Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Przelewy przychodzą w PLN, ale walutą zarobków jest €

Moja "księgowa" też mi doradziła, aby faktury wystawiać w € i robię podobnie jak napisano kilka postów wcześniej:

- kończy się miesiąc i "rezerwuję" nr dla faktury

- przychodzi 7 następnego miesiąca czyli ostateczna kwota zarobku - wystawiam FV dla Google Irlandia, waluta € i kurs NBP z dnia poprzedzającego datę faktury, data sprzedaży - format miesięczny

- przychodzi przelew - wprowadzam płatność i różnice kursowe

- pozamiatane

Ponieważ VAT nalicza nabywca usługi, czyli Google, to w kwestiach deklaracji VAT i ewentualnych korekt problem nie występuje, a w KPiR księgują się różnice kursowe i wszystko gra i buczy.

Bronuś

- kończy się miesiąc i "rezerwuję" nr dla faktury

- przychodzi 7 następnego miesiąca czyli ostateczna kwota zarobku - wystawiam FV dla Google Irlandia, waluta € i kurs NBP z dnia poprzedzającego datę faktury, data sprzedaży - format miesięczny

- przychodzi przelew - wprowadzam płatność i różnice kursowe

Jak dobrze zrozumiałem fakturujesz wirtualne pieniądze, których w przypadku zamknięcia konta nie otrzymasz?

Treningi WattUp.pl

Ja staram się być maksymalnie w zgodzie z polskimi przepisami podatkowymi, a one mówią (w pewnym uproszczeniu i moim rozumowaniu), że za wykonaną usługę należy wystawić fakturę w ciągu max 7 dni od daty jej wykonania. Czyli świadcząc usługi wynajmu powierzchni reklamowej za grudzień 2011 faktura za wykonaną usługę powinna zostać wystawiona max do 7 stycznia. Tyle, że wystawianie faktury w następnym miesiącu za miesiąc poprzedni robi inny misz-masz w dokumentacji księgowej, bo zgodnie przepisami o podatku PIT dochód zaliczany jest miesiąca sprzedaży (czyli tu grudzień 2011) i wpis w KPiR, natomiast w rejestrze VAT taka faktura widnieje w miesiącu wystawienia faktury (tu styczeń 2012). Dlatego korzystnie jest wystawić FV z datą ostatniego dnia miesiąca.

Fakt, że transakcje z Google są specyficzne i lokalne US same często nie wiedzą jak w takim przypadku zrobić.

O opinię w tej sprawie poprosiłem specjalistów z księgowości intenetowej ifirma.pl. Niemniej nie oznacza to, że inne interpretacje są złe.

Jak dobrze zrozumiałem fakturujesz wirtualne pieniądze, których w przypadku zamknięcia konta nie otrzymasz?

Jest taka piosenka "Wszystko się może zdarzyć ...", ale nie sądzę, aby Google zamykało konta "za niewinność" - dokładam wielu starań aby stosować się do zaleceń i wskazówek Google. Jeśli łamię, którekolwiek z "przykazań Google" to w pełnej nieświadomości. Mając powyższe na względzie chyba nie powinienem drżeć o przyszłość.

Bronuś

Dla ludzi z DG jaki jest podatek od adsense?

Podatek jest wg skali podatkowej podatnika, czyli zależny od wybranej przez danego przedsiębiorcę, spośród "oferty" US (a właściwie państwa polskiego).

Jeśli prowadzisz DG na KPiR to normalnie od dochodu odejmujesz koszty swojej działalności, składki itp. itd i od tego opłacasz podatek PIT - popularna jest stawka 18%

Traktuje się to jak zarobek z zagranicy?

Traktuje się to jako przychód firmy, a w "księgach" ujmuje się to zwykle jako: świadczenie usług dla podatników VAT-UE w trybie art 28b

Bronuś

W takim razie jak traktują osoby, które rozliczają się jedynie raz w roku za pomocą PIT36 bez płacenia zaliczek. Jest w ogóle taka możliwość?

Zdaje się, że urzędy tolerują możliwość płacenia raz w roku, przy oczywiście niewielkich kwotach (2-3 tysiące rocznie), ale rozliczenie końcowe trzeba wypełnić właściwie. Odsetki wtedy z reguły nie przewyższają kwoty minimalnej czyli są zerowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności