Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Przecież wszystko masz opisane w treści którą wkleiłeś. Pozycja 24.

ps. U mnie US nawet nie wymaga wypełniania załącznika ZG po prostu każe wprowadzić w pole INNE.

Teraz chciałbym wypełnić pita 37, w której rubryce mam uwzględnić przychód z adsense?

Myślę, że to będzie jednak formularz PIT-36

Chyba większość adsensowiczów przychody z adsense traktuje jako najem/dzierżawa - wtedy obligatoryjnie PIT-36

Pozostaje do rozstrzygnięcia czy reklamy Adsense to dzierżawa krajowa, czy zagraniczna. Jesli potraktujemy to jako krajową to ładnie wskoczy w przychodach z najmu, ale jeśli jako dzierżawa zagraniczna, to już pojawia się w jakimś dziwnym polu i podatek wychodzi jakby większy - tak mi wychodziło ...

W poprzednich latach rozliczałem się na oba sposoby (w jednym roku krajowy najem w drugim zagraniczny najem) i US nie miał zastrzeżeń. Zawsze do tego składałem PIT/ZG

Dość fajny do rozwiązywania pitów jest serwis www.pitroczny.pl

Bronuś

Chłopaki, dziś minął termin rozliczenia VATu kwartalnego za 1 kwartał 2011. Od tego roku jest nowy wzór deklaracji VAT 7K (6).

Zmieniła się w druku m.in pozycja (12.) 41. gdzie jest "dostawa towarów oraz świadczenie usług dla których podatnikiem jest nabywca" a wcześniej była w tym polu tylko "dostawa towarów"

Nie wiecie, czy przypadkiem w tej pozycji nie powinniśmy wpisywać kwot z naszych faktur VAT EU dla Google IE?

Bo wpisałem jak zwykle w polu (2.) 21. "Dostawa towarów oraz świadczenie usług poza terytorium kraju"

Bo wpisałem jak zwykle w polu (2.) 21. "Dostawa towarów oraz świadczenie usług poza terytorium kraju"

Ja wpisuje 21. i 22. i w VAT-UE idzie do sekcji E Wewnątrzwspólnotowe świadczenie usług.

Chłopaki, dziś minął termin rozliczenia VATu kwartalnego za 1 kwartał 2011. Od tego roku jest nowy wzór deklaracji VAT 7K (6).

Zmieniła się w druku m.in pozycja (12.) 41. gdzie jest "dostawa towarów oraz świadczenie usług dla których podatnikiem jest nabywca" a wcześniej była w tym polu tylko "dostawa towarów"

Nie wiecie, czy przypadkiem w tej pozycji nie powinniśmy wpisywać kwot z naszych faktur VAT EU dla Google IE?

hmm u mnie poszło w pozycji 21 tylko ze pozycji 41 w ogólnie za zauważyłem. Ciekawe jak mają inni prowadzący DG

Modlitwy - Najpiękniejsze modlitwy

Praga Południe i Praga Północ - Portal o warszawskiej Pradze

Zagadki logiczne

Ilu z Was praktykuje taką formę zeznań podatkowych odnośnie adsense:

- osoba fizyczna zatrudniona na umowę o pracę

- adsense 1 przelew w roku 2010

- PIT 37

Wg. różnych źródeł najbardziej rozsądnym i logicznym rozwiązaniem jest wpisanie kwoty z Adsense w "innych źródłach" i od tego policzyć podatek bez kosztów uzyskania przychodów ?

Ilu z Was praktykuje taką formę zeznań podatkowych odnośnie adsense:

- osoba fizyczna zatrudniona na umowę o pracę

- adsense 1 przelew w roku 2010

- PIT 37

Wg. różnych źródeł najbardziej rozsądnym i logicznym rozwiązaniem jest wpisanie kwoty z Adsense w "innych źródłach" i od tego policzyć podatek bez kosztów uzyskania przychodów ?

W mnie jak najbardziej poprawne. PIT/ZG nie wypełniam bo dotyczy czego innego.

Ja po 3 dniach szukania informacji w sieci jak rozliczyć AdSense, szczerze powiedziawszy ma już dość :wow:. Rozliczam to zwyczajnie, PIT-36 w inne dochody bez odliczania kosztów uzyskania, bez odprowadzania do 20 zaliczek, nie wypełniam PIT/ZG bo tak naprawdę niewiadomo czy go należy wypełniać i w które pole wpisać te dochody - jak w 24 to podatek jest mniejszy, jak w 25 to podatek ze 2 razy większy. Poza tym ten formularz jest raczej dla pracujących za granicą, a źródłem dochodu jest reklama umieszczona na polskiej stronie. Tak więc, nie wiem czy jest to źródło przychodów z zagranicy, każdy to interpretuje inaczej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności