Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

PawM, piszesz o rozliczeniu jako działalności wykonywanej osobiście? Zadzwoniłem dzisiaj do KIP (Krajowa Informacja Podatkowa) i na szybko otrzymałem niewiążącą odpowiedź, że są to inne źródła przychodu. Niestety indywidualna interpretacja może być odmienna.

Wszystko o telefonach Nokia Lumia i Windows Phone

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Czy w tym roku coś się zmieniło dla osób płacących do 20 następnego miesiąca zaliczki czy wszystkie te wyliczenia pozostają takie same jak w zeszłym roku ? Chodzi mi o koszt uzyskania przychodu (czy jest w dalszym ciągu 20%) oraz czy (18% podstawy podatku) nie uległy zmianie.

Wolę się upewnić, bo korzystam gotowego formularza i nie wiem czy w nowym roku żadnych nowelizacji nie wprowadził rząd donalda

Też mi się wydaje, że "drobni ciułacze" są w jednym worku. Nie ma praktycznie różnic pomiędzy kontem prywatnym a firmowym - szczególnie przy jednoosobowej działalności gospodarczej. Ale sądzę, że tuzy typu gazeta.pl mają trochę lepiej :D

A ile płacicie za księgową?

Osoby z DG, macie konto firmowe czy zwykłe?

Ja za "e-księgową" płacę 37,5 netto /miesiąc i posiadam zwykłe konto firmowe

No i AdSense jest tylko dodatkiem do mojej DG.

Bronuś

Czy w tym roku coś się zmieniło dla osób płacących do 20 następnego miesiąca zaliczki czy wszystkie te wyliczenia pozostają takie same jak w zeszłym roku ? Chodzi mi o koszt uzyskania przychodu (czy jest w dalszym ciągu 20%) oraz czy (18% podstawy podatku) nie uległy zmianie.

Wolę się upewnić, bo korzystam gotowego formularza i nie wiem czy w nowym roku żadnych nowelizacji nie wprowadził rząd donalda

Dołączam się do pytania w cytacie.

cytat z pierwszych stron ;p

Zdumieni są po prostu chyba tym, że ktoś chce odprowadzić taki podatek. Od wielu lat, wielu Polaków zarabia "przez Zachód" - systemy affiliate, zakłady bukmacherskie, kasyna (a za to jest osobny paragraf)... Zdecydowana większość nie odprowadza od tego podatku.

Praktycznie jest to nie do wykrycia. Konieczne byłoby zarządanie przez US historii rachunków, co zdarza się u nich tylko w przypadku większych spraw przeciwko komuś. wink.gif

Wystarczy jako przykład wziąć Allegrowiczów - wzieli się za nich, bo zrobił się rozgłos. Polecam nie robić z AdSense afery. wink.gif Choć na tym polu US nie ma wielkich możliwości manewru.

forum zdrowotne - dodaj ogłoszenie za darmo!

naprawiasz elektronikę? - dodaj ogłoszenie za darmo!

masz kwiaciarnię? - dodaj ogłoszenie za darmo!

Dołączam się do pytania w cytacie.

Chyba mało kto rozlicza się miesięcznie, albo skąpimy wiedzą by nie dzielić się z innymi

Czy mogę teraz odprowadzić cały podatek za poprzedni rok? Wcześniej nie płaciłem żadnych zaliczek, kompletnie nic i nie wiem co zrobić...

Każdy US ma swoje zasady. Na pewno możesz, ale najlepiej spytaj u źródła ;) Przecież te pieniądze nie mogą przepaść.

https://8razy5.pl - to jest kolejny blog dla freelancerów

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności