Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem w czym wy macie problem z rozliczeniem Google Adsense, odliczacie tylko dochodowy i koniec, VAT rozlicza Google ale to nas tutaj nie dotyczy. Szczerze to najgorzej jak zablokują konto to wtedy trzeba bulić bo FV trzeba wystawiać wtedy kiedy usługa została wykonana ale nie każdy tak postępuje bo nie którzy po prostu jak otrzymują kase na konto dopiero wystawiają FV i wtedy i tak nikt im nic nie zrobi i tak bo rozliczyli przychód. Zresztą co US to inna interpretacja ale najważniejsze aby odprowadzić podatek, wtedy nie ma strachu.

Wykonam: Linki z forów/blogów, tematy, posty, komentarze, mocne i stałe linki.

Synchron.pl - skuteczne pozycjonowanie - referencje, duże doświadczenie, wystawiam fv - gg:8897114

• 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 tygodnie później...

Dla mnie to to jest jakaś bzdura. Zarabiam z adsense 70-80 E co 2-4 miesiące, wszystko co zarobię wrzucam w rozwój serwisu na którym zarabiam i jeszcze nie mogę tego wrzucić w koszty. Czy zatem płacąc te 19% dochodowego, mogę liczyć na zwrot w następnym roku? Nie jestem nigdzie zatrudniony a adsense to jedyny dochód.

Podatek od dochodu < 3091 zostanie Ci zwrócony po wypełnieniu rocznego PIT'a,

(Wyślij elektronicznie dostaniesz szybciej zwrot)

Cenna wskazówka, dzięki mkr, czyli nie jest tak źle jak by się mogło wydawać. Choć wolałbym nie dostać zwrotu z powodu przekroczenia tego progu :P

• 3 miesiące temu...

No dobra, ale nie jest tak, że to wszystko i tak się sumuje pod koniec roku? Czyli tak czy inaczej pomniejszają to o podatek kwoty wolnej od podatku? Czyli nie przekraczając kwoty wolnej od podatku logicznie powinno się płacić podatek 0 zł, a wykonywać go dopiero wtedy gdy zarobki przekroczą ten próg? Niech mnie ktoś oświeci, bo myślałem (tak wygląda to logicznie) że tak to zawsze działało.

https://prawo.rp.pl/temat/84034.html

Są dwie "szkoły" odprowadzania podatków:

- miesięczne zaliczki - od każdego przelewu 18% podatku na rachunek US - przy rozliczaniu PITu dostaniesz spowrotem co należy Ci się

- odprowadzanie po przekroczeniu kwoty wolnej od podatku (chyba najczęściej stosowane u osób, które nie przekraczają i tak 3091zł)

Natomiast nie można samemu odliczać kwoty wolnej od podatku od zaliczki miesięcznej.

Nie miałem prawa podatkowego ani nie jestem specjalistą, ale myślę, że będzie podobnie jak opisano tutaj: https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/zaliczka-na-podatek-dochodowy-kiedy-i-jak-to-wyliczyc

obowiązek uiszczenia zaliczki powstaje dopiero od miesiąca, w którym dochody podlegające opodatkowaniu przekroczyły kwotę wolną od podatku (w 2012 jest to 3 091 zł)

... z tym, że składek ZUSowskich jako uczeń/student płacić nie trzeba. Co do treści Twojego posta - wg. mojej wiedzy dokładnie tak to wygląda. ;)

• 6 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności