Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Kurcze z tego co widze termin złożenie deklaracji VAT-UE upłynął 15 października a ja bylem przekonany że mam czas do 25...

co robic? :)

Iść do swojego US i spytać.

Web Systems: strony www, ecommerce, integracje, marketing internetowy...

Deklaracja VAT-UE dotyczy, o ile się nie mylę, dostaw towarów. Czy AdSense jest dostawą towarów? Nie sądzę.

Jest nowy wzór tej deklaracji gdzie są pola wewnątrzwspólnotowe świadczenie usług.

Złożyłem pismo wyjaśniające tzn. czynny żal - zobaczymy :D

Modlitwy - Najpiękniejsze modlitwy

Praga Południe i Praga Północ - Portal o warszawskiej Pradze

Zagadki logiczne

Ja miałbym jeszcze pytanko w imieniu mojej dziewczyny (zwłaszcza do Krzyszofa Lisa) odnośnie konta, na które powinna wpłacać zaliczki. Z kobietami w urzędzie ciężko się dogadać, bo one w ogóle nie potrafią pojąć co to jest AdSense i jakim cudem można się z tego rozliczać bez DG.

Na stronie urzędu są podane różne konta, ale pasowały by 2 w sumie:

1 - Podatek dochodowy od osób fizycznych PIT-5,PIT-5L, podatek dochodowy zryczałtowany, podatek od wynagrodzeń PIT-4, podatek od umów-zleceń, rozliczenia roczne PIT 36-37, PIT-36L, PIT-38

2 - Podatek od umów cywilnoprawnych, podatek od spadków i darowizn, karta podatkowa.

Biorąc pod uwagę, że AdSense to forma umowy -zlecenie to 1, a jeśli umowa dzierżawy to 2 ?? Jakieś propozycje?

przeczytałem już kilka wersji tego jak się rozliczać i chciałbym się tu upewnić czy dobre informacje wyciągnąłem dla siebie;)

prowadzę dg tak więc wystawiam fakturę+paragon(vat zw.) na wartość przelewu, dane google, później jeszcze deklaracja vat-ue i wszystko jest ok, zgadza się?

dopilar.pl

https://dopilar.pl/meskie-sprawy/titan-gel/

Portal o zdrowiu, odżywianiu i diecie - NaturaLab

@phare niestety możliwy jest mandat minimum 150 PLN, chyba że pochwalisz się że to dla Ciebie "pikuś" to dorzucą więcej :)

VAT UE wysyłało się razem z vat-7 do 25 a w tym roku trzeba do 15, no chyba że wysyłasz elektronicznie to do 25 :)

W kwietniu gdy dostałem wezwanie kierownik wydziału z przykrością powiedział, że ustawa nie daje mu możliwości odstąpienia

od mandatu skarbowego. W tym tygodniu miał kilkadziesiąt identycznych spraw na biurku. Co ciekawe sam nie rozumiał czym kierował się ustawodawca :)

@wojtekk: vat nie podlega! a nie zwolniony.

Księgujesz to jako usługi art.100 ust.1 i oczywiście w VAT-UE dopisujesz do usług.

W Vat-7 ujmujesz w wierszu [...] art 100.ust 1 [...] to są pola 21 i 22

przykład FVAT: https://data.web-tools.pl/data/fsimg/2010-10-29_162821.png

Oczywiście, jeżeli rozliczasz się w EURO.

Czy ten podatek musza placic rowniez osoby w innych krajach UE bez dzialanosci gospodarczej ? Jak moge sie dowiedziec gdzie i jak go mam odciagac skoro na moim koncie widnieje:

Google nie wymaga informacji podatkowych dla tego konta AdSense. Wydawcy AdSense są odpowiedzialni za zachowanie zgodności z prawem podatkowym obowiązującym w ich regionie.

Moim zdaniem nikt nie dowie sie ze mam dochody z AdSense, szansa ze ktos podkabluje jest rowna zeru, a co jesli platnosci przychodza na szwajcarskie konto badz na osobe nieistniejaca ?

Innymi słowy - "Jestem oszustem podatkowym i mam nadzieję, że nikt się nie dowie. Oszukiwanie na podatkach to nic złego, po prostu oszukuję resztę podatników." Ciekawa filozofia, taka "polska mentalność" :)

PS: z tego co mi wiadomo to we wszechświecie żadna szansa nie jest równa zeru :P

Web Systems: strony www, ecommerce, integracje, marketing internetowy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności