Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

W moim mniemaniu trzeba płacić zaliczki. Różnica jest pewnie niewielka, ale IMHO zaliczki powinniśmy płacić.

Z tego co poszperałem po necie to widzę, że rzeczywiście sprawa tak wygląda i trzeba płacić w taki sposób, o jakim piszesz.

Ja jednak troszkę zaspałem i liczyłem, że i w tym roku do końca kwietnia wyślę całość i PIT-37...

Czy ktoś zorientowany w temacie mógłby mi powiedzieć co powinienem zrobić w takim momencie? Tzn. gdy ostatni raz zapłaciłem cały podatek za 2008 r. w zeznaniu rocznym i do tej pory nie odprowadziłem jeszcze podatku. Czyli mam zaległy cały 2009r. i 2010r. do teraz.

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Jeśli przyjmiesz następujące tłumaczenie:

* w 2009 wypłatę dostałeś dopiero w grudniu,

* w 2010 wypłatę dostałeś w marcu,

to żadnego z terminów oficjalnie nie naruszyłeś. Więc tak się w razie czego tłumacz.

Zaliczkę za wypłatę marcową powinieneś przelać na konto US do 20 kwietnia.

A nie wiesz jakby to wyglądało, gdybym jednak chciał odpowiednio rozliczył się za zaległe miesiące?

W tej metodzie oczywiście też trzeba dokonać rozliczenia rocznego do końca kwietnia?

Witam.

Od niedawna działam w poznańskich AIP i mam pytanie odnośnie sposobu rozliczania przychodów z Adsense. Pytałem chociażby w dziale finansowym, ale niczego się nie dowiedziałem.

Jeśli ktoś mógłby mi z tym podpowiedzieć, byłbym wdzięczny :D

Pozdrawiam

Ja byłem niedawno w swoim US, powiedziałem, że chcę wpłacić zaległe zaliczki z odsetkami, to kobieta mi powiedziała, że skoro nie przekroczyłem kwoty zwolnionej od podatku, to nie musiałem tych zaliczek płacić... Więc w końcu nie wiem, jak to jest, bo w necie wszędzie piszą, że zaliczki muszą być płacone.

Btw. czy gdzieś znajdę wzór poprawnie wypełnionego PIT-a dla samych dochodów z AS?

Obowiązek placenia zaliczek powstaje dopiero jak przekroczysz kwote wolną od podatku z tytułu Adsense.

Jeszcze chciałbym zapytać o taką sprawę. Czy porady podane pod tym adresem są poprawne:

https://www.adsense.miniserwis.pl/

Z tego co widzę to jak najbardziej tak. Czyli w mojej sytuacji muszę:

- obliczyć zaliczki za te wszystkie miesiące

- dodać do nich odsetki

- i wysłać

Jak też rozumiem mam nie odejmować kwoty wolnej od podatku, to co z nią w takim razie? Jak mam ją odzyskać? US zwróci mi ją, gdy w jakimś zestawieniu podam, że taka jest mi należna?

No i ostatnie pytanie. W tej metodzie jestem też zobowiązany wysłać zeznanie roczne (PIT-36), czyli zestawienie wszystkich przychodów uzyskanych w 2009r. ?

Jeszcze jedna bardzo ważna sprawa

Czy ktoś z Was mógłby mi polecić jakiegoś zaznajomionego w temacie księgowego z Krakowa, żebym mógł na spokojnie z nim wyjaśnić całą sprawę i uzyskać fachową pomoc? Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

• 2 tygodnie później...

Czy wyrabiania NIP-EU po przejsciu z usd na euro jest konieczne?

Tak patrzylem na umowę starą i jest ona bez dat. nowa umowa też jest bez dat. Obydwa przelewy przychodzą z Irlandii, ten nowy jest troche inny. Czy nie dało by się wystawiać nadal faktur po staremu? I tak przeciez Google nie potrzebuje ich - drukuję sobie kopie a oryginału nigdzie nie wysyłam

Pytam, bo troche nie po drodze mi zakladać NIP EU i skladać kolejne deklaracje

• 4 tygodnie później...
Ja od dwóch lat rozliczam się z Adsense PITem 37 (jako inne źródło) nie odliczam żadnych kosztów uzyskania. Po prostu (Adsense-kw.wolna)*0,18.

Również rozważam tą opcję, jeszcze ktoś rozlicza się w ten sposób?

• 5 tygodni później...

Ja wysyłam z mBanku jako przelew podatkowy, tytułuję jako "zaliczka na podatek dochodowy za maj 2010", jako identyfikator płatności (czy należności -- już nie pamiętam) wybieram PIT53, czyli formularz, który parę lat temu był podstawą do robienia tych przelewów z zaliczkami.

• 1 miesiąc temu...

Cześc wszystkim. Na dniach planuję się wybrać do mojego US i poprosić o interpretację mojego sposobu opłacania podatku. Wiem, wiem, robię wszystko na odwrót... Najpierw powinienem poprosić US o interpretację a później brać się za płacenie, ale no cóż...

Aby uzyskać odpowiednią interpretację od US muszę się tam udać z regulaminem AS i powiedzieć im na czym to zarobkowanie polega.

Możecie mi powiedzieć jak to wyglądało w Waszym przypadku? Bo domyślam się, że musieliście podać swoją interpretację i ją porządnie za-argumentować. Na czym polegała Wasza argumentacja?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności