Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

jeżeli chodzi o osobę fizyczną to najlepiej dać pit36 jako przychód z innych źródeł.

MAM PROBLEM z przychodem google mając działalność gospodarczą Tutaj potrzebuję datę sprzedaży. Dobrze nam wiadomo że to nie jest tzw. jednorazowa sprzedaż tylko trzeba uzbierać daną kwotę. Problem może rozwiązałaby rzecz jakbym na fakturze wpisał tylko miesiąc. Ale przepisy dokładnie mówią że sprzedaż miesięczną mozna wpisać jak jest to robione w sposób ciągly i jest umowa.

| Praca www.s-ki.pl/praca| Ełk www.elk.info.pl jeśli szukasz pracy w Ełku | www.em-meble.suwalki.pl/ - meble Suwałki

• 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Witajcie. Czytam wątek dotyczący adsense już od kilku godzin i jak nic nie wiedziałam tak ten stan dalej się utrzymuje. Mój adsense działa dopiero od 2 dni, więc nie dostałam jeszcze żadnej kasy, ale wątpliwości i obawy (co normalne dla kraju, w którym żyjemy) się już pojawiły. Najważniejszym moim pytaniem jest: czy mogę się rozliczyć z adsense na koniec roku,a nie co miesiąc? Biorąc pod uwagę, że już jest listopad to raczej w tym roku nie dostanę jeszcze żadnego przelewu od google. Jeżeli tak, to jakim pitem? Nie prowadzę działalności gospodarczej i obecnie nie pracuję. Nie widzę sensu płacenia jakiś zaliczek co miesiąc, zwłaszcza, że zarobki z adsense nie będą niebotyczne. Ktoś wie, jak wygląda sytuacja w krakowskim US?

Dziękuję ;) A jeżeli na przykład, będę wypłacała pieniądze z adsense co jakiś czas, to jak na koniec roku udowodnić, że wysokość dochodów wyniosła załóżmy 1000 zł? Czy razem z pieniędzmi google przesyła mi jakiś kwitek wypłaty? No i ten kurs NBP, jak przed US wykazać, że wymieniłam euro po takim i takim kursie, tego i tego dnia i miesiąca?

Tak, mozna rozliczac ryczaltem jak najem/dzierzawe ale ja dysponuje w tym celu indywidualna interpretacja wydana na moje zapytanie w bodajze 2008r. Tym sposobem rozliczam Adsense i TD. A ciekawostwa jest taka ze umowy o ile pamietam z adkontekst tez sa zatytuowane "dzierzawa" wiec tez powinno sie dac rozliczac ryczaltem.

Jako osoba fizyczna nieprowadząca DG rozliczałem się w rozeznaniu rocznym PIT 36 wliczając adsense jako "przychody z innych źródeł"

Póki co też jestem "osoba fizyczna", problem w tym, że moje dochody z AS zaczynają być troszkę za duże, mimo że pociąłem je na kilka "rodzinnych" kont AS. Jeszcze nie rozglądałem się (za chwilę będę musiał), do jakiej granicy (finansowej) mogę pozostować jako "osoba fizyczna", czy w ogóle jakieś kryteria w tym względzie istnieją.... Wiem, że dla VATu, kiedyś to było 40 tys., później słyszałem o 100tys, ale przy AS przecież nawet VAT nie występuje...

Sorry, nie odpowiadam na PMy

• 2 tygodnie później...

ja się wtrące do waszej dyskusji

Jeżeli chodzi o osoby nie prowadzące dzialalności to macie racje pit-36 (wiele interpretacji podatkowych o tym mówi)

czy ktoś rozliczal się jako VAT-owiec. Mam nim PL.

wiem ze jest stawka 0% np - czyli nie podlega itd.

Nurtuje mnie jedno pytania. JAKA JEST DATA SPRZEDAŻY ?

niektórzy doradzają pisać poprzedni miesiąc na fakturze ( tu się pojawia problem ponieważ trzeba spisać konkretna date, miesiące podajemy jak mamy stały przychód co miesiąc np: jest umowa)

myślałem ostatnio żeby wpisać dzień sprzedaży jak dostanę pieniądze na konto - w końcu to że na google adsense leży 500 euro nie znaczy że są moje, nie mam pewności że google mi je wypłaci? A tak wogóle czy urzędnicy mogą się przyczepić do daty? ważne że robi to legalnie - lecz liczę się z tym że mieszkam w Polsce a tutaj to nic nie wiadomo

| Praca www.s-ki.pl/praca| Ełk www.elk.info.pl jeśli szukasz pracy w Ełku | www.em-meble.suwalki.pl/ - meble Suwałki

Nurtuje mnie jedno pytania. JAKA JEST DATA SPRZEDAŻY ?

niektórzy doradzają pisać poprzedni miesiąc na fakturze ( tu się pojawia problem ponieważ trzeba spisać konkretna date, miesiące podajemy jak mamy stały przychód co miesiąc np: jest umowa)

myślałem ostatnio żeby wpisać dzień sprzedaży jak dostanę pieniądze na konto - w końcu to że na google adsense leży 500 euro nie znaczy że są moje, nie mam pewności że google mi je wypłaci? A tak wogóle czy urzędnicy mogą się przyczepić do daty? ważne że robi to legalnie - lecz liczę się z tym że mieszkam w Polsce a tutaj to nic nie wiadomo

Wg mnie dochodzą tu inne wątpliwości - mianowicie w okolicach 25 danego miesiąca otrzymujesz zarobione pieniądze w miesiącu poprzednim, czyli usługę wykonałeś około 25 dni temu. Zgodnie z przepisami fakturę za wykonane usługi należy wystawić max w ciągu 7 dni od daty wykonania usługi.

Bronuś

Wg mnie dochodzą tu inne wątpliwości - mianowicie w okolicach 25 danego miesiąca otrzymujesz zarobione pieniądze w miesiącu poprzednim, czyli usługę wykonałeś około 25 dni temu. Zgodnie z przepisami fakturę za wykonane usługi należy wystawić max w ciągu 7 dni od daty wykonania usługi.

Ja wystawiam w pierwszy roboczy dzień miesiąca następującego po tym, z którego mam zarobek, przelew 30 dni, data sprzedaży ostatni dzień miesiąca z którego jest zarobek. Jak pod koniec miesiąca przychodzi kasa, wystawiam dowód wewnętrzny na różnicę kursową. Faktura jest wystawiana w euro.

Ja wystawiam w pierwszy roboczy dzień miesiąca następującego po tym, z którego mam zarobek, przelew 30 dni, data sprzedaży ostatni dzień miesiąca z którego jest zarobek. Jak pod koniec miesiąca przychodzi kasa, wystawiam dowód wewnętrzny na różnicę kursową. Faktura jest wystawiana w euro.

ale zaksięgowanie kwoty nie jest błędne? ja rozliczam vat co miesiąc, wydaje mi się że to co zarobie w danym miesiącu to muszę wystawić fakturę w tym samym miesiącu księgowym

Kurczę nie wiem co z tym zrobić, od miesiąca próbuje dodzwonić się do informacji podatkowej ale telefon jest ciągle zajęty

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności