Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Salab, a wedle mnie to znów to co Ty napisałeś, to taka "polska mentalność. Ciekawi mnie, kiedy ludziska się obudzą, ze świata gdzie nawet pierdnięcie będzie opodatkowane, a zatajone - zostanie wyczute przez innych pierdzących (ale płacących za to podatki) i doniesione do władzy.

Dzisiaj zasiadając do porannej kawy i czytaniu najważniejszych blogów, prasy z każdej strony politycznej/światopoglądowej - bardzo przypadł mi już kolejny artykuł Pan Michalkiewicza, z którym często się nie zgadzam - w tym wypadku doskonale ujął również moje poglądy na tę sprawę. Poczytaj, może zmienisz zdanie.

https://www.michalkiewicz.pl/tekst.php?tekst=1818

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

_MaStErCoBrA_ - jak zarabiasz z 500zl miesiecznie na AS to pewno Cie nie wykryja, ale nigdy nie ma pewnosci. Natomiast jak zarabiasz wiecej to kiedys mozesz latwo wpasc np. kupisz samochod/mieszkanie i sprawdza Ci PIT'a i wyjdzie, ze zarabiales za malo i musiales miec jakies utajnione dochody i bedziesz sie musial tlumaczyc. Nie mowiac juz o konsekwencjach jakie Ci groza jak bedziesz mial utajnione konto w Szwajcarii, czy przyjmowal kase na nieistniejaca osobe - wtedy popelniasz zapewne przestepstwo skarbowe. Najbolesniej to odczujesz jak sie zalapiesz na kontrole po 5 latach i Ci za caly ten okres kare narzuca i odsetki.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

• 1 miesiąc temu...

Myślenie Polaka:

Zarabiając 500 zł z google adsense na pewno Cię nie wykryją

Każdy obywatel powinien płacić podatki, dlaczego niektórzy chcą być po prosty zwykłymi "darmozjadami" ?

Rozliczać się trzeba z każdego uzyskanego dochodu. Można również legalnie nie płacić podatków o ile znamy prawo :) i szukamy kosztów inwestycji.

Myślenie Polaka:

Zarabiając 500 zł z google adsense na pewno Cię nie wykryją

Każdy obywatel powinien płacić podatki, dlaczego niektórzy chcą być po prosty zwykłymi "darmozjadami" ?

Rozliczać się trzeba z każdego uzyskanego dochodu. Można również legalnie nie płacić podatków o ile znamy prawo ;) i szukamy kosztów inwestycji.

ale sluchaj, jesli mam strone ktora zarabia 1000 euro a inwestuje w nia 500 euro, to pomysl czy to ma sens aby jeszcze odprowadzac z tego podatek dochodowy, bo mojej inwestycji chyba nie odlicza od tego 1000 + czas poswiecony.

No cóż... Przy pewnym poziomie dochodów i założeniu, że chcesz płacić podatki, DG na etacie się opłaca. ZUS masz minimalny (233 PLN), razem z księgowością możesz nieznacznie przekroczyć 300 PLN, za to będziesz sobie odliczać koszty od dochodu. VATu za AdSense przecież nie ma...

Jestem niedoinformowany o stanie podatkowym w Polsce, piszesz ze VATu z AS nie ma, wiec w takim razie nie rozumiem o co chodzi z tym tematem...

Podatek VAT - podatek od towarów i usług (stawka podstawowa 22%, niedługo 23%)

Podatek dochodowy - podatek od osiągniętego dochodu (18% lub 32% - w zależności od dochodu)

Nieco jaśniej? ;)

• 3 tygodnie później...

Dziwi mnie, że jeszcze nikt nie poruszył tutaj pewnej kwestii. Swego czasu przeczytałem na Money.pl, że tak jak wchodzi nam nowy VAT w roku 2011, tak samo przestaje obowiązywać tzw. "odliczanie kosztów uzyskania dochodu". W przypadku AdSense jest to słynne 20%, które można odliczyć od podstawy, celem obliczenia podatku.

Czy tylko mnie obiła się ta kwestia o uszy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności