Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Dane podatkowe nie są wymagane z punktu widzenia AdSense, nie zaś polskiego aparatu skarbowego.

Zmiany w podatkach należy przeprowadzać wrzucając głos do urny, a nie unikając płacenia podatku...

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Mam pytanie - jako osoba fizyczna bez dzialalnosci dostalem grobny próbny wpływ og google. Czy mam od tego obliczyc podatek i odprowadzic do US (z tyt adsense). Zakladam, ze w tym roku nie bede wystepowal do google od dalsze przelewy, poczekam na wieksza sume a to nastapi pewnie w przyszlym roku.

Takich kwot nie musisz zgłaszać. Do 3k zarobku rocznie, nie musisz mieć działalności. Do tej kwoty nie musisz się rozliczać.

Ciemna strona mocy!

Zmiany w podatkach należy przeprowadzać wrzucając głos do urny, a nie unikając płacenia podatku...

Wrzucam i nic z tego nie wychodzi. Ludzie lubią płacić wysokie podatki głosując od 20 lat na to samo.

20% bym zdzierżył ale oddawać Państwu 70-80% to lekka przesada.

forum zdrowotne - dodaj ogłoszenie za darmo!

naprawiasz elektronikę? - dodaj ogłoszenie za darmo!

masz kwiaciarnię? - dodaj ogłoszenie za darmo!

Do 3k zarobku rocznie, nie musisz mieć działalności.

Bzdura.

Jeśli działalność jest ciągła (raz na tydzień, dwa razy na tydzień, osiem razy na miesiąc itp, ale ciągle to musi dg)

Do tej kwoty nie musisz się rozliczać.

Bzdura 2x

Nawet jeśli osiągnie dochody na poziomie 2k to i tak się trzeba rocznie rozliczać, tylko po prostu nie będzie miał podatku do zapłaty. Ale rozliczać trza.

• 2 tygodnie później...

Ja dodam jeszcze ze skarbówka w przypadku wykrycia nieujawnionych dochodów/przychodów nakłada 75% podatek.

Poza tym jeśli oficjalnie nigdzie nie pracujecie i macie pieniądze na koncie bankowym to bank odprowadza podatek od odsetek w imieniu właściciela konta i tutaj rodzi się pytanie skąd obywatel ma pieniądze na koncie skoro nie pracuje?

Wiele osób pisze tu, że osoba fizyczna nie musi płacić zaliczek oraz, że osoba fizyczna nie powinna odliczać sobie kosztów uzyskania dochodu. Dzwoniłem dziś na infolinię podatkową i dostałem informację, że po przekroczeniu kwoty wolnej od podatku powinienem zapłacić zaliczkę do 20 dnia kolejnego miesiąca.

Jeśli dobrze zrozumiałem to zaliczka ta ma opiewać na sumę 18% * (łączne zarobki-koszty uzyskania przychodu-556,02zł). Dodam, że nie zarabiam na adsense tylko na programach partnerskich, którym wystawiam rachunek tytułowany jako "wynajem powierzchni reklamowej.

Trochę mi to zagmatwało w głowie bo myślałem, że te 556,02zł odejmuję od czystego podatku. W takim razie jeśli mój dochód będzie przykładowo o 1zł większy niż kwota 3091zł. To płacę 18% z 3092zł? czy 18% z 1zł?

Adsense nie ale np. pracodawca już tak i jak pani z UKS wpisze do specjalnego programu nr dowodu delikwenta i wyskoczą jakieś spore wypłaty z bankomatów lub wpływy na konto przekraczające zadeklarowany dochód to będzie niewesoło.

Urząd Skarbowy ani żadne organy nie mają prawa i dostępu do wglądu na rachunek prywatny osoby fizycznej.

Mogą to uczynić na wniosek prokuratury więc nie piszcie, że Pani w urzędzie sobie wpisuje Nr dowodu delikwenta i jej wyskakują wszystkie dane.

Polska nie ma nawet zcentralizowanego systemu informatycznego i wiele baz danych jest osobnych.

Osobną kwestią jest ustawa, która może wejść niedługo (pewnie po wyborach jak ludzie dalej tak będą głosować) i przewiduje swobodny dostęp urzędów do naszego konta bankowego.

Za niedługo będą nam montować chipy w mózgu ale to na wasze wyraźne żądanie kochani wyborcy.

forum zdrowotne - dodaj ogłoszenie za darmo!

naprawiasz elektronikę? - dodaj ogłoszenie za darmo!

masz kwiaciarnię? - dodaj ogłoszenie za darmo!

• 2 tygodnie później...

Posiadam własną działalność gospodarczą i jestem VATowcem UE. Mam pytanie jak rozliczacie się z urzędem skarbowym

Trochę już poszperałem w google i z tego co wyczytałem trzeba zrobić to w następujący sposób:

1. jest jakaś inna numeracja

2. „płatność wydaną”, wówczas przypisana tam data jest datą wystawienia faktury.

3. datę sprzedaży jest to miesiąc poprzedzający miesiąc, w którym pojawia się płatność w toku

NA FAKTURZE:

-W rubryce nazwa towaru wpisać możemy eksport, usługa reklamowa lub odbiorca spoza UE

-kwota w EURO

- "zw" zwolniony czyli 0%

ZNALAZŁEM TEŻ TAKIE COŚ ŻE Należy przeliczyć EURO na złotówki według kursu średniego NBP na dzień przed datą wystawienia faktury

Księguje się tylko samą wartość netto faktury w Księdze Przychodów i Rozchodów. JAKA WARTOŚĆ NETTO?

Czy ta wartość netto to ta suma euro co została zamieniona na złotówki

Suwałki - Suwalski Portal Internetowy (Suwałki)

praca Suwałki - oferty pracy w mieście Suwałki

PKP Suwałki - rozkład jazdy PKP Suwałki

Moje pytanie dotyczy osób fizycznych. Czy ktoś z Was odprowadza zaliczki na poczet podatku dochodowego korzystając z pomniejszenia ich z racji kosztów uzyskania przychodu na zasadach ogólnych. Mam na myśli to czy mogę pomniejszyć mój dochód o takie wydatki jak Hosting, Domeny, Publiker, SeoLight (oczywiście posiadając na to faktury) ?

Posiadam własną działalność gospodarczą i jestem VATowcem UE. Mam pytanie jak rozliczacie się z urzędem skarbowym

Trochę już poszperałem w google i z tego co wyczytałem trzeba zrobić to w następujący sposób:

Nie wierz we wszystko co przeczytasz w internecie. Ba, nawet niekoniecznie musisz wierzyć w to co ja napiszę :D

1. jest jakaś inna numeracja

Moim zdaniem niekoniecznie - ja mam tą samą numerację

2. „płatność wydaną”, wówczas przypisana tam data jest datą wystawienia faktury.

3. datę sprzedaży jest to miesiąc poprzedzający miesiąc, w którym pojawia się płatność w toku

Tu się nie powymądrzam, bo sam mam wątpliwości.

NA FAKTURZE:

-W rubryce nazwa towaru wpisać możemy eksport, usługa reklamowa lub odbiorca spoza UE

-kwota w EURO

- "zw" zwolniony czyli 0%

ZNALAZŁEM TEŻ TAKIE COŚ ŻE Należy przeliczyć EURO na złotówki według kursu średniego NBP na dzień przed datą wystawienia faktury

Księguje się tylko samą wartość netto faktury w Księdze Przychodów i Rozchodów. JAKA WARTOŚĆ NETTO?

Czy ta wartość netto to ta suma euro co została zamieniona na złotówki

W Polsce Google zapłaci Ci w złotówkach, tak więc przeliczniki NBP i inne takie średnio się tu mają. Ja dostaję przelewy w PLN i faktury wystawiam w PLN.

W stopce faktury mam napisane: Do rozliczenia podatku VAT zobowiązany jest nabywca usługi

Ja generalnie jako system fakturowo-księgowy używam ifirma.pl ( ifirma.pl - tu link do rejestracji z kodem polecającym). Oprócz samego księgowania, za kilkadziesiąt PLN miesięcznie, jest rzeczowe wsparcie z BOKu i nawet w kwestii rozliczania dochodów z Adsense otrzymałem poradę. Oprócz tego nie muszę ruszać tyłka z domu aby wysłać deklaracje VAT i VAT-UE - załatwiam to kilkoma kliknięciami. Zalet jest więcej, ale nie mam weny aby "piać" z zachwytu :)

Bronuś

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Podzielę się moimi "doświadczeniami" odnośnie dowiadywania się jak rozliczyć adsense dla osoby fizycznej i nie prowadzącej działalności gospodarczej.

Dzisiaj wykonałem 3 telefony na infolinię podatkową w ciągu 2 godzin i rozmawiałem z 3 osobami...

1 telefon i 1 osoba

Pani nie wiedziała za bardzo co i jak więc postanowiła skonsultować się z "ekspertem" z ministerstwa finansów, odpowiedź jaką uzyskałem "skoro mam na stronie także inne reklamy (pp bankier) i 2 firmy płacą mi za "wynajmowanie" powierzchni to wyłącznie działalność gospodarcza..." - bzdura.

2 telefon

Adsense wpisać w "przychód z innych źródeł" bez płacenia zaliczek i wykazać w zeznaniu rocznym PIT36.

3 telefon

Tutaj również konsultacja Pani z "ekspertem" z ministerstwa - 10 minut czekania...

Adsense mam zakwalifikować do "umów najmu i dzierżawy" powierzchni reklamowej i płacenie zaliczek na podatek dochodowy.

Telefon do US

Adsense wpisać w "przychód z innych źródeł" bez płacenia zaliczek i wykazać w zeznaniu rocznym PIT36 bez dołączania PIT/ZG .

W przyszłym tygodniu zamierzam pójść do US właściwego dla miejsca zamieszkania (ten wyżej to niedaleko mojej pracy ale podlegam pod inny) z nadzieją, że powiedzą dokładnie jak zapłacić podatek.

Być może Ziemia jest piekłem innej planety...
Japonia | jQuery plugins | Restauracje japońskie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności