Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Mozna probowac podciagnac Adsense pod dzialalnosc publicystyczna. Tylko ze Google nie placi za publikacje - tylko za reklame na stronie, a tresc tej strony ma niewielkie znaczenie.

W zasadzie kazdego kto regularnie zarabia na adsense moza posadzic o prowadzenie dzialalnosci gospodarczej - na podstawie ustawowej definicji DG:

"Działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły."

Własny sklep internetowy dla każdego.

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Mozna probowac podciagnac Adsense pod dzialalnosc publicystyczna. Tylko ze Google nie placi za publikacje - tylko za reklame na stronie, a tresc tej strony ma niewielkie znaczenie.

W zasadzie kazdego kto regularnie zarabia na adsense moza posadzic o prowadzenie dzialalnosci gospodarczej - na podstawie ustawowej definicji DG:

"Działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły."

Ale mi taka działalność nie grozi... Ostatnio spadła mi liczba odwiedzin i teraz mam jakieś $0,20 dziennie, więc może 2 razy w roku - jeśli dobrze pójdzie - dostanę czek od Google. W każdym razie nie będzie to "w sposób ciągły".

W jaki sposób powinno się płacić podatek od AdSense, przy założeniu, że nie można tego zaliczyć do działalności opisanej w art. 13 pkt 2? Też PIT-53? Może w polu 19 zamiast 24? Czy tylko roczny - w którym polu? Oczywiście wtedy koszty uzyskania 0 zł.

BTW: Czy są gdzieś jakieś objaśnienia do PIT-ów (formularzy)? Przecież gdzieś chyba musi być napisane, co gdzie należy wpisać...

Nazwa firmy czy nazwa samego programu nie jest tu tak wazna, kluczowy jest fakt ze uslugobiorca ma siedzibe w USA i ze wyswietlanie reklam jest usluga elektroniczna.
Aby spać spokojnie najlepiej zaopatrzyć się podobnie jak abixx w pisemną interpretację swojego US. Przykro mówić, ale jest problem. Ja zrobiłem popłoch w US z powodu dużo prostszej sprawy AdWords i faktur od G z UE(Irlandia). Strach pomyśleć co będzie za 5 lat przy usługach, o których dziś nie śnimy. Z drugiej strony można zauważyć dobrą wolę ze strony urzędników. Radzę więc nie bać się i zalegalizować... mhm jak to pięnie brzmi...

Ale mi taka działalność nie grozi... Ostatnio spadła mi liczba odwiedzin i teraz mam jakieś $0,20 dziennie, więc może 2 razy w roku - jeśli dobrze pójdzie - dostanę czek od Google. W każdym razie nie będzie to "w sposób ciągły".

W jaki sposób powinno się płacić podatek od AdSense, przy założeniu, że nie można tego zaliczyć do działalności opisanej w art. 13 pkt 2? Też PIT-53? Może w polu 19 zamiast 24? Czy tylko roczny - w którym polu? Oczywiście wtedy koszty uzyskania 0 zł.

BTW: Czy są gdzieś jakieś objaśnienia do PIT-ów (formularzy)? Przecież gdzieś chyba musi być napisane, co gdzie należy wpisać...

Pit53 mozna skladac przy zalozeniu ze Adesense to jakas z dzialalnosci opisanych w art.13, albo ze masz umowe o prace z Google, albo ze jest to emerytura z zagranicy :rofl:

W naglowku formularza jest napisane dla kogo jest przeznaczony formularz, w art. 44 jest opisane jak oblicza sie podatek.

Pit53 mozna skladac przy zalozeniu ze Adesense to jakas z dzialalnosci opisanych w art.13, albo ze masz umowe o prace z Google, albo ze jest to emerytura z zagranicy :placze:

W naglowku formularza jest napisane dla kogo jest przeznaczony formularz, w art. 44 jest opisane jak oblicza sie podatek.

AdSense nie jest żadną z wymienionych tam działalności, więc dlaczego tyle urzędów skarbowych w interpretacjach podaje, że tak należy się rozliczać? Według mnie te interpretacje mają niewiele wspólnego z ustawą... Czy osoba fizyczna w ogóle może legalnie (czytaj: zgodnie z polskim prawem) korzystać z AdSense? Czy aby to było możliwe trzeba skombinować interpretację miejscowego US, w którym ten przyzna, że należy rozliczać się przy pomocy PIT-53?

Przyszło mi na myśl,l co by może zaapelować do Pana Michała Lorenza, świeżo upieczonego szefa Google Polska, aby zadbał o Waszą sprawę. No przecież niepoważne, aby klient tak się męczył z kasą otrzymywaną od G. Taka tam myśl trochę kierowana ku moderatorom forum...

Czy prawidłowa jest następująca interpretacja?:

W artykule 44 pkt 1 i 1a są wymienieni podatnicy, którzy muszą płacić zaliczki (pytanie - czy tylko tutaj? - ustawa ma 132 strony...):

1. Podatnicy osiągający dochody:

1) z działalności gospodarczej, o której mowa w art. 14,

2) z najmu lub dzierżawy

- są obowiązani bez wezwania wpłacać w ciągu roku podatkowego zaliczki na

podatek dochodowy według zasad określonych w ust. 3, z zastrzeżeniem ust.

3f.

1a. Podatnicy osiągający dochody bez pośrednictwa płatników:

1) ze stosunku pracy z zagranicy,

2) z emerytur i rent z zagranicy,

3) z tytułów określonych w art. 13 pkt 2, 4 i 6-9, z zastrzeżeniem ust. 1 pkt 1

- są obowiązani bez wezwania wpłacać w ciągu roku podatkowego zaliczki na

podatek dochodowy, według zasad określonych w ust. 3a.

Rozumiem, że AdSense to nie praca z zagranicy, gdyż nie mamy umowy o pracę (dobrze myślę?).

W takim razie możemy AdSense rozliczać w PIT-36 w polu "Inne źródła" - gdyż tam mamy - zgodnie z objaśnieniami (tymi w programie Pity NG - nie wiem, co to za objaśnienia) - wpisywać inne źródła, od których nie należy odprowadzać zaliczek.

A w jaki sposob placi program partnerski Allegro ? zapewne jest to umowa o dzielo, z Google jak wiadomo umowy o dzielo nie otrzymam bo u nich jest inaczej. Czy to by oznaczalo ze pozostaje jedynie zalozyc dzialalnosc gospodarcza ? Przeciez to jawne przegiecie...

Temat znowu zamarl rozumiem wiec ze wy wszyscy "prywatni" AdSensowcy po prostu nie placicie podatku ?

To nie update Jagger, żeby cały czas rozpisywać się o głupotach.

Wszystko zostało już wyjaśnione. O czym mamy rozmawiać?

Wpisujcie miasta w których nie płacicie podatku!

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

Nic nie zostało wyjaśnione. AdSense podobno trzeba podciągać pod działalność artystyczną (bo układ reklam samemu się wymyśla :]). Ja mam zamiar płacić podatek od AdSense, a raczej wypełniać zeznania, bo później wszystko mi zwrócą. Od podatku przecież odejmuje się ponad 500 zł. Nie chciałbym mieć problemów z powodu tych czeków...

Nic nie zostało wyjaśnione.

I nie zostanie dopóki w każdym urzędzie będą mówić co innego.

Trzeba napisać wniosek o pisemną interpretację przepisów. - Łatwo powiedzieć...

Mnie dziś wkurzyli, bo powiedzieli, że muszę to podanie zanieść do Ministerstwa Finansów, bo tam zajmują się takimi sprawami.

Wy to załatwiliście w US, czy też Was spławili?

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

I nie zostanie dopóki w każdym urzędzie będą mówić co innego.

Trzeba napisać wniosek o pisemną interpretację przepisów. - Łatwo powiedzieć...

Mnie dziś wkurzyli, bo powiedzieli, że muszę to podanie zanieść do Ministerstwa Finansów, bo tam zajmują się takimi sprawami.

Wy to załatwiliście w US, czy też Was spławili?

I tak sie latwo dales splawic :)

Pismo trzeba zaadresowac do naczelnika US, w tresci:

---------

Na podstawie art.14 a ustawy Ordynacja podatkowa (Dz. U. nr 137, poz. 926 z 1997 r. z późn. zm.) proszę o udzielenie mi pisemnej informacji dotyczącej stosowania przepisów prawa podatkowego.

Tu opis sytuacji...Na koniec wlasna opnia o sprawie: Uwazam ze powinienem robic tak a tak.

Oświadczam, że nie toczy się wobec mnie postępowanie podatkowe, ani kontrola skarbowa.

---------

Takie pismo nalezy zostawic w kancelarii us za potwierdzeniem zlozenia na kopii.

Odpowiedz MUSI byc w ciagu 3 msc.

Niestety moze byc to odp. w stylu: Tutejszy US uwaza ze jest to dzialalnosc gosp. i wtedy jak ktos chcial uniknac jej zakladania to lipa...

I oczywiscie na pdanie trzeba nakleic znaczek skarbowy, chyba za 5zl :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności