Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Czytałem artykuł na Money.pl i o ile się nie mylę to właśnie pisali, że 20% kosztów uzyskania dochodu przestaje obowiązywać

Podaj link do tego artykułu.

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

To niestety nie ten artykułów, ale pojawia się w nim wzmianka na temat planów likwidacji ulgi 20% kosztów uzyskania przychodu:

https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/...7,0,690755.html

Projekt nowelizacji ustawy o finansach publicznych przygotowany przez Ministerstwo Finansów zaostrza konsekwencje przekroczenia przez dług publiczny drugiego progu ostrożnościowego, czyli 55 proc. PKB m.in.
poprzez likwidację w podatku PIT ulg:
internetowej, prorodzinnej oraz 50 proc.
i 20 proc. kosztów uzyskania przychodu
oraz warunkowe podwyżki stawek VAT.

@przemeks - projekty nowelizacji ustaw zawierają mnóstwo rzeczy, których w ostatecznych aktach prawnych później nie ma, więc póki co nic to nie zmienia (chodziarz widząc jak działa ten Rząd, wcale bym się nie zdziwił jakby zaczęli szukać pieniędzy i w ten sposó:lol:.

Web Systems: strony www, ecommerce, integracje, marketing internetowy...

• 5 tygodni później...

z tego co się naczytałem trzeba zobić tak:

do 20 kolejnego mieiąca zapłacić zaliczkę

20 % * kwota która przyszła z Adsense = zryczałtowany koszt uzayskania przychodu

kwota która przyszła z Adsense - zryczałtowany koszt uzayskania przychodu = DOCHÓD (zaokrąglamy do pełnuch złotóowek)

18 * DOCHÓD = ZALICZKA

czy to jest dobry sposób rozliczenia się?

a w kolejmy roku uzupełniamy pit 36

praca Suwałki - oferty pracy w Suwałkach

ogłoszenia Suwałki - oferty nieruchomości, spzeęŧ elektroniczny, dla domu

imprezy Suwałki - wystawy, koncerty, kino, festyny

Własnie z tymi zaliczkami jest różnie. U mnie w US powiedzieli, żebym nie wpłacał co miesiąc zaliczki, tylko raz w roku jeśli przekroczę kwotę wolną to mam zapłacić podatek. Dlatego dobrze jest przejść się osobiście i popytać, a najlepiej to dostać interpretacje na piśmie.

jeśli chodzi z tym pytaniem to lepiej się nie wybierać, chodziłem już do urzędu i nikt nic nie wie. Wszyscy pierwszy raz o takim czymś słyszą - więc im powiedziałem czy to znaczy że nikt się z tego nie rozlicza. W moim mieście jest duża ilość lokalnych serwisów z tego typu reklamą więc to mówi samo za siebie.

Ja zaliczkę zapłaciłem żeby mieć święty spokój (chociaż i tak znalazłem interopretację która mówi że nie trzeba)

praca Suwałki - oferty pracy w Suwałkach

ogłoszenia Suwałki - oferty nieruchomości, spzeęŧ elektroniczny, dla domu

imprezy Suwałki - wystawy, koncerty, kino, festyny

Takie pytanie - czy otrzymując przychody z AS regularnie (tzn. miesiąc w miesiąc) rozliczacie się jako osoba fizyczna, czy może założyliście DG. Zastanawia mnie czy jest taki wymóg.

Czyli wyjasnijcie ogólnie.

Osoba fizyczna musi placic oba podatki czyli:

Podatek dochodowy 19%

i podatek VAT ?

czy tylko dochodowy ?

Odpowiadajac krotko: osoba fizyczna nie jest vatowcem wiec zadnego vatu nie zaplacisz bo tez i nie wystawisz faktury googlowi. Kazdy za to placi podatek dochodowy i tutaj jest juz kilka roznych wariantow, dla zainteresowanych ponizej opis jak to mniej wiecej wyglada.

Jesli chodzi o rozliczenie google adsense to w zaleznosci od tego czy jestes osoba fizyczna czy prowadzisz dzialalnosc gospodarcza zaplacisz podatek dochodowy w inny sposob:

Jesli jestes osoba fizyczna:

- kwote zarobiona w adsense (sumujesz roczne przychody z adsense) i wpisujesz to na rocznego pita w rubryce inne zrodla przychodu (albo cos podobnego). Ile wtedy % podatku zaplacisz to nie wiem bo zalezec to bedzie od pozostalych zrodel przychodu i kwot jakie uzyskales (wtedy obowiazuje Cie skala podatkowa - progi na 2010 byly chyba 18% do kwoty ok 85 tys. i 30%(?) dla kwot powyzej 85 tys. - niestety nie pamietam dokladnie). EDIT: w przypadku osob fizycznych nie trzeba co miesaic robic zadnych zaliczek. One sa po to zeby potem na rocznym zeznaniu pit36 nie zabraklo Wam pieniedzy na rozliczenie z Urzedem. No chyba ze ktos woli co miesiac biegac do urzedu skarbowego i robic zaliczki i potem jeszcze na rocznym rozliczeniu sie z tego rozliczac... wg mnie to bez sensu.

Jesli prowadzisz dzialalnosc gospodarcza to:

- nie trzeba byc vatowcem zeby wystawiac do googla fakture vat bowiem google wysyla kase z irlandii czyli na fakturze wystawionej w polsce piszesz ze vat nie dotyczy i wtedy nijako vat wychodzi 0%. Mimo wszystko jak masz juz dzialalnosc to dobrze jest byc tym vatowcem (dodatkowo polecam postarac sie o NIP/VAT UE), gdyz mozesz sobie odzyskiwac vat z faktur za ktore zaplaciles i tez samemu wystawiac fv. VAT to jest jakby zupelnie osobna kwestia i generalnie od Ciebie tylko zalezy czy chcesz byc vatowcem czy nie. Natomiast podatek ktory na pewno bedziesz placil to podatek dochodowy i tutaj sprawa ma sie roznie, w zaleznosci od tego czy jestes na tzw. skali podatkowej czy podatku liniowym innaczej bedzie taki podatek naliczany.

- jesli jestes na skali podatkowej to znowu obowiazuja Cie progi, w sumie sa chyba takie same jak przy rozliczaniu osob fizycznych (plus masz kilka dodatkowych bonusow z tego tytulu jak wspolne rozliczenie z malzonkiem, korzystanie z ulg itp). Ja natomiast jestem na podatku liniowym i wtedy nie korzystam z ulg i zawsze place te 19% dochodowego. Jestem tez vatowcem, aczkolwiek w przypadku adsense nie jest to konieczne.

nie zdążyłem zapłacić zaliczki podatku do 20 dnia miesiąca, dzisiaj jest 21 co w takim przypadku ? Czy jak dzisiaj zapłacę (pieniądze dojdą w około 3 dni) to nic się nie stanie ?

w zaleznosci od urzedu skarbowego albo beda Cie za to scigac i nawet dowala Ci jakas kare z odsetkami albo nie. U moim urzedzie raczej nie robili z tym wiekszych klopotow

• 2 miesiące temu...

Może wiecie.

Czy jeżeli wypełniam załącznik PIT/ZG do PIT-36 to dochody z AdSense (z Irlandii w euro) wpisuję w pozycję 24 czy 25 formularza PIT/ZG?

Pozycja 24 to inne źródła dochodu o którym mowa w art. 27 ust. 8 ustawy

Pozycja 25 to inne źródła dochodu o którym mowa w art. 27, ust. 9 i 9a ustawy

Poniżej pomoc z programu PITy 2010

Metoda wyłączenia z progresją – w myśl art. 27, ust. 8 ustawy:

W przypadku uzyskania dochodów ze stosunku pracy w państwie z którym Polska zawarła umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania a z umowy tej wynika, że dochody tam uzyskane mogą być opodatkowane tylko w tym państwie to:

dochody takie są w Polsce zwolnione z podatku, jednak wykazuje się je w zeznaniu, dla obliczenia stopy procentowej, według której należy obliczyć kwotę podatku od dochodów uzyskanych w Polsce;

jeżeli w Polsce nie uzyskano dochodu opodatkowanego na zasadach ogólnych, nie ma obowiązku rozliczania się z takiego dochodu w Polsce;

jeżeli osoba która taki dochód uzyskała, chce rozliczyć się wspólnie z małżonkiem, musi go wykazać w zeznaniu rocznym dla obliczenia stopy procentowej, według której należy obliczyć kwotę podatku od dochodów uzyskanych przez współmałżonka w Polsce.

Metoda odliczenia proporcjonalnego – w myśl art. 27, ust. 9 i 9a, art. 30b, ust. 5a, 5b, art. 30c, ust. 4, 5 ustawy oraz art. 30e ust.8 i 9 ustawy:

W przypadku uzyskania dochodów z pracy najemnej za granicą, w Państwie z którym Polska zawarła umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania a z umowy tej wynika, że dochody tam uzyskane mogą być opodatkowane zarówno w tym państwie, jak i w Polsce to:

dochody takie podlegają w Polsce rozliczeniu w każdym przypadku, niezależnie od tego czy w Polsce uzyskiwano dochody czy nie;

jeżeli uzyskano dochody w Polsce, to podatek oblicza się od łącznej kwoty dochodów uzyskanych w kraju i za granicą;

obliczony podatek, należy pomniejszyć o kwotę podatku zapłaconego za granicą, jednak kwota odliczenia nie może być większa od podatku przypadającego proporcjonalnie na dochód uzyskany za granicą tzn. kwota podatku zapłaconego za granicą nie może pomniejszać podatku obliczonego tylko od dochodów uzyskanych w Polsce.

Dochody uzyskane i opodatkowane w Irlandii (*) są w Polsce zwolnione z opodatkowania, należy je jednak wykazać w zeznaniu rocznym w celu obliczenia stopy procentowej podatku dla dochodów uzyskanych w Polsce, tzw. METODA Z PROGRESJĄ.

(*) Dochody uzyskane w Irlandii z:

dywidend, odsetek, należności licencyjnych i opłat za usługi techniczne

podlegają opodatkowaniu w Polsce w każdym przypadku, jednak od podatku obliczonego w Polsce można odliczyć podatek zapłacony w Irlandii. Odliczenie podatku nie może być wyższe od kwoty obliczonego podatku przypadającego na dochód uzyskany w Irlandii.

Jak rozliczać się z Adsense: https://mojezakupycodzienne.blox.pl/2011/03...le-AdSense.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności