Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W najbliższym czasie planuję otworzyć własną działalność godpodarczą, opierającą się głównie o dochody z reklam (AdSense, Tradedoubler, linki, prowizje od sprzedanych noclegów etc). Zupełnie nie mam pojęcia na temat księgowości/podatków. Planuję korzystać z pomocy księgowej, ale chciałbym żebyście ocenili moją rozpiskę przychodów i kosztów - czy czegoś nie pokręciłem.

Wszystkie programy partnerskie dają przykładowo powiedzmy 750 zł miesięcznie, zatem:

PRZYCHODY 750,00

KOSZTY 545,10 (ulgowy ZUS: 395,10 + zryczałtowane koszty uzyskania przychodu: 750*20% = 150)

PODSTAWA OPODATKOWANIA: (750-150) * 18% = 108,00

1. Rozumiem, że miesięcznie musiałbym wpłacać na konto US 108,00 i 395,10 do ZUS'u?

2. Jeśli podatek za cały rok wyniósłby 1296 zł, to czy mogę sobie od niego odliczyć 588,00 zł (12*49zł) za internet? Innymi słowy, czy oddam państwu tylko 708,00zł?

3. Czy istnieje możliwość odliczania kosztów bez ryczałtu 20%, np. 395zł za ZUS + 40zł za hosting i domeny + ewentualne 300zł za pozycjonowanie? W tym przypadku podstawa opodatkowania to tylko 55 zł <--- Na moje oko za dobrze to wygląda...

4. Jakie PITy mnie obowiązują?

5. Czy zakup nowego layouta dla strony lub pozycjonowanie można wciągnąć w KUP?

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

1. Tak ale dopiero jak przekroczysz kwotę wolną od podatku. Jesli chodzi o ZUS to w koszta wrzucasz tylko społeczną, 75% zdrowotnej chyba wrzuca się w podatek.

2. Internet na DG lepiej wliczać w koszta na bieżąco w KPiR

3. Nie rozumiem

4. Jeśli KPiR i vatowiec, rozliczany mc to PIT-5 i VAT-7. Jeśli będziesz nabywać/sprzedawał usługi poza granicami naszego pięknego kraju to dochodzi jeszcze jakiś formularz od eksportu/importu usług (chyba kwartalny ?)

5. Oczywiście

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Wszystkie programy partnerskie dają przykładowo powiedzmy 750 zł miesięcznie, zatem:

PRZYCHODY 750,00

KOSZTY 545,10 (ulgowy ZUS: 395,10 + zryczałtowane koszty uzyskania przychodu: 750*20% = 150)

PODSTAWA OPODATKOWANIA: (750-150) * 18% = 108,00

1. Rozumiem, że miesięcznie musiałbym wpłacać na konto US 108,00 i 395,10 do ZUS'u?

2. Jeśli podatek za cały rok wyniósłby 1296 zł, to czy mogę sobie od niego odliczyć 588,00 zł (12*49zł) za internet? Innymi słowy, czy oddam państwu tylko 708,00zł?

3. Czy istnieje możliwość odliczania kosztów bez ryczałtu 20%, np. 395zł za ZUS + 40zł za hosting i domeny + ewentualne 300zł za pozycjonowanie? W tym przypadku podstawa opodatkowania to tylko 55 zł <--- Na moje oko za dobrze to wygląda...

4. Jakie PITy mnie obowiązują?

5. Czy zakup nowego layouta dla strony lub pozycjonowanie można wciągnąć w KUP?

Po pierwsze dla takiej działalności nie możesz korzystać z ryczałtu.

Prowadzisz książkę przychodów i rozchodów i płacisz podatek wyłącznie od osiągniętego zysku a nie od dochodu.

dla wyjaśnienia dochód - to wszystkie twoje przychody w danym miesiącu, a zysk do dochód minus koszty

podatek zawsze się płaci wyłącznie od zysku.

przykładowo jeżeli w danym miesiącu twój

dochód 750 zł

koszty hosting 40 zł, pozycjonowanie 300 zł, zakup layouta 100 zł, usługi księgowe 100 zł = 540 zł

jeśli chodzi o ZUS to część zus-u odlicza się od dochodu a część od podatku (w obniżonym zusie nie wiem dokładnie jak to wygląda więc nie chcę cię wprowadzać w błąd)

jednak nawet nie licząc ZUS-u to twój zysk wynosi 210 zł

jest to tak mała kwota że mieści się w limicie wolnym od podatku i podatku nie płacisz :)

I jeszcze jedno: już to wcześniej gdzieś na tym forum pisałem - mając dochody przede wszystkim z adsense opłaca się być VAT-owcem ponieważ VAT od sprzedaży - "nie dotyczy" (VAT płacą google), natomiast VAT od zakupów zbiera Ci się w US i co jakiś czas możesz prosić o jego zwrot.

Możecie napisać od jakiej kwoty powinno się odprowadzać podatek?

Szczerze mówiąc studiuję, jeszcze w życiu nie pracowałem o działalności gospodarczej tym bardziej nie ma mowy ...

Na adsense zarobiłem już ok 2tys, ale miesięcznie nigdy nie przekroczyłem 400zł. Czy powinienem jakiś podatek uregulować, czy mieszczę się w progu nieopodatkowanym?

zdecydowanie najlepsze gry przeglądarkowe online

kurs java programowanie obiektowe

Rynek walutowy i podstawy forex w jednym miejscu

teoretycznie powinieneś co miesiąc opłacić składkę na poczet podatku.

kwota wolna od podatku wynosi - 3091 zł zatem wszystko co zarobione poniżej tego - otrzymasz jako zwrot podatku.

Możesz także rozliczyć się np. raz na rok wpisując w PIT37 w dziale inne dochody kasę z adsense i od tego policzyć podatek bez kosztów uzyskania przychodów - aczkolwiek wiele osób ma zastrzeżenia do takiego sposobu rozliczenia. Ja już 3 lata tak się rozliczam i za kazdym razem pytam w US czy dobrze robię - póki co żadnych problemów nie miałem.

• 1 miesiąc temu...

Osobom fizycznym nieprowadzącym działalności gospodarczej polecam uwadze Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Krakowie z dn. 5.03.2010 r. sygn. akt I SA/Kr 60/10:

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/0E1C54EBE1

Wyrok dotyczy wprawdzie polskiej spółki, ale prowadzącej działalność taką samą jak Google, tj. zamieszczającej reklamy na stronach różnych osób - właścicieli stron - poprzez wklejenie przez właściciela strony odpowiedniego kodu na swoją stronę.

Wyrok jest długi - do przeczytania w powyższym linku.

Poniżej przytaczam kluczowy cytat:

Wynagrodzenia wypłacane przez Spółkę, zajmującą się świadczeniem usług reklamowych, osobom fizycznym - właścicielom stron internetowych (nie prowadzącym w tym zakresie działalności gospodarczej) z tytułu umów pozwalających na korzystanie z części stron internetowych i na zamieszczanie reklam w części oddanej do korzystania, należało zakwalifikować jako przychody z tytułu umów nienazwanych o podobnym charakterze do umów dzierżawy w rozumieniu art. 10 ust. 1 pkt 6 updof.

Moje domeny na sprzedaż znajdziesz tu: https://www.domeneus.pl

Prowadzisz książkę przychodów i rozchodów i płacisz podatek wyłącznie od osiągniętego zysku a nie od dochodu.

dla wyjaśnienia dochód - to wszystkie twoje przychody w danym miesiącu, a zysk do dochód minus koszty

podatek zawsze się płaci wyłącznie od zysku.

Slawek, nie wprowadzaj ludzi w błąd. Płaci się podatek dochodowy, dochód = przychód - koszty.

A zysk = dochód - podatek.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności