Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Może się komuś przyda, więc piszę.

Otrzymałem oficjalną odpowiedź od Urzędu Skarbowego.

Moja sytuacja jest taka, że wszystko tj. hosting i domeny mam wykupiona w USA. W zapytaniu do skarbowego dołączyłem kopię czeku i podałem nazwy i siedziby:

- firmy hostingowej na której mam strony na których umiesznane są reklamy od Google

- firmy od której kupiłem domeny

- nazwę i siedzibę wystawcy czeku

poinformowałem również, że czek jest zapłatą za udostępnienie powieżchni reklamowej na moich stronach www.

poinformowałem ich również, że całość prac związanych z umieszczeniem reklam, wykonana została na bezpośrednio na serwerze w USA (co jest całkowicie zgodne z prawdą, ponieważ mam dostęp via SSH)

w piśmie zapytałem, jak rozliczyć dochód z takiego czeku. W skarbowym musiałem jeszcze dopisać swoją interpretację/propozycję jak ja to chcę rozliczyć (taki mają wymóg - że aby zapytać się o coś, trzeba napisać jak się chce to rozliczać)

napisałem, że dochód z czeku rozliczę razem z rocznym rozliczeniem PIT składanym do końca kwietnia każdego roku, zgodnie z zasadą rozliczania dochodów osiągniętych za granicą (tj. od wyliczonego podatku będę mógł odjąć podatek zapłacony w USA*)

ODPOWIEDŹ skarbówki:

(w skrócie) tak, mogę w ten sposób rozliczyć dochód - czyli w rocznym rozliczeniu pit

Także ja, mam już sprawę jasną i klarowną. Dodam, że to, iż ja otrzymałem taką odpowiedź nie znaczy wcale, że w innym skarbowym odpiszą tak samo.

Po prostu - chcesz być pewien/pewna? - pytaj na piśmie ze znaczkiem skarbowym.

* w tym przypadku wynosi on 0, więc odejmę 0 - czyli cały zapłacę w Polsce

Może za bardzo doświadczony to nie jestem (czekam na NIP ;) ), ale trzeba to wpisywać w tych polach podpisanych "art. 13" (wiersz 5). W ostatnim polu w wierszu wpisuje się sumę wcześniej wpłaconych zaliczek z PIT-53 - reszty pól chyba nie trzeba tłumaczyć. PIT-53 dotyczy właśnie działalności z art. 13...

• 2 tygodnie później...

Jeżeli założę działalność gospodarczą to w jaki sposób mam rozliczać się z czeków? Rozumiem, że podatek VAT odnośnie tego nie istnieje lub jest 0%.

Już się w tym wszystkim pogubiłem, a w biurze podatkowym nie wiedzą co z tym zrobić…

• 1 miesiąc temu...

Jeżeli założę działalność gospodarczą to w jaki sposób mam rozliczać się z czeków? Rozumiem, że podatek VAT odnośnie tego nie istnieje lub jest 0%.

Już się w tym wszystkim pogubiłem, a w biurze podatkowym nie wiedzą co z tym zrobić…

A ja mam pytanie dla prowadzacych dzialalanosc gosp. i rozliczajacych dochody z adsense: czy i gdzie wpisuja to do VAT-7 ? W rubryce 21 ?

Pozdrawiam, Lech.

• 2 tygodnie później...

Jak mam DG to czy nie wystarczy wystawic faktury za adsense? Moze odpowiedz jest prosta jak but (dzis zaangazowalem w to ksiegowa:) ale - dostaje czek, ide do banku - bank przelewa mi kase na konto firmowe. W tym samym dniu wystawiam fakture na kwote w zl (przeliczona wg kursu bankowego) czyli dokladnie taka jaka sie pojawila na koncie firmowym. Koniec miesiaca - rozliczenie - odprowadzony vat. Fakture moge wystawic - podpis nie jest potrzebny. Faktura na np. udostepnienie powierzchni reklamowej. Co o tym myslicie?

Mi google przelewa funty na konto w UK, wystawiam f-re na:

Google Inc.

AdSense VAT

PO Box 2050

Mountain View CA 94042

Numer podatkowy Google: EU372000041

na kwotę w PLN zgodnie z kursem NBP w momencie napłynięcia pieniążków, z vatem 0%, jakoże nie dotyczy. Dodatkowo dla potwierdzenia podpinam wyciąg z konta. Żadna filozofia.

Maras1 czy jestes podatnikiem VAT-UE ??

Tak, mam NIP EU, ale to akurat nie ma znaczenia - no może do faktu posiadania konta bankowego za granicą. F-ra vat idzie na Google INC z siedzibą w US, zatem na firmę po za EU.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności