Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

jeżeli PIT-53 utracił ważność (PKO nie przyjmuje PIT-53) to jakim formularzem mam się rozliczyć?

Rozumiem, że korzystasz ze specjalnej zakładki dla wpłat do US. Skoro usunęli PIT-53 to wykonaj normalny przelew z opisem i wpisz ręcznie PIT-53.

Mam pytanie. Jak wcześniej wstrzymywałem wypłaty i w sierpniu dostałem przelew za maj, czerwiec i lipiec, a całość przyszła mi w sierpniu, to co mam wpisać w tytule przelewu do skarbówki? że jest to za sierpień?

Podatek płacisz za ten miesiąc, w którym dostałeś przelew. Jeżeli dostałeś w sierpniu to musisz zapłacić do 20 września z tytułu otrzymania wynagrodzenia w sierpniu.

Wszystko o telefonach Nokia Lumia i Windows Phone

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 6 miesięcy temu...

Czy ktoś z Was rozlicza się z Adsense jako osoba prywatna, uwzględniając przychody jako "inne źródła", bez comiesięcznych zaliczek? W moim urzędzie do tej pory tak kazali mi robić, ale teraz pogubiłem się, które pola mam wypełnić w PIT-36. Byłbym wdzięczny, jakby ktoś zerknął, jak to jest u niego.

co w sytuacji jeśli konto adsnse jest na mnie, a przelew pójdzie na konto chłopaka (inne dane, nazwisko)? Będzie wszystko ok?, jeśli rozliczy się z tego w us? Nie dostane bana w google, US nie będzie się czepiał? Dodatkowo założy działalnośc pod to, tak by można było wrzucic w koszty serwer, domeny i inne potrzebne rzeczy.

• 4 miesiące temu...

Z podatkowych ciekawostek:

Uwzględniając orzecznictwo sądów administracyjnych, stwierdzam, że osoba fizyczna udostępniająca

na stronie internetowej miejsce w celu zamieszczenia treści o charakterze m. in. reklamowym
za wynagrodzeniem uzyskuje przychód z tytułu umowy o podobnym charakterze do umowy najmu
lub dzierżawy.

Serdecznie Pozdrawiam,

M.

Jak dobrze rozumiem to można to wykonywać bez działalności gospodarczej ,pomimo, że co miesiąc jest przychód? Do tego zryczałtowany podatek 8,5zamiast 18/32%. Nic tylko płacic podatki.Wyborców trzeba jakoś do siebie przekonać, jacy to rządzący są dobzi dla internautów.

Czy jak do tej pory rozliczałem się z podatku 18/32% mogę ubiegać się od US zwrotu nadpłaty jako że mogłem rozliczać sie z 8,5%?

Czy jak do tej pory rozliczałem się z podatku 18/32% mogę ubiegać się od US zwrotu nadpłaty jako że mogłem rozliczać sie z 8,5%?

Raczej nie. Aby rozliczać się na zasadzie ryczałtu trzeba to zgłosić do US do 20 stycznia.

Link w moim poprzednim poście nie działa poprawnie. Dla zainteresowanych nr interpretacji: DD2/033/55/KBF/14/RD-75000

Serdecznie Pozdrawiam,

M.

tu jest działająca kopia: https://www.uswolsztyn.pl/asp/pliki/pdf_2014/dz_urz_min_fin_z_dnia_10_wrzesnia_2014r..pdf

Jednym słowem można rozliczać AdSense jako ryczałt 8,5% pod warunkiem BRAKU ZNAMION prowadzenia działalności gospodarczej - to bardzo istotna kwestia tzn. w razie kontroli skarbowej nie mogą dopatrzyć się, że charakter prowadzenia Twojego serwisu (lub serwisów) nosił takie znamiona na przykład: codzienne aktualizacje itp. itd. (polecam lekturę definicji DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ).

Reasumując to krok w dobrym kierunku jednak mimo wszystko jeśli AdSense jest tylko i wyłącznie jedynym źródłem Twojego przychodu i zajmujesz się prowadzeniem serwisów profesjonalnie to bezpieczniej dla Ciebie rozliczać się jednak jako DZG na liniowym.

Było by bajecznie gdyby prowadzącym DZG dali możliwość ryczałtu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności