Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 4 miesiące temu...

Witam,

Czy sposób rozliczania na stronie, którą wcześnie podali Państwo tj. https://www.adsense.miniserwis.pl/ jest nadal aktualny? Czy kwota wyliczona przez kalkulator tejże strony wskazuje prawidłową kwotę? Na samym początku jest napisane "według stanu prawnego na rok 2011". Chciałbym wypłacić kwotę z Adsense na swoje konto, ale nie mogę znaleźc żandego gotowego wzorca jak zapłacić podatek od otrzymanej kwoty z Adsense.

Czy wygląda on tak na rok 2012 jak niżej napisałem:

20% * 6000 (kwota, którą otrzymałem od Google) = 1200 (zł)

6000 - 1200 = 4800 (zł)

4800 * 0,18 = 864 (zł) <- i tyle powinienem wpłacić do swojego Urzędu Skarbowego ?

Jestem osobą nie prowadzącą żadnej działaności, pracującą na umowę zlecenie oraz umowę o dzieło. Czy to zmienia strukturę obliczania podatku?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Darmowe dzwonki na telefon do pobrania | Zaawansowana porównywarka telefonów 

Tak jak napisał Lis trzeba wybrać metodę, którą będziemy w stanie obronić przed US. Z tego co widzę najwięcej osób wybiera AdSense jako umowę zlecenie i odlicza 20% kosztów płacąc zaliczki do 20 następnego miesiąca. Rozliczenie wg PIT-36 bez PIT-ZG.

Wszystko o telefonach Nokia Lumia i Windows Phone

Witam. Pod koniec czerwca dostałem swój pierwszy przelew z AdSense i przyszedł czas na zapłacenie podatku, a nigdy jeszcze tego nie robiłem, więc mam dla was kilka pytań.

jzz9h.jpg

Przelew wysyłam z konta w mBanku i zamierzam się rozliczać według zasady z odliczeniem 20% kosztów uzyskania przychodu i zapłaceniem 18% na podatek.

1. Czy dobrze wybrałem symbol formularza?

2. Co powinienem wpisać w polu "identyfikacja zobowiązania"?

3. Czy powinienem wydrukować sobie jakieś dokumenty na wypadek przyczepienia się skarbówki?

1. Czy dobrze wybrałem symbol formularza?

2. Co powinienem wpisać w polu "identyfikacja zobowiązania"?

3. Czy powinienem wydrukować sobie jakieś dokumenty na wypadek przyczepienia się skarbówki?

ad.1. Pewnie może być, ale równie dobrze możesz wybrać sam "PIT" zamist "PIT-53" - te numerki to pozostałość starych przepisów

ad.2. To już Lis napisał

ad.3. Nie zaszkodzi. Zgodnie z przepisami dokumenty związane z podatkiem PIT powinniśmy przechowywać przez 5 lat od końca roku podatkowego (wiec praktycznie prawie 6). Co możesz wydrukować: zestawienie przychodów w karcie płatności, potwierdzenie przelewu. Chyba też warto zapisać sobie jaką "strategię" rozliczania przyjąłeś (bardziej dla samego siebie).

Bronuś

https://www.podatki.b...dArtykulu=18028

Polecam lekturę. Chyba jednak najem powierzchni reklamowej. Świeży materiał i raczej pewny.

Czyli według tego co jest tutaj napisane należy wpłacać zaliczki w wysokości 18% tego co nam przesyła Google? Bo przeczytałem całe, a i tak za dużo nie wiem :)

Chyba nie jednak. Podatek od najmu rozlicza się zgodnie z ustawą o zryczałtowanym podatku dochodowym od przychodów, osiąganych przez niektóre osoby (albo coś podobnego). Chyba o ten ryczałt chodzi. Ja nie mam pojęcia, ale w dyskusji o podatku z adsense raz się pojawiała działalność wykonywana osobiście, raz pozostałe przychody, a raz najem, więc chyba w tym kierunku trzeba się skupić w poszukiwaniach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności