Skocz do zawartości

Czy na łatwiejszą frazę łatwiej dostać filtr od Google?

Wojciech Łuczak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Męczy mnie od rana jedna sprawa: jak w zasadzie działa algorytm przyznawania filtrów przez google?

Czy algorytm google reaguje również na nienaturalne skoki w SERP, czy w zasadzie tylko na nienaturalny przyrost linków?

(skoki w wynikach będą większe dla łatwiejszych fraz zakładając to samo linkowanie i ten sam wiek domeny)

Pozdrawiam ;)

Zastanawiałeś się nad tym, że dla frazy "klocki lego dla pokemonów" będzie trzeba dać przykładowo 16 linków.

Natomiast dla frazy "klocki lego" takich linków trzeba będzie dać przykładowo 166 linków.

Nie można więc tak samo linkować na małe i duże frazy, bo mija to się z celem, a jeżeli kilka fraz można załatwić 20 dobrymi linkami, to po co ją linkować 200?

Algorytm działa tak jak działa, zrób testy zamiast od kilku dni zadawać pytania na takie podstawowe rzeczy.

pomyliłem działy, czy co?

Postawię inaczej pytanie: Mam zamiar pozycjonować serwis na dwie frazy jednocześnie z taką samą siłą linkowania (bardzo dużą). Jedna fraza jest bardziej konkurencyjna od drugiej. Czy na jedną z tych fraz szybciej dostanę filtra czy na obie mniej więcej jednocześnie?

Pozdrawiam wszystkich tych co się urodzili superinformatykami albo wyssali cudowne umiejętności z mlekiem matki i nigdy nie musieli pytać o cokolwiek.

.....Jedna fraza jest bardziej konkurencyjna od drugiej. Czy na jedną z tych fraz szybciej dostanę filtra czy na obie mniej więcej jednocześnie?

Jak ta siła będzie "duża" jak napisałeś, to dostaniesz prawdopodbnie filtry jednocześnie.

Piszesz jednak, że jedna fraza jest konkutencyjne a druga mniej. Nie lepiej pozycjonować te frazy "osobno" ? Po co tracić tyle samo mocy na frazy "pozycjonowanie" i "pozycjonowanie div`ów w poziomie". ?

Pozdrawiam wszystkich tych co się urodzili superinformatykami albo wyssali cudowne umiejętności z mlekiem matki i nigdy nie musieli pytać o cokolwiek.

Dziękuje ;) i także pozdrawiam ;)

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

Zapewne lepiej dostosować linkowanie do trudności fraz, ale mam swój powód zapytania:

Myślałem o użyciu tej mniej konkurencyjnej frazy jako swoisty papierek lakmusowy. Jeśli bym dostał na nią szybciej filtra to wtedy bym zwolnił z tą trudniejszą (i dużo bardziej intratną frazą), jako zupełny amator nie mam wyczucia na ile mogę sobie z linkowaniem pozwolić. Jednak wnioskując z Twojego postu moje założenie jest błędne.

Szkoda, wychodziłem z założenia, że google dostosowuje algorytm także do szeroko pojętej konkurencyjności fraz. Są w końcu tematy bardzo popularne w necie, gdzie każdy wartościowy kontent dostaje szybko kupę naturalnych linków (np. sytuacja kiedy jakiś niszowy serwis publikuje jakąś ważną informacje i zostanie zacytowany przez onet czy/oraz gazeta.pl) i są też zupełnie niszowe tematy gdzie kilkanaście linków dodanych w miesiącu to rzecz niespotykana.

Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam

ps. Zawsze byłem ciekawy czy to Twoje zdjęcie?

możesz się bawić w takie testy ale musisz zastosowac proporcjonalny system porównawczy. tylko największy problem jest w znalezieniu odpowiednich proporcji.

czyli np. fraza trudna 100% linków

fraza łatwa 20 % linków

ale to jest tylko teoria zdrowo rozsądkowa bez poparcia testami itp.

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

Myślałem o użyciu tej mniej konkurencyjnej frazy jako swoisty papierek lakmusowy.

Jak już Ci jimmi napisał takie testy nie są proste i nie polecam ich robić w trakcie realnego pozycjonowania.

Jeśli bym dostał na nią szybciej filtra to wtedy bym zwolnił z tą trudniejszą (i dużo bardziej intratną frazą)

Pamiętaj, że to co robisz dziś może mieć efekt za tydzień/trzy tygodnie/ miesiąc, nie dasz rady zareagować w odpowiednim czasie, taka reakcja może też przysporzyć Ci więcej problemow niż korzyści.

Szkoda, wychodziłem z założenia, że google dostosowuje algorytm także do szeroko pojętej konkurencyjności fraz.

I tak jest, są frazy, na które po prostu filtr dostaniesz prędzej czy później (raczej prędzej).

ps. Zawsze byłem ciekawy czy to Twoje zdjęcie?

Hehe, od tego zdjęcia jak mniemam, różni mnie jakieś 80kg in plus dla mnie :rolleyes: Podoba mi się jednak przesłanie jakie ono niesie...

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności