Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Bardzo proszę o Waszę zdanie odnośnie wypełnienia deklaracji rocznej PIT-36. Mianowicie, podobnie jak większość z Was co miesiąc płaciłem zaliczki do US z wyliczone z przychodów osiągniętych w programie adsense za wyjątkiem grudnia.

Tak, też było napisane na tej stronie:

https://www.adsense.miniserwis.pl/

Grudniową zaliczkę chciałem zapłacić teraz przy składaniu deklaracji rocznej. Wypełniłem PIT-36 przez jeden kreator pit-ów znaleziony na internecie i podatek wyliczony przez ten program nie zgadzał się z tym co powinno wyjść tj. 18% podstawy obliczenia podatku.

Różnica w moim przypadku była dość spora praktycznie 2x mniej program naliczył mi podatku niż powinienem zapłacić za ten miesiąc grudzień. PIT-36 wypełniałem kilkukrotnie również korzystając z innego programu do wyliczenia pitów.

Podałem w nim uzyskiwane dochody, koszty uzyskania przychodów oraz zaliczki w poszczególnych miesiącach poza grudniem.

Czy mógłby ktoś z Was wypełnić ten pit dla przykładowych danych i umieścić gdzieś jako wzorzec ? Szukałem na internecie i nic takiego nie znalazłem.

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Z tego co ja rozumuje powinien mi wyjść zaliczka należna za grudzień 2011 do zapłaty. I co bym nie kombinował zawsze mi wychodzi ok. 2-2.2 raza mniej.

Nawet wprowadziłem przychody bez grudnia a do należnej zaliczki doliczyłem zaliczkę za grudzień to i tak mi nie wychodzi. Szlak by to trafił.

ja tam proponuję popróbować wyliczenie na stronie Pit roczny

Jest tam fajny kreator PITa i warto włączyć rozszerzone podpowiedzi.

Proponuję w PITach dochody z AdSense potraktować jako przychody z wynajmu (a nie jako przychód z zagranicy).

Przypuszczam, że niższa kwota podatku wychodzi Ci z powodu kwoty wolnej od podatku, ale mogę się mylić.

Bronuś

Ja mam pytanie do osób prowadzących DG. Wcześniej, gdy wystawiałam faktury Googlowi, miałam odrębną numerację faktur dla przychodów zagranicznych. Tak mi poleciła księgowa.

Ale teraz, gdzieś wyczytałam, że nie ma takiej potrzeby, aby prowadzić dwie oddzielne numeracje faktur dla przychodów z polski i spoza niej.

No i wreszcie to pytanie :) Czy dla przychodów zza granicy macie osobną numerację faktur? Tam, gdzie musicie podać NIP EU?

Ostatnio piszę o finansach na obcasach.

Witam

Bardzo proszę o podpowiedź w jaki sposób rozliczyć się z przychodów z Adsense.

Posiadam umowę o pracę na pełen etat, nie prowadzę działalności. Z przychodów od google rozliczałem się płacąc podatek do 20-tego następnego miesiąca.

Odliczałem koszty uzyskania przychodu w wysokości 20%.

Przymierzam się do wypełnienia PIT 36 ale nie wiem jak zakwalifikować dochody z google. W sieci jest wiele rozbieżnych informacji po przeczytaniu wielu komentarzy w dalszym ciągu nie wiem jak to zrobić.

to poczekam widocznie, płatność 24 lutego wydana a dzisiaj null, a konto w pko bp które ma 3 sesje przychodzące, nic poczekam do jutra

Wykonam: Linki z forów/blogów, tematy, posty, komentarze, mocne i stałe linki.

Synchron.pl - skuteczne pozycjonowanie - referencje, duże doświadczenie, wystawiam fv - gg:8897114

Witam

Bardzo proszę o podpowiedź w jaki sposób rozliczyć się z przychodów z Adsense.

Posiadam umowę o pracę na pełen etat, nie prowadzę działalności. Z przychodów od google rozliczałem się płacąc podatek do 20-tego następnego miesiąca.

Odliczałem koszty uzyskania przychodu w wysokości 20%.

Przymierzam się do wypełnienia PIT 36 ale nie wiem jak zakwalifikować dochody z google. W sieci jest wiele rozbieżnych informacji po przeczytaniu wielu komentarzy w dalszym ciągu nie wiem jak to zrobić.

Koncepcji jest wiele. Musisz po prostu przeczytać wątek i wybrać taką wersję, która cię przekona. Ja preferuję przychody z najmu i dzierżawy z tego powodu, że nie obejmuje ich ubezpieczenie zdrowotne. Ponieważ nie zgłaszam w styczniu ryczałtu to rozliczam się pełnymi kosztami, czyli przychód a koszty rzeczywiste a nie procentowe. Do kosztów możesz zaliczyć wyłącznie koszty związane ściśle z tym źródlem przychodu, a więc odpada np. koszty sieci, koszt komputera itd, które wykorzystujesz do innych, prywatnych spraw.

Powstaje dochód do opodatkowania. Oczywiście w PIT ZG wpisujesz już dochód (poz. 18 i 0 w 19) a nie przychód. Natomiast w PIT36 wpisujesz przychód, koszty i dochód. Dla sceptyków podaję, że można wynająć fragment ekranu, więc nie jest to tak ekwiblirystyczny pomysł. Oczywiście tu są też zaliczki ale uwaga, dla małżonków, dzieli się wszystko na męża i żonę, czyli obydwoje wypełniają PITZG po połowie. Zdaję sobie sprawę, że są zwolennicy i przeciwnicy tego systemu. No cóż...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności