w Twoim mniemaniu trzeba wpłacać zaliczki?

Ja byłem niedawno w swoim US, powiedziałem, że chcę wpłacić zaległe zaliczki z odsetkami, to kobieta mi powiedziała, że skoro nie przekroczyłem kwoty zwolnionej od podatku, to nie musiałem tych zaliczek płacić... Więc w końcu nie wiem, jak to jest, bo w necie wszędzie piszą, że zaliczki muszą być płacone.

Btw. czy gdzieś znajdę wzór poprawnie wypełnionego PIT-a dla samych dochodów z AS?

A co w tym dziwnego: płacisz a potem ci oddadzą jak dasz rozliczenie. Jednak obecnie urzędy idą w kierunku rozliczenia rocznego przy małych kwotach, nie czepiając się zaliczek. Przy małych kwotach odsetki od nie zapłaconych zaliczek są poniżej wymaganej kwoty.

Wzór PITa nie znajdziesz, bo każdy robi na swój strój, a konkretnie jak urząd zaakceptował (czyli jak się nie czepia).

Weź na rozum chłopski, PIT 36, do tego PIT ZG , co tu jest skomplikowane?.

Wstawienie kwoty w rubrykę?

Byle program darmowy wyliczy.

Pamiętaj o ZUSie, to znaczy o tych przypadkach, kiedy ZUS ma prawo ściągnąć od ciebie ubezp. zdrowotne. Ale to całkiem inna bajka.

Oczywiście zasady płacenia podatku obowiązują, tzn jak pracujesz to np. może być sytuacja, że nie potrącasz kwoty wolnej. Jak nie ma innych przychodów to zwykły algorytm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności