Skocz do zawartości

serpy i adwords

shpyo

Rekomendowane odpowiedzi

Ja natomiast jestem pewien, że AdWords nie ma żadnego wpływu na pozycję w wynikach naturalnych.

Michale ja też tego nie zauważyłem, ale warto się upewnić :D

Zresztą to niezwykle trudne do zauważenie jeśli domena jest jednocześnie pozycjonowana.

Dlatego sprawdzę na nie pozycjonowanej domenie.

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Czy ktoś z Was też coś podobnego zauważył?

Analizuje to zagadnienie od dłuższego czasu i zauważyłem że przy podpięciu usług google (analytics rownież) znaczącym parametrem jest P/V (jak również inne) i to on zaczyna mieć znaczenie. Zwiększając ten wynik (poprzez optymalizację strony) można zwiększyć pozycję. Oczywiście nie jest to jedynym czynnikiem, ale znaczącym i zauważalnym. Tak wynika przynajmniej z moich testów i obserwacji. Jakiś czas temu było głośno o spadaniu (zmianie pozycji) stron po podpięciu usług google, tak niestety (albo i stety :)) jest. Promowane są strony przez userow (przez ich zachowanie na stronie).

"Dopiero gdy wolna wola znowu zaskoczyła, przerwali bieg po torze przeszkód ich własnej konstrukcji."

ja dodalem nowiutka strone do adwords, zajmuje narazie bardzo odlegle pozycje. jednakze co moge powiedziec to to, ze uporzadkowal sie "site:".

przedtem pojawialo się kilkanascie podstron a site wynosił 1 (to o czym pisal min Jez https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=33399) teraz zaindeksowane sa wszystkie podstrony (nie jest ich duzo, zaledwie 23 ;) )

dodam jeszcze, ze w dniu odpalenia adwords ktos z irlandii (na pewno standartowa procedura potwierdzania strony w google) szukal w google.com https://www.mojastrona.pl. Jako ze strona ta glownie bedzie miala klientow ze slaska i jako ze jest bardzo swieza nie wierze zeby jakis nasz "krajan" stamtad wchodzil na stronke poprzez wyszukiwanie jej domeny wraz z https:// w serpach.

poza tym skokow w serpach nie zauwazono

Analizuje to zagadnienie od dłuższego czasu i zauważyłem że przy podpięciu usług google (analytics rownież) znaczącym parametrem jest P/V (jak również inne) i to on zaczyna mieć znaczenie. Zwiększając ten wynik (poprzez optymalizację strony) można zwiększyć pozycję.

Tutaj muszę przyznać Ci rację. Tzn. w tych wszystkich usługach Google musi coś być. Jeżeli istotnym czynnikiem będzie P/V to już wiem, dlaczego pod jedną frazę mój serwis (na której strasznie skakał z 2 do 11 pozycji) od dłuższego czasu jest na drugim miejscu. Co ciekawe, inne frazy z tego serwisu powoli zaczynają się umacniać i pnąć w górę.

A ha, warto tutaj dodać, że te frazy nie były w żaden sposób pozycjonowane, no może na początku, aby szybciej zostały zindeksowane - ale głównie były katalogi ;)

Także te wszystkie apele Google o tym, aby robić stronę dla userów a nie dla robotów jest prawdą i zaczynają w tym temacie działać.

blog o apple | highlab.pl - blog technologiczny

IMHO wpływ AW na pozycje byłby mocno nie na rękę Google i na pewno żadne takie mechanizmy nie działają. Przecież oni bezpośrednio zarabiają z kampanii a nie z wyników w SERPach.

Pośrednio..w niektórych wyszukiwarkach w wynikach widać, że A$ czytane jest jak normalny tekst, może tu trzeba szukać "plusa".

Tez tak mysle

Z reszta kilkalat temu w momencie rozpoczecia kampanii zauwazylem ze strona wrecz odwrotnie spadla mi .. pomyslalem ze g chce mi dac do zrozumienia ze tylko adwords mi pozostalo zeby w peirwszej 10-ce sie utrzymac.Wnioskowalem tez wtedy ze jest im nie na reke gdy strona reklamowana jest jednoczesnie wysoko w naturalnych wynikach ale to juz historia, bo bez testow to wtedy i teraz to tylko takie gdybanie. :)

seo tools reverse IP, duplicate class C IP range, IP to domain, IP to country,whois IP

• 1 miesiąc temu...
Analizuje to zagadnienie od dłuższego czasu i zauważyłem że przy podpięciu usług google (analytics rownież) znaczącym parametrem jest P/V (jak również inne) i to on zaczyna mieć znaczenie. Zwiększając ten wynik (poprzez optymalizację strony) można zwiększyć pozycję.

Błędny wniosek. Zrobiłeś optymalizację strony co miało wpływ na pozycję i nie ma to nic wspólnego z usługami Google. Sam do tego doszedłeś: wyboldowałem wniosek :)

Testuję to od miesiąca i nie widzę zmian, które byłyby wynikiem odpalenia lub zdjęcia AdWords i jeśli ktoś ma ochotę niech spróbuje podpinac nie linkowaną nigdzie witrynę, nie wprowadzać na niej zmian itd.

Więcej o teście: https://kadzielawski.info/

Według mnie AdWords nie wpływa na SERPy.

IMHO wpływ AW na pozycje byłby mocno nie na rękę Google i na pewno żadne takie mechanizmy nie działają. Przecież oni bezpośrednio zarabiają z kampanii a nie z wyników w SERPach.

A może i było by im to na rękę. Wystarczy logicznie pomyśleć.

Ktoś jest nisko w wynikach, wykupuje AW, pnie się w górę, kończy z AW, spada... I wyciąga wnioski że AW bardzo się opłaca i poraz kolejny wykupuje AW. To tak od innego punktu widzenia.

Ale mamy testy i widzimy iż nie ma to żadnego wpływu

ja nigdy nie zauważyłem żadnej zależności między Adwords i wynikami wyszukiwania, choć reklamy szły na te same frazy co strona była pozycjonowana.

niezaleznosc-finansowa.pl - czasami coś napiszę

Hippos - Katalog stron PREMIUM

...Wystarczy logicznie pomyśleć.

Ktoś jest nisko w wynikach, wykupuje AW, pnie się w górę, kończy z AW, spada... I wyciąga wnioski że AW bardzo się opłaca i poraz kolejny wykupuje AW.

Logicznie to byłby właśnie odwrotnie.

Jest strona nisko, wykupuje AW i tak nisko zostaje po to by Google zarabiało.

Myślę, że bardzo mały % "stron" zauważyłby korelację pomiędzy pozycjami a AW.

Pamiętajmy o tym, że naprawdę mało osób sprawdza i dba o pozycje, patrząc na ilość domen globalnie.

IMHO jeśli AW podbijałoby pozycje to byłby to tylko niezamierzony błąd w G.

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

W tamtym roku prowadziłem kampanię na stronę, która nie miała żadnych bl, istniała od pół roku.

Kilka miesięcy po zakończeniu kampanii gdy weszłem na statystyki tej strony, zauważyłem, że mam kilkaset bl i strona generowała kilkadziesiąt uniq dziennie.

Co ciekawe, dużo linków pochodziło z takich portali jak wirtualny.szczecin.pl, wirtualnykrakow.pl itd

Nasuwa mi się myśl, że twórcy tych portali wyciągają linki z reklam Google Adwords.

Adresu strony nie podam, bo kilka miesięcy temu nie przedłużyłem domeny.

testowalem 2 witryny przez kilka miesiecy.

Na jednej bez zmian, na drugiej sredni wzrost, ale wydaje mi sie, ze raczej zwiazany z przyrostem naturalnego BL. Czyli przynajmniej u mnie mit upadl :)

BIŻUTERIA ? doskonała na prezent

NAJTANSZE Vouchery Adwords - wiadomosc na gg 4649106 lub na PW

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności